Nick:
Heslo:
Registrace
MENUInfoRočníkyCenyČlánkyVideaNovinkyNázoryZajímavosti
Prohlte festival MFF Karlovy Vary
39. ronk (2004)
Prohlite festival MFF Karlovy Vary ronk 39 verze 3.1.12
odkaz :
Obsah:

proběhl


2. - 10. července 2004

statistika


Prodáno 123 749 vstupenek
Promítáno 235 filmů z 52 zemí
Projekcí 416

(V rámci 39. MFF Karlovy Vary byly pro větší statistickou přehlednost změněny typy akreditačních karet.)

Akreditovaných účastníků 10 712
Z toho:
- Festival Pass (včetně zlevněné verze) 6 665
- Filmových tvůrců 479
- filmových profesionálů 905
- novinářů 527



hosté


Jacqueline Bisset, Francie
Javier Cámara, Španělsko
Xan Cassavetes, USA
Seymour Cassel, USA
John Cleese, VB
Ben Gazzara, USA
Bernard Hill, VB
John Irvin, VB
Guillermo Jimenez Díaz, Španělsko
Harvey Keitel, USA
Fele Martínez, Španělsko
Albert Maysles, USA
Colm Meaney, VB
Miroslav Ondříček, Česká rep.
Roman Polanski, Polsko
Liev Schreiber, USA
Elijah Wood, USA

Hlavní porota


rezident poroty: Al RUBAN, USA

Al RUBANAl Ruban byl blízkým spolupracovníkem Johna Cassavetese, u jehož slavného debutu Stíny začínal coby asistent kameramana ve druhé polovině padesátých let minulého století. Kromě produkování nejslavnějších Cassavetesových snímků Premiéra (Opening Night), Vražda čínského bookmakera (Killing of a Chinese Bookie) či Minnie a Moskowitz se též podílel na střihu filmu Tváře, kde stál též za kamerou, stejně jako v případě Premiéry či Proudů lásky (Love Streams). Sám natočil dvouhodinové dokumentární drama Paradox či First National Trivia Quiz. V současné době je víceprezidentem produkční a distribuční společnosti Faces Distribution. Je členem Academy of Motion Picture Arts & Sciences.

„Nedovedu si představit nic překvapivějšího a zároveň vítanějšího, než nabídku býti členem poroty na MFF KV, kterou ochotně, i když s jistými obavami, plynoucími z úkolu, který obnáší, přijímám. Nicméně doufám, že se mi v čase, stráveném s tvůrčími lidmi, s novými filmy, myšlenkami a různými přístupy k vyprávění podaří přispět svým dílem nadšení k potvrzení úcty k umělecké práci. V dnešní složité době je podle mého názoru takové setkání kreativních lidí ostrůvkem zdravého rozumu. A tak se podělme o naše nadšení - uvidíme se na festivalu.”


Florinda BOLKAN, Itálie

Florinda BOLKANMezinárodní herečka brazilského původu. Po studiu jazyků pracovala jako letuška a později jako fotomodelka. Díky své exotické kráse a fotogeničnosti se stala od konce 60. let minulého století populární filmovou herečkou. Spolupracovala s významnými evropskými režiséry, jako byli např. Luchino Visconti (Soumrak bohů), Richard Lester (Royal Flash), Elio Petri (Podivné vyšetřování), Vittorio De Sica (Krátká dovolená). Jako režisérka debutovala autorským snímkem Neznal jsem Tururu (2000).


Simon FIELD, Velká Británie

Simon FIELDPo absolvování University of Essex (1968) působil mnoho let jako nezávislý publicista se zaměřením na film a umění, přednášel o filmu a byl nezávislým programovým dramaturgem a kurátorem. Od poloviny 80. let se naplno věnoval programování v New Yorku a pak byl filmovým ředitelem Institutu moderního umění v Londýně a šéfem distribuční společnosti ICA Projects. V letech 1996 — 2004 zastával funkci ředitele MFF Rotterdam v Nizozemsku. Aktuálně stojí v čele londýnské filmové produkční společnosti Illuminations.


