Nick:
Heslo:
Registrace
Vechny vesnice(roz.dle abecedy);Vechny vesnice; Hledej obec

obec
Lb se ti dej vdt..
Nzev:
Oblast:
Kraj:
Status :
prvn zmnka :
Poet dom:
Obyvatel:
Zempisn ka:
Zempisn dlka:
Nadmosk vka:
PS:
NUTS 1:
NUTS 2:
NUTS 3:
NUTS 4:
NUTS 5:
iso3166-2:
Okres:
Dal obce v okrese

Seznam obc okresu

obce PS z. ka z. dlka: st:
Obsah:

Obec Horní Domaslavice (polsky Domas³owice Górne, německy Ober Domaslowitz ) leží v okrese Frýdek-Místek na historickém území Těšínského Slezska. Má 650 obyvatel a katastrální území obce má rozlohu 505 ha.

Ve vzdálenosti 8 km západně leží město Frýdek-Místek, 10 km severně statutární město Havířov, 12 km severovýchodně město Český Těšín a 13 km severozápadně město Vratimov.




Historie
Obec Domaslavice byla založena v druhé polovině 13. století slovanským rodem Domaslaviců, kteří dali tomuto místu rovněž své jméno. V písemných pramenech se zmínka o nich vyskytuje poprvé roku 1305. Samostatnou politickou obcí se staly Horní Domaslavice v r. 1864.

Církve a náboženské společnosti v obci
Katolická církev
V obci je samostatná farnost, náležející k frýdeckému děkanátu. Spravuje barokní farní kostel sv. Jakuba Staršího z let 1739 až 1745, přestavěný koncem 19. století, a původně zámeckou kapli sv. Anny ze druhé poloviny 18. století, rekonstruovánou v roce 1993. Z farářů, kteří v Domaslavicích působili, se do regionální historie významně zapsal český vlastenec Jan Ježíšek, působící ve farnosti v letech 1887-1897. Významným teologem a církevním právníkem byl farář Vladimír Poláček. Nyní jako farář působí o.Jan Vecheta.

Jiné církve
Evangelíci patří buï ke sboru ČCE v Českém Těšíně nebo ke sboru SCEAV v Třanovicích.

NUTS5 Nzev Oblast Okres Status
Peteno: 1 krt
vygenerovano za: 0.1357 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)