Nick:
Heslo:
Registrace
Vechny vesnice(roz.dle abecedy);Vechny vesnice; Hledej obec

obec
Lb se ti dej vdt..
Nzev:
Oblast:
Kraj:
Status :
prvn zmnka :
Poet dom:
Obyvatel:
Zempisn ka:
Zempisn dlka:
Nadmosk vka:
PS:
NUTS 1:
NUTS 2:
NUTS 3:
NUTS 4:
NUTS 5:
iso3166-2:
Okres:
Dal obce v okrese

Seznam obc okresu

obce PS z. ka z. dlka: st:
Obsah:

Žabonosy jsou vesnice a obec ležící v okrese Kolín ve Středočeském kraji asi 14 km západně od Kolína. Mají 213 obyvatel (rok 2006) a jejich katastrální území má rozlohu 310 ha. V roce 2011 zde bylo evidováno 141 adres.

Žabonosy je také název katastrálního území o rozloze 3,1 km2.



Historie
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1352 a to v souvislosti s kostelem. Jelikož kostel je mnohem staršího založení, dá se předpokládat i mnohem starší původ obce. Prvními doloženými majiteli vsi jsou Bohuněk a Petr ze Žabonos v roce 1357 a zemani ze Žabonos se připomínají i po celé 15. století.

Územněsprávní začlenění
Dějiny územněsprávního začleòování zahrnují období od roku 1850 do současnosti.

V chronologickém přehledu je uvedena územně administrativní příslušnost obce v roce, kdy ke změně došlo:

1850 země česká, kraj Pardubice, politický okres Kolín, soudní okres Kouřim
1855 země česká, kraj Čáslav, soudní okres Kouřim
1868 země česká, politický okres Kolín, soudní okres Kouřim
1939 země česká, Oberlandrat Kolín, politický okres Kolín, soudní okres Kouřim
1942 země česká, Oberlandrat Praha, politický okres Kolín, soudní okres Kouřim
1945 země česká, správní okres Kolín, soudní okres Kouřim
1949 Pražský kraj, okres Kolín
1960 Středočeský kraj, okres Kolín
2003 Středočeský kraj, obec s rozšířenou působností Kolín

Rok 1932
V obci Žabonosy (521 obyvatel) byly v roce 1932 evidovány tyto živnosti a obchody:

hospodářské stavební družstvo, 3 hostince, kolář, kovář, 2 krejčí, lom, 2 obchody s máslem a vejci, půjčovna mlátiček, mlýn, obchod s ovocem a zeleninou, 2 pekaři, pokrývač, 2 rolníci, 2 řezníci, sedlář, 3 obchody se smíšeným zbožím, 2 trafiky

Archeologické nálezy
Keltské nálezy - nedaleko dvora na vrchu Vlanec byl nalezen bronzový opaskový řetěz z 3. stol. př. n. l., dnes ve sbírkách Národního muzea v Praze. Nedaleko byl údajně nalezen keltský kostrový hrob s hrotem kopí (nezachoval se).
Slovanské (slavníkovské?) hradiště - zaujímá vysoké návrší nad levým břehem potoka Bečvárka (dodnes na něm stojí kostel, původně předrománský z doby po roce 950, v dnešní podobě z poloviny 12. století). Kostel je obklopen okrouhlým valem, areál hradiště je však silně poškozen intenzivní zemědělskou činností. V roce 1893 odkryl J. Vaněk nedaleko kostela rozsáhlé kostrové pohřebiště se 100 hroby, v nichž byli zemřelí pokládáni hlavou na západ. Hroby obsahovaly pouze malé množství milodarů, především keramické nádoby, bronzové esovité záušnice, prsteny či drobné železné předměty. Podle nálezů lze pohřebiště datovat do 10., 11. a především 12. století.

Památky v obci
Tvrz - vznikla až po roce 1564 za Bohumila Horòateckého z Dobročovic, jako dostavěná se připomíná v roce 1584. V roce 1635 Horòatečtí prodali tvrz, ves a zdejší dvůr Kašparovi Winkelhoferovi z Elgasu, od něhož celý majetek v roce 1652 koupila majitelka radimského panství Kateřina Berchtoldová z Uherčic. Tvrz přestala být panským sídlem a byla přeměněna na hospodářskou budovu. Do dnešních dob se z tvrze dochoval pouze hluboký sklep uprostřed dvora dnešního statku, barokně upravená budova hospodářského stavení a zbytky hradeb na skále nad Bečvárkou.
Kostel sv. Václava - původní předrománský kostel byl postavený již po roce 950 na slovanském (slavníkovském?) hradišti. Na jeho místě, snad i s využitím původního zdiva, vznikl v polovině 12. století dnešní románský kostel s emporou. Rozšířen byl v 70. letech 13. století přístavbou pravoúhlého presbytáře, který plynule navázal na starší románskou loï. Svatyně tak získala méně obvyklý nečleněný obdélný půdorys, oživený pouze raně středověkou věží při západním průčelí. Další stavební úpravy proběhly v 80. letech 14. století, kdy Žabonosy držel pražský arcibiskup Jan z Jenštejna. K severnímu boku kostela byla připojena obdélná kaple, později změněná na sakristii (některá literatura upozoròuje na možnou spojitost s hutí P. Parléře, což ovšem nebylo nijak doloženo). V roce 1721 byla barokně upravena věž a fasády kostela, což zcela zastřelo středověký vzhled exteriéru stavby. Kostel v Žabonosech se řadí k jedněm z nejstarších a nejpozoruhodnějších památek kolínského regionu. Archeologický výzkum v letech 2008–2010 objevil, že původně stála na místě výrazně větší, trojlodní bazilika, kterou z neznámých důvodů na přelomu 12. a 13. století nahradil skromnější, jednolodní kostel. O důvodech, proč právě v Žabonosech stála bazilika, se historici pouze dohadují, protože dosavadní poznatky nenasvědčovaly významnosti místa v raném středověku.
Márnice - obdélná barokní márnice z doby kolem roku 1720. V márnici byl dle dochovaných záznamů uložený zbytek románské křtitelnice a rokoková soška Krista z kazatelny z pol. 18. století.
Socha sv. Jana Nepomuckého - výrazná barokní realistická pískovcová socha z roku 1752.

Doprava
Dopravní síť

Pozemní komunikace
Obcí prochází silnice III. třídy. Ve vzdálenosti 1 km vede silnice 12 Praha - Kolín,
Železnice
Obcí Žabonosy vede železniční trať 012 Pečky - Kouřim. Je to jednokolejná regionální trať, zahájení dopravy bylo roku 1882.
Veřejná doprava 2011

Autobusová doprava
Z obce vedly příměstské autobusové linky Kolín-Plaòany-Kouřim (v pracovních dnech 5 spojů) a Kolín-Polní Voděrady-Plaòany-Radim (v pracovních dnech 1 spoj) (dopravce Okresní autobusová doprava Kolín, s.r.o.).
Železniční doprava
Železniční zastávkou Zalešany jezdilo v pracovní dny 12 párů osobních vlaků, o víkendu 9 párů osobních vlaků.

NUTS5 Nzev Oblast Okres Status
Peteno: 1 krt
vygenerovano za: 0.0723 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)