Nick:
Heslo:
Registrace
MENUInfoRočníkyCenyČlánkyVideaNovinkyNázoryZajímavosti
Prohlte festival MFF Karlovy Vary
42. ronk (2007)
Prohlite festival MFF Karlovy Vary ronk 42 verze 3.1.12
odkaz :
Obsah:

proběhl


29. června - 7. července 2007

statistika


Prodáno 135 759 vstupenek
Promítáno celkem 250 filmů (z toho 219 hraných a 31 dokumentárních) z 58 zemí
Projekcí­ 480

Akreditovaných účastníků 12 071, z toho:
- Festival Pass 10 357
- filmových tvůrců 270
- filmových profesionálů 863
- novinářů 581

hosté


Bud CORT, USA

Bud Cort Bud Cort, kterého do světa filmu uvedl nedávno zesnulý Robert Altman, v arlových Varech představí černou romanci Hala Ashbyho Harold a Maude, v níž ztělesnil jednu z titulních rolí. Na nezaměnitelnou tvář vynikajícího herce, jehož slibně se rozvíjející kariéru zastavila vážná automobilová nehoda v roce 1979, si diváci jistě pamatují z Altmanových snímků M.A.S.H. nebo Brewster McCloud. Za roli dvacetiletého Harolda, svérázného introverta posedlého pohřby, získal nominaci na Zlatý glóbus. Bud Cort je nejmladším hercem, kterému kdy slavná francouzská filmotéka uspořádala poctu.
Raz DEGAN, Izrael

Raz Degan Italský herec Raz Degan doprovodí film Sto hřebů zařazený do sekce Otevřené oči.
Devětatřicetiletý herec izraelského původu se proslavil v Itálii především jako model, popularitu mu získal například reklamní spot na likér Jäggermeister. V polovině 90.let se začal prosazovat jako herec, především díky filmu Squillo. Objevil se také ve velkorozpočtových zahraničních snímcích jako Alexander režiséra Olivera Stonea nebo v historickém dramatu Titus.
Hlavní role ve filmu známého režiséra Ermana Olmiho Sto hřebů je doposud nejvýraznější filmovou úlohou Raze Degana.
Na festival jej doprovodí jeho přítelkyně, fotomodelka, televizní moderátorka a herečka Paola Barale.
Danny DEVITO, USA

Danny DeVito

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu získá herec, režisér a producent Danny DeVitto. Cenu převezme na slavnostním večeru při příležitosti zakončení 42. ročníku MFF Karlovy Vary.

„Danny DeVito je pro české diváky spojen především s filmem, který má pro nás zvláštní a mimořádný význam – a tím je mistrovský snímek Miloše Formana o svobodě a vůli vzepřít se systému, Přelet nad kukaččím hnízdem,“ řekl prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška. „ Je nám proto velkou ctí předat Dannymu DeVitovi cenu za dlouholetý umělecký přínos světové kinematografii právě na festivalu v Karlových Varech.“

Danny DeVito se poprvé proslavil rolí Louie DePalmy v úspěšném TV seriálu Taxi, za který získal v roce 1999 cenu čtenářů časopisu TV Guide pro „největšího televizního hrdinu“. Mezinárodního věhlasu dosáhl po boku Michaela Douglase a Kathleen Turner v romantických dobrodružných filmech Honba za diamantem a Honba za Klenotem Nilu, a také díky černé komedii Válka Roseových, kterou i režíroval.

DeVito uplatnil svůj všestranný herecký talent nejen v komediálních hitech Dvojčata, Bezcitní lidé, Vyhoï máti z vlaku nebo Junior, ale rovněž v dramatech, jako byla temná komiksová adaptace Batman se vrací Tima Burtona, oscarová černá kriminálka Curtise Hansona L.A. Přísně tajné a cenami ověnčená adaptace klasické dětské knížky Matylda, představující další DeVitův herecko-režijní triumf.

Mezi mnoha oceněními, která DeVito získal, jsou mimo jiné nominace na Oscara za produkci snímku Stevena Soderbergha Erin Brockovich, šest nominací na Zlatý glóbus za herecké výkony včetně Zlatého glóbu za roli v jedné z nejúspěšnějších amerických TV komedií Taxi. Byl pětkrát nominován na cenu Emmy za herecký výkon. Tuto cenu získal za úlohu v seriálu Taxi. DeVitem režírované drama Hoffa s Jackem Nicholsonem v titulní roli bylo nominováno na Zlatého medvěda na MFF v Berlíně.