Katarzyna FIGURA, Polsko

Katarzyna FIGURASvé herecké zkušenosti s filmem získala už jako dítě a pak během studia Herecké fakulty Vysoké divadelní školy ve Varšavě. Po jejím absolvování byla členkou varšavského divadla Teatr Wspó³czesny. Pro svůj atraktivní vzhled byla nejprve obsazována především do kostýmních filmů. Od poloviny 80. let je jednou z nejpopulárnějších polských hereček, které se prosadily také v zahraničí. Účinkovala ve filmech amerických, francouzských, maïarských a českých. Od poloviny 90. let opět působí především v Polsku.


Vladimir MAŠKOV, Rusko

Vladimir MASHKOVPochází z herecké rodiny. Nejprve studoval biologii a pak přešel k herectví. V roce 1990 absolvoval Divadelní studio MCHAT, kde působí na studiové scéně Olega Tabakova. Úspěšně se věnuje i divadelní reŽii. Během 90. získal popularitu jako představitel mužných hrdinů ve filmech různých žánrů. V posledních letech se stále častěji uplatňuje v Hollywoodu. Na 33. MFF v Karlových Varech 1998 se objevil nejen v soutěžním filmu Dvě luny, tři slunce a ve snímku Zloděj, ale byl zde uveden také jeho režijní debut Napospas osudu.


Alice NELLIS, Česká republika

Alice NELLISVystudovala obor příčná flétna na konzervatoři, angličtinu na FF UK v Praze a posléze scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Napsala několik scénářů ke krátkým filmům svých spolužáků a sama natočila několik televizních dokumentů. Zaujala hned svým prvním celovečerním filmem Ene bene (1999). V obdobném komorním duchu a se smyslem pro tragikomické postižení mezilidských vztahů pojednala i svůj další snímek Výlet (2002), který se stal divácky vděčným dílem a získal přízeň kritiky. Úspěšně se věnuje také divadelní režii.


HONG Sang-Soo, Jižní Korea

HONG Sang-SooStudoval film v Soulu, v Kalifornii a v Chicagu. Po návratu do Koreje pracoval pro televizi: pro televizní stanici Seoul Broadcasting Station (SBS) natočil program Writers and Their Bestsellers, který získal cenu Korean Broadcaster Award. Na 35. MFF v Karlových Varech 2000 byly promítány jeho filmy, s nimiŽ se účastnil významných festivalů, jako např. Den, kdy prase padlo do studny (1996). Jeho zatím poslední snímek Woman Is the Future of Man byl uveden v soutěži letošního festivalu v Cannes. Kromě toho vyučuje film na univerzitě v Soulu.

Dokumentární porota


Předseda dokumentární poroty: Bruno AŠČUKS, Lotyšsko

Bruno AŠČUKSVystudoval v Leningradu Institut kultury a Divadelní, hudební a filmový institut. Od poloviny 80. let působí v řadě vedoucích funkcí různých kulturních institucí, např. jako tajemník Svazu lotyšských filmařů, jako vedoucí filmového a divadelního odboru Lotyšské akademie kultury, jako šéfredaktor filmového časopisu Oskars, jako předseda platformy Baltic Films, jako generální ředitel National Film Centre a jako producent a distributor nezávislé produkční společnosti Centrums.


Alexander GUTMAN, Rusko

Alexander GUTMANVystudoval moskevský VGIK (1978) a od roku 1971 je činný jako režisér, kameraman, scenárista a producent ve studiích dokumentárního filmu v Leningradu (později v St. Peterburgu - Alexander Film Atelier), Rostovu, Moskvě a Helsinkách. Během své třicetileté filmařské činnosti vytvořil více než 50 dokumentů, z nichž nejvíc ocenění získal snímek Fresky (2002). Ve svých dílech se věnuje sociální a politické problematice Ruska a okolních národÌ. Jako pedagog působí na univerzitách v Evropě a USA.


Miroslav JANEK, Česká republika

Miloslav JANEKZačínal jako amatérský filmař a fotograf. V roce 1980 emigroval do USA, kde působil (někdy společně s manželkou, střihačkou Toničkou) zejména v dokumentární tvorbě. Od poloviny 90. let točí opět ve své vlasti a jako kameraman a režisér zachycuje nevšední osudy obyčejných lidí, ale i kulturní akce: Sedum deset Nečtiny (1993), Nespatřené (1996, oceněn mj. na festivalech v Karlových Varech, Lipsku a Sčo Paulu), Barokní opera (1997), Previanti (1999) a Nachové plachty (2001).


