Nick:
Heslo:
Registrace
Vechny vesnice(roz.dle abecedy);Vechny vesnice; Hledej obec

obec
Lb se ti dej vdt..
Nzev:
Oblast:
Kraj:
Status :
prvn zmnka :
Poet dom:
Obyvatel:
Zempisn ka:
Zempisn dlka:
Nadmosk vka:
PS:
NUTS 1:
NUTS 2:
NUTS 3:
NUTS 4:
NUTS 5:
iso3166-2:
Okres:
Dal obce v okrese

Seznam obc okresu

obce PS z. ka z. dlka: st:
Obsah:

Obec Drnek leží v okrese Kladno. Má 167 obyvatel a katastrální území obce má rozlohu 521 ha.

Ve vzdálenosti 9 km východně leží město Slaný, 13 km jihovýchodně statutární město Kladno, 19 km jihozápadně město Rakovník a 20 km severozápadně město Louny.

Historie
Na severozápad od nynější obce stávaly na jejím katastru ve středověku dvě vesnice, Svídna a Humniště. Svídna byla postupně opuštěna někdy na přelomu 15. a 16. století, Humiště zaniklo za neznámých okolností přibližně ve stejné době. Znovuosídlení zdejšího území se datuje teprve do počátku 18. století, kdy náleželo ke smečenskému panství Martiniců. Roku 1711 nechal hrabě Jiří Adam z Martinic v sousedství bývalého Humniště postavit poplužní dvůr, nazvaný na počest vrchnosti Martinice, a současně s ním na místě nynějšího Drnku hájovnu. Syn výše jmenovaného, hrabě Adolf Bernard z Martinic, pak v roce 1726 při hájovně založil vesnici o 13 chalupách, která podle příjmení tehdejšího panského hajného byla zvána Drnky či Drnek (současně byla zřízena i sousední ves Nová Studnice). K roku 1845 Drnek čítal už 27 domů s 237 obyvateli. Po zrušení fudálního zřízení se ves stala součástí obce Malíkovice, samostatnou obcí je od roku 1924.


Pamětihodnosti
Tvrziště a zaniklá ves Humniště, archeologické naleziště
Zaniklá ves Svídna, archeologické naleziště

NUTS5 Nzev Oblast Okres Status
Peteno: 1 krt
vygenerovano za: 0.082 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)