Nick:
Heslo:
Registrace
Vechny vesnice(roz.dle abecedy);Vechny vesnice; Hledej obec

obec
Lb se ti dej vdt..
Nzev:
Oblast:
Kraj:
Status :
prvn zmnka :
Poet dom:
Obyvatel:
Zempisn ka:
Zempisn dlka:
Nadmosk vka:
PS:
NUTS 1:
NUTS 2:
NUTS 3:
NUTS 4:
NUTS 5:
iso3166-2:
Okres:
Dal obce v okrese

Seznam obc okresu

obce PS z. ka z. dlka: st:
Obsah:

Černotín je obec ležící v okrese Přerov. Má 744 obyvatel a jeho katastrální území má rozlohu 832 ha.


Obec Černotín leží východně od Hranic na území devonského vápence v nadmořské výšce 250 - 368 m, spolu s místními částmi Hluzov a Vápenky má 750 obyvatel. Největší část katastru o celkové výměře 832 ha tvoří zemědělská půda.

První potvrzená písemná zmínka pochází z roku 1406. Název obce je podle některých zdrojů odvozen od černě oděných benediktýnů, kterým dříve náležela. K historickým objektům patří škola, založená v roce 1782, barokní kostel z roku 1836, kostel sv. Cyrila a Metoděje z roku 1863 a půlmetrový reliéf Ferdinanda V. z doby stavby severní dráhy. Za zmínku stojí stoleté lípy u hřbitova a krasové jevy v lokalitě Propastsko. Technickými památkami jsou v Černotíně tři vápenky, nejstarší pochází z období před rokem 1850. Kruhová pec byla přestavěna na motorest s ubytováním.

Obec vybudovala skupinový vodovod, v jejím majetku je kanalizace s ukončením na čistírnu odpadních vod. Plynofikace byla dokončena v roce 1998.

Společenskou činnost v obci zajišťuje Sbor dobrovolných hasičů Černotín, Sbor dobrovolných hasičů Hluzov, TJ Sokol - oddíl kopané a ledního hokeje a honební společenstvo.

Opravený bývalý hospodářský objekt nabízí možnost využití pro rodinné oslavy i společenské akce a přilehlé hřiště s umělým trávníkem lze užívat i při umělém osvětlení.

V současnosti mohou místní děti chodit do školky a 1. - 5. třídy základní školy přímo v obci. Od historické doby dodnes zde rovněž sídlí poštovní úřad. V budově obecního úřadu se nachází místní knihovna s fondem více než 2000 svazků. Otevírací doba je v pátek od 16 do 18 h. Návštěvníci mají rovněž přístup na internet, který je zde zdarma.

Obec Černotín je členem Spolku pro obnovu venkova, Svazu měst a obcí, Spolku pro obnovu venkova Olomouckého kraje, dobrovolného svazku obcí Mikroregionu Hranicko. V roce 2004 obdržela v krajském kole soutěže Vesnice roku Bílou stuhu za činnost mládeže.

Rozhodnutím předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky byly Černotínu uděleny 25. března 2005 obecní symboly - znak a vlajka.


Části obce
Černotín
Hluzov

Historie
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1406.

NUTS5 Nzev Oblast Okres Status
Peteno: 1 krt
vygenerovano za: 0.4902 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)