Ruth MADER, Rakousko

Ruth MADERVystudovala režii na Filmové akademii ve Vídni a působila jako asistentka režie a vedoucí castingu v oblasti hraných filmů a reklam. Upozornila na sebe krátkým hraným filmem Gfrasta (1999), za nějž získala Cenu Maxe Ophülse. Její následující krátký snímek Null Defizit byl uveden v sekci Cinéfondation na MFF v Cannes 2001. V celovečerním hraném debutu Struggle (Boj, 2003), který byl uveden na řadě festivalů (mj. Cannes, Karlovy Vary, Gijón, Bratislava, Kyjev), využila své dokumentaristické znalosti i osobní zkušenost.


Dennis WEST, USA

Dennis WESTVystudoval University of Illinois. Jako filmový teoretik a kritik publikoval v mnoha odborných filmových časopisech, jako jsou např. Film Criticism a Jump Cut. Během 80. let nejvíc přispíval do filmového čtvrtletníku Cineaste, kde působil i jako spolueditor. Byl členem porot na řadě MFF (např. v Mar del Plata, ve Valladolidu, Seattlu, Londýně, Mannheimu-Heidelbergu, Taormině a Montrealu). Současně přednášel o filmu na univerzitách v USA a v Latinské Americe. Nyní je profesorem na katedře divadla a filmu a na katedře cizích jazyků a literatur na University of Idaho.

Ostatní poroty


Porota FIPRESCI

* Thomas DAHLSTROM, Švédsko
* Jan FOLL, Česká republika
* Alin TASCIYAN, Turecko
* Yves THORAVAL, Francie
* Mariola WIKTOR, Polsko

Porota FICC

* Alice BLACK, Irsko
* Torbjorn GRAV, Norsko
* Gunar KLAPP, Německo
* Petr KORC, Česká republika
* Lorenzo Oss PEGORAR, Itálie

Ekumenická porota

* Nicolae DASCALU, Rumunsko
* Juraj DROBNÝ, Slovensko
* Jan ELIÁŠ, Česká republika
* Michael OTØÍSAL, Česká republika
* Anita UZULNIECE, Lotyšsko
* Hilde van LIEMPT, Belgie

Porota Philip Morris (hodnotí filmy v sekci Na východ od Západu)

* Předseda poroty: Ronald HOLLOWAY, USA (filmový novinář a producent)
* Gražina ARLICKAITÉ, Litva (ředitelka festivalu ve Vilniusu)
* Christopher KAMYSZEW, USA (zakladatel a organizátor Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Chicagu)
* Sergej LAVRENTÌV, Rusko (ředitel MFF v Soči)
* Miroljub VUČKOVIČ, Jugoslávie (ředitel filmového ústavu v Bělehradě)


Ceny tohoto ronku:

Seznam cen tohoto ronku
cena
poet
*
**
***
Cena Don Quijote
=( 0 )=
Cena Don Quijote - Zvláštní uznání
=( 0 )=
Cena FIPRESCI
=( 0 )=
Cena města Karlovy Vary
=( 0 )=
Cena Philip Morris
=( 0 )=
Cena regionu Karlovy Vary
=( 0 )=
Cena za mimořádný umělecký přínos světovému filmu
=( 0 )=
Cena za nejlepší dokumentární film
=( 0 )=
Cena za nejlepší mužský herecký výkon
=( 0 )=
Cena za nejlepší režie
=( 0 )=
Cena za nejlepší ženský herecký výkon
=( 0 )=
Cenu Ekumenické poroty
=( 0 )=
Divácká cena deníku PRÁVO
=( 0 )=
Nezávislá kamera
=( 0 )=
Velká cena - Křišťálový globus
=( 0 )=
Zvláštní cena poroty
=( 0 )=

festival MFF Karlovy Vary
ROK
1948
1949
1950
1951
1952
1954
1956
1957
1958
1960
1962
1964
1966
1968
1970
1972
1974
1976
1978
1980
1982
1984
1986
1988
1990
1992
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2019
2022
Peteno: 12 krt
vygenerovano za: 0.014958 sek.








© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)