Nick:
Heslo:
Registrace
MENUInfoRočníkyCenyČlánkyVideaNovinkyNázoryZajímavosti
Prohlte festival Porta
5. ronk (1971)
Prohlite festival Porta ronk 5 verze 3.1.12
odkaz :
Obsah:

Na jaře 1971 nastupil v pořádajícím Domě kultury v Ústí nad Labem nový normalizační ředitel. Překvapenému štábu festivalu sdělil, že Porta může pokračovat v případě, že zde společně se stávajícími kapelami budou vystupovat také hudební soubory Sovětské armády, dočasně umístěné na našem území. Celý štáb tuto možnost rozhodně odmítl, Porta tak v Ústí nad Labem skončila. Dokonce „byli odejiti“ zaměstnanci Domu kultury, kteří se o festival starali.

Za Českou tábornickou unií, která je jakýmsi „zbytkovým“ pořadatelem festivalu, přišel tým lidí z pražského FOLK & COUNTRY KLUBU – Michal Jupp Konečný, Josef Kobra Kučera, Jaroslav Dvořák, Robert Radosta a další. Tento tým měl zkušenosti z pořádání FOLK & COUNTRY FESTIVALU v pražské Lucerně, což byla rozsahem v té době mnohem větší akce než Porta. Společný tým v čele s Wabi Ryvolou a Michalem Juppem Konečným se pokusil o záchranu Porty a vydal se po republice hledat nové místo pro finále, přičemž neúspěšně najezdil skoro 40 000 kilometrů – nálepka v Ústí nad Labem zakázaného festivalu vždy včas doputovala i k místním funkcionářům.

Nakonec Porta 71 našla sídlo v Karviné, čemuž výrazně pomohl spisovatel Eduard Světlík. Tradiční červnový termín se však stihnout nedal, takže se festival konal na začátku září. Nově zrozený štáb ještě stihl zorganizovat část předkol, a z posledního pražského předkola organizátoři odjížděli rovnou Karviné. Festival proběhl, s ohledem na složité přípravy, bez problémů, ale Karviná byla zastávkou jen na jeden rok a pro ročník 1972 bylo nutné nové místo opět hledat. Kromě toho došlo ke změnám v centru. Svobodné mládežnické organizace, včetně České tábornické unie byly normalizátory rušeny a včleňovány do Socialistického svazu mládeže. Ten se tím stal i novým pořadatelem Porty. Bez tohoto „razítka“ už nešlo pořádat žádnou akci. Naštěstí do SSM přešla i část bývalých funkcionářů ČTU, takže kontinuita byla, alespoň na čas, zachována.

Přestože festival začal cestovat po republice, bylo to novým štábem vnímáno jako nouzové řešení a všichni doufali, že jednou se Porta do Ústí vrátí. Aby aspoň část Porty zůstala v severních Čechách, vyčlenila se na popud „Kapitána Kida“ Trampská autorská soutěž, jejíž finále se konalo na konci září v Hostomicích u Bíliny.

Ceny tohoto ronku:

Seznam cen tohoto ronku
cena
poet
*
**
***

festival Porta
ROK
1967
1968
1969
Peteno: 12 krt
vygenerovano za: 0.081031 sek.








© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)