Danny DeVito se stal v roce 1992 vůdčí osobností v produkční společnosti Jersey Films, která se zasloužila o mezinárodní věhlas a ocenění takových filmů jako Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Muž na Měsíci Miloše Formana, Garden State, Chyťte ho!, Zakázané ovoce a mnoha dalších.

Absolvent Americké akademie dramatických umění v New Yorku zpočátku pracoval mnohem víc v divadle, než ve filmu. Nezaměnitelné výkony podával na Broadwayi, mimo jiné v roli pacienta na psychiatrii Martiniho v jevištní adaptaci Přeletu nad kukaččím hnízdem. Později ho Miloš Forman obsadil do stejné role ve svém legendárním filmu.

Umělcova dlouholetá, úspěšná kariéra obdivuhodně pokračuje. Nedávno se stal součástí hereckého týmu druhé a třetí série úspěšné komedie It’s Always Sunny in Philadelphia.

Spolu s režisérem Jakem Paltrowem uvede Danny DeVito na letošním MFF Karlovy Vary komedii Hezké sny, soutěžní snímek, ve kterém vynikajícím způsobem ztvárnil postavu podivínského odborníka na lucidní snění.
Tom DICILLO, USA

Tom DiCillo Režisér, scenárista a kameraman osobně uvede zahajovací film festivalu, komedii Delirious.
DiCillo debutoval v roce 1991 snímkem Johnny Suede, který mu vynesl hlavní cenu na festivalu v Locarnu. S dalším filmem Život v oblouznění (1995) získal DiCillo ocenění za scénář v Sundance. O rok později měl na benátském festivalu premiéru Život v sedmém nebi s Johnem Turturrem v hlavní roli. V tomto i v následujícím snímku Real Blonde se objevila herečka Catherine Keenerová, režisérova stálá spolupracovnice. Další z režisérových oblíbených herců Steve Buscemi si kromě filmu Život v oblouznění zahrál i v zatím posledních dvou snímcích muže, který je zároveň vynikajícím kameramanem – Double Whammy a Delirious. Posledně jmenovaný získal na loňském festivalu v San Sebastiánu ceny za režii a scénář. MFF Karlovy Vary představil českému publiku zatím všechny DiCillovy filmy.
Romola GARAI, Velká Británie

Romola Garai Vycházející hvězda britského filmu uvede nový snímek Françoise Ozona Angel.
V Londýně narozenou herečku si čeští diváci mohou pamatovat jako sestru titulního hrdiny z dickensovské adaptace Nicholas Nickleby (2002). Nominací na British Independent Film Award byl oceněn její výkon v kostýmní love story zasazené do třicátých let minulého století Hrad bude můj (I Capture the Castle). Po boku Jamese McAvoye se Garai objevila v dramatu Uvnitř tančím (Inside I’m Dancing). V českých kinech byla dále ke spatření ve snímcích Hříšný tanec 2, Trh marnosti či Sólokapr Woodyho Allena. Na letošním MFF KV osobně představí nejnovější film Françoise Ozona, dobové drama Angel o vzestupu a pádu excentrické britské spisovatelky na začátku 20. století.
Hal HARTLEY, USA

Hal Hartley „Je to filmař, jaký se v Americe objeví jen jednou nebo dvakrát za generaci,“ řekl o Halu Hartleym, jedné ze zásadních postav amerického nezávislého filmu britský kritik Derek Malcolm. Hal Hartley, kterého českému publiku představil retrospektivou karlovarský festival v roce 1995, se po dvanácti letech vrací, aby uvedl českou premiéru svého nového snímku FAY GRIM.
Autor filmů Důvěra, Amatér či Flirt je známý tím, že se podílí na všech fázích vzniku svých děl. Sám píše scénáře, režíruje, stříhá i dokonce skládá hudbu. Charakteristickými prvky jeho důmyslných her s žánry jsou břitký dialog, rafinovaně vystavěný příběh a suchý humor. Nejinak je tomu i v případě Fay Grim, volně navazující na film Henry Fool (MFF KV 1998). Návštěvníci letošního festivalu se mohou těšit na politický thriller s lynchovsky přízračnou atmosférou a originálními hereckými výkony (Parker Posey, Jeff Goldblum).
Monte HELLMAN, USA

Monte Hellman Kultovní režisér a producent Tarantinových Gaunerů představí existenciální road movie DVOUPROUDÁ ASFALTKA z retrospektivní sekce věnované Novému Hollywoodu.

Letos v létě pětasedmdesátiletého režiséra, producenta a střihače lze bez nadsázky nazvat jedním z nejzajímavějších tvůrců generace Nového Hollywoodu. Stejně jako jeho souputníci Coppola, Scorsese či Bogdanovich si po absolutoriu filmové školy i Hellman prošel nedocenitelnou asistentskou zkušeností v produkční firmě Rogera Cormana. Sám „král béčkových filmů“ mladému adeptovi filmové režie produkoval debut, sci-fi horor Beast from Haunted Cave (1960).
O několik let později odjíždí Hellman na Filipíny, kde natáčí filmy Brána do pekel a Flight to Fury. Dvojice dramat z 2. světové války stojí na počátku jeho spolupráce s Jackem Nicholsonem, který v obou hrál a ke druhému napsal scénář. Ta pokračuje enigmatickými westerny Jízda v bouři (Ride in the Whirlwind) (1965) a The Shooting (1967).
K nejznámějším Hellmanovým filmům patří existenciální road movie DVOUPROUDÁ ASFALTKA (Two-Lane Blacktop; 1971), drama z prostředí kohoutích zápasů Cockfighter (1974) a variace na spaghetti western Žena pro dva střelce (China 9, Liberty 37; 1978). Ve všech třech snímcích se objevuje oblíbený Hellmanův herec Warren Oates, častý spolupracovník jiného kultovního tvůrce představeného v Karlových Varech, Sama Peckinpaha.
Ellen PAGE, Kanada

Ellen Page Dvacetiletá absolventka Neptun Theater School, jež se navzdory svému mládí řadí mezi přední severoamerické herečky, osobně uvede na MFF Karlovy Vary snímek svého krajana, Kanaïana Bruce McDonalda TRACEY: FRAGMENTY zařazený do sekce Jiný pohled. Diváci MFF KV 2003 mohli spatřit Ellen Page v její první významnější filmové roli ve snímku Marion Bridge. Po několika televizních filmech se rodačka z kanadského Halifaxu vrátila na plátna kin v komedii Wilby Wonderful, za který získala nominaci na kanadskou národní filmovou cenu Genie. Následoval thriller V pasti (Hard Candy) a sci-fi X-Men: Poslední vzdor, oba uvedené v českých kinech. Na letošním festivalu v Sundance mělo premiéru drama An American Crime, ve kterém se talentovaná herečka objevila po boku Catherine Keener.
Břetislav POJAR, Česká republika

Břetislav Pojar Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu převezme na 42. MFF Karlovy Vary legenda české animace BØETISLAV POJAR (nar. 7. října 1923)

"Břetislav Pojar (1923) je velkým jménem českého animovaného filmu, moderním klasikem. Klasikem proto, že virtuózně ovládá animaci tradiční trojrozměrné loutky, jakou kdysi dávno, ve svých začátcích, oživoval v Trnkových filmech, a také proto, že mistrovsky rozvinul umění dokonale iluzivní podívané, jež vyzařuje křehkou a podmanivou lyrickou atmosféru (Lev a písnička, Jabloňová panna). Ale Pojar je také tím, kdo vždycky odvážně zkoušel něco nového, kdo hledal nová témata i stále jiná výtvarná a animační řešení pro své projekty. Přišel s látkami, které jako by se do poetického světa animovaného filmu nehodily, protože aktuálně rezonovaly s dobou a obracely se na dospělého diváka s pobídkou přemýšlet o svém jednání a jeho chmurných následcích (O skleničku víc, Bombománie, Co žížala netušila). A hlavně přišel s animací reliéfních loutek, s pružnou a okouzlující hrou s jejich výchozí podobou a jejími četnými proměnami přímo na plátně před našima očima. S hrou, která přináší radost z překvapivých tvarových variací a uvolněné imaginace divákům malým stejně jako velkým. Znalci obdivují nejeden titul z Pojarovy bohaté filmografie, ale sérii filmů o dvou medvídcích (Pojïte, pane, budeme si hrát) a rovněž tu o klučičích dobrodružstvích v zarostlé zahradě (Zahrada) prostě všichni milují." (Zdena Škapová)
Cybill SHEPHERD, USA

Cybill Shepherd Původně topmodelce Cybill Shepherd nabídl první filmovou roli právě Peter Bogdanovich. Shepherd se později objevila ve Scorseseho Taxikáři či Daisy Millerové. Od osmdesátých let se věnuje spíše televizi, i pro české diváky se stala nezapomenutelnou její Madeline Hayes, provozující spolu s Davidem Addisonem Bruce Willise detektivní kancelář Měsíční svit. Role jí vynesla tři Zlaté glóby a několik nominací na cenu Emmy.
Renée ZELLWEGER, USA

Renée Zellweger Držitelka Oscara a představitelka Bridget Jonesové přijede do Karlových Varů uvést snímek MISS POTTER.

Návrat do Cold Mountain, Chicago nebo Deník Bridget Jonesové patří k filmům, které uspěly u veřejnosti i filmových kritiků především díky vynikajícím hereckým výkonům Renée Zellwegerové.

Absolventka katedry literatury na University of Texas se po krátké televizní kariéře poprvé objevila na plátnech kin v roce 1993 ve filmu Richarda Linklatera Omámení a zmatení. Hned o rok později na sebe upoutala pozornost v režijním debutu herce Bena Stillera Bolestná realita. Po prvním setkání s komediálním žánrem, který měl mladé herečce posléze získat popularitu i uznání, pokračovala ve stejném ladění snímky Já, mé druhé já a Irena (s Jimem Carreyem), Sestřička Betty (s Morganem Freemanem), Deník Bridget Jonesové či Chicago. Mimořádné herecké výkony v posledních dvou jmenovaných ocenila americká akademie nominacemi na Oscara.

Šíři svého hereckého talentu napříč žánry prokázala Renée Zellwegerová po boku Toma Cruise v romanci ze sportovního prostředí Jerry Maguire, v boxerském dramatu Těžká váha (s Russellem Crowem), především však v romantickém velkofilmu z doby americké občanské války Návrat do Cold Mountain Anthonyho Minghelly. Za ztvárnění role svérázné Ruby získala Renée Zellwegerová nejen svůj třetí Zlatý glóbus (po filmech Sestřička Betty a Chicago), ale především svého prvního Oscara.

Na letošním karlovarském festivalu Renée Zellwegerová osobně uvede distribuční předpremiéru životopisného snímku MISS POTTER, ve kterém strhujícím způsobem ztvárnila titulní hrdinku, autorku oblíbených knih pro děti z přelomu 19. a 20. století. Snímek, jenž po gala projekci na MFF KV uvede do kin společnost SPI, vynesl jedné z nejvýraznějších hereček současnosti další nominaci na Zlatý glóbus.

Hlavní porota


Prezident poroty: PETER BART, USA

Peter BartŠéfredaktor časopisu Variety. Novinářskou kariéru zahájil jako zpravodaj listů The Wall Street Journal a New York Times. V letech 1967 až 1974 zásadně ovlivnil jako šéfproducent Paramount Pictures podobu takových snímků jako Rosemary má děťátko, Kmotr či Harold a Maude. V roce 1977 se stal prezidentem společnosti Lorimar Films, která za jeho působení produkovala mimo jiné filmy Byl jsem při tom či Pošťák vždy zvoní dvakrát. Kariéra jednoho z nejvlivnějších mužů Hollywoodu pokračovala v letech 1983 až 1985 ve studiu Metro-Goldwyn-Mayer, na jehož řízení se podílel jako viceprezident. Od roku 1989 působí jako viceprezident a šéfredaktor nejvlivnějšího filmového periodika Variety. Je mimo jiné autorem osmi knih a společně s Peterem Guberem uvádí na televizní stanici AMC pořad Sunday Morning Shootout, ve kterém zpovídají současné i budoucí filmové hvězdy.
Karl Baumgartner

Karl BaumgartnerProducent a distributor. V letech 1967 až 1970 pracoval v Øímě jako asistent režie i jako filmový kritik. V roce 1971 se přestěhoval do Frankfurtu, kde s Reinhardem Brundigem založil jedno z nejvýznamnějších německých kin s názvem Harmonie. V roce 1981 založil spolu s Brundigem společnost Pandora Film, která se v následujících letech stala vůdčím evropským distributorem filmů předních světových tvůrců. V roce 2003 založil s Thanassisem Karathanosem produkční společnost Pallas Film, která sídlí v německém Halle. Karl Baumgartner je členem německé a evropské filmové akademie a jeho podíl na rozvoji evropského filmového průmyslu byl oceněn na domácí půdě i v zahraničí. Na MFF v Locarnu 2004 mu byla udělena prestižní cena Raimonda Rezzonica.
Jean-Luc Bideau

Jean-Luc BideauŠvýcarský a francouzský herec vystudoval Národní konzervatoř dramatických umění v Paříži (1959 až 1962). Svou mezinárodní dráhu zahájil ve filmech režisérů švýcarské nové vlny 70. let Alaina Tannera (La Salamandre, 1971), Michela Souttera (Zeměměřiči, 1972), Clauda Goretty (Svatební den, 1970). Popularitu si získal především díky komediálním rolím. Na letošním 42. MFF KV ho můžeme vidět ve snímku Můj bratr se žení). Věnuje se také divadelnímu herectví. V roce 1980 založil se svou ženou Marcelou Salivarovou divadelní společnost vystupující na komorních scénách ve Švýcarsku i ve Francii. Jako lektor spolupracoval se společností Association Olga Havel (pobočka Výboru dobré vůle) s cílem propagovat české autory.
Nandita Das

Nandita DasIndická herečka, světovému publiku je známá především díky rolím ve filmech Oheň (1996) či Země (1998), které natočila Deepa Mehta, a Písečná bouře (2000) režiséra Jagmohana Mundhry. Ztvárnila role ve více než pětadvaceti celovečerních snímcích. Věnuje se podpoře lidských práv, především žen a dětí. Vystudovala obor sociální práce na univerzitě v Dillí a spolupracovala s řadou nevládních organizací. Je členkou dozorčí rady organizace The Alliance, kterou založili laureáti Nobelovy ceny Oscar Arias a Betty Williamsová. Podílela se na vzniku společnosti Leapfrog, v jejíž produkci natočila čtyři kritikou oceňované krátké snímky pro různé občanskoprávní instituce. Je také autorkou mnoha audionahrávek – od dětských pohádek až po autobiografii Gándhího. V roce 2005 byla členkou poroty na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes.
Daniele Gaglianone

Daniele GaglianoneRežisér. Studoval moderní literaturu a filmovou historii a kritiku na univerzitě v Turíně. Začínal krátkými dokumenty, jako asistent režie a spoluscenárista se podílel na snímku Cosí ridevano (1998, r. Gianni Amelio), který získal Zlatého lva na MFF v Benátkách. O dva roky později režíroval podle vlastního scénáře černobílý středometrážní dokument I nostri anni (Naše roky, 2000), jenž mu vynesl cenu za první film na festivalu v Turíně a byl uveden na MFF v Cannes v sekci Quinzaine des Réalisateurs. V roce 2004 debutoval dramatem Ani osud (Nemmeno il destino). Vítězný snímek MFF v Rotterdamu 2005 byl téhož roku uveden i na MFF Karlovy Vary.
Arsinée Khanjian

Arsinée KhanjianKanadská herečka arménského původu se nejnověji objevila ve filmu La masseria delle allodole (2007) bratrů Tavianiových. Vytvořila tematický koncept pro dokument Dotek doby kamenné režisérky Gariné Torossianové, který můžeme vidět v programu letošního MFF Karlovy Vary. Ztvárnila řadu rolí ve snímcích svého manžela, režiséra Atoma Egoyana (Odhadce, Kalendář, Exotica, Světlé zítřky, Felicina cesta, Ararat – cena Genie za hlavní ženskou roli, Citadela). Hrála i v dalších filmech uvedených na MFF v Karlových Varech: Irma Vep (1997), Konec srpna, začátek září (1999), Kód neznámý (2000) a Sabah (2005). Vedle filmu se s úspěchem věnuje také divadlu a televizi. Vystudovala politologii a působí jako poradkyně v řadě uměleckých organizací.
David Ondříček

David OndříčekRežisér, syn kameramana Miroslava Ondříčka. V letech 1987 až 1992 studoval na katedře dokumentaristiky pražské FAMU. Od roku 1990 se začal prosazovat krátkými snímky, mimo jiné i o výtvarníkovi Theodoru Pištěkovi (1991). V celovečerní hrané tvorbě debutoval civilně pojatým milostným příběhem ze života pražské mládeže Šeptej (1996). Následovala hořká komedie Samotáři (2000), která byla nominovaná v deseti kategoriích na Českého lva a úspěšně byla promítána na mnoha festivalech (ceny diváků na MFF Varšava a MFF Soluň, Cena FIPRESCI na MFF Mannheim). O tři roky později realizoval černou komedii Jedna ruka netleská (oceněna dvěma Českými lvy 2003). V loňském roce si získal uznání snímkem Grandhotel, který byl uveden v sekci Panorama letošního Berlinale. Na třech posledních zmiňovaných snímcích se prostřednictvím své firmy Lucky Man Films podílel také jako producent.

Dokumentární porota


PØEDSEDA: Dimitri Eipides

Dimitri EipidesFilmový kritik a ředitel festivalu dokumentárních filmů v Soluni.Vystudoval anglickou literaturu, divadelní vědu a divadelní režii na amerických univerzitách a absolvoval také London School of Film. V roce 1971 založil v Montrealu festival nových filmů, čtrnáct let stál v jeho čele a dodnes je ředitelem dokumentární sekce. Od roku 1988 je dramaturgem filmového festivalu v Torontu, v roce 1999 získal čestné uznání FIPRESCI za kvalitu a originalitu filmového programu sekce New Horizonts na MFF v Soluni a v roce 1999 založil tamtéž festival dokumentárních filmů. Od roku 2005 je programovým ředitelem Mezinárodního filmového festivalu v Reykjaviku. Přednášel rovněž filmovou vědu a estetiku na McGill University v Montrealu.
Anna Buccheti

Anna BucchetiDokumentaristka. V roce 1991 absolvovala obor kamera na Filmové a televizní škole v Miláně. O rok později se přestěhovala do Amsterdamu, kde působí jako nezávislá filmařka. Její celovečerní dokument Snění po číslech, který byl uveden v Karlových Varech v roce 2006, získal několik cen na festivalech a nominaci Evropské filmové akademie na nejlepší dokumentární film. Výběr středometrážních dokumentů: With Love, Me (1994), Turkish Delight (1995), Solidair (1998), Genua, met eigen ogen (2001), Una storia Italiana (2002).
Anchalee Chaiworaporn

Anchalee ChaiworapornFilmová kritička, vystudovala filmovou vědu na univerzitě ve Velké Británii, žurnalistiku a angličtinu na univerzitě v Bangkoku. V roce 2001 se stala členkou Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI. Od roku 2005 působí jako poradkyně pro sekci Semaine de la Critique na MFF v Cannes a od roku 2006 také pro MFF v Benátkách. Publikovala řadu textů o thajském filmu a jako filmová kritička publikuje v Thajsku i v zahraničí (Cahiers du cinéma, International Film Guide). V Thajsku působí rovněž jako členka výzkumných týmů v oblasti filmové vědy a historie. Založila také webové stránky, které se věnují thajské kinematografii.
Manuel Grosso Galván

Manuel Grosso GalvánØeditel filmového festivalu v Seville. Vystudoval práva na sevillské univerzitě, kde později působil jako profesor a šéf oddělení na podporu rozvoje kultury v Andalusii. Byl ředitelem festivalu nové hudby v Seville a od roku 2004 stojí v čele filmového festivalu 100 % Europeo. Pracuje rovněž jako filmový producent a autor krátkých snímků. Spolupracuje s rozhlasovými stanicemi a publikuje v řadě periodik, především filmové a hudební recenze. Vydal několik publikací, například Zajímavosti Sevilly. Působil rovněž v porotách řady mezinárodních filmových festivalů.
Marko Škop

Marko ŠkopDokumentarista, pochází z východního Slovenska. Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Komenského a dokumentární režii na VŠMU v Bratislavě. S kameramanem Jánem Melišem založil nezávislou společnost ARTILERIA, v níž produkují jak vlastní filmy, tak filmy svých kolegů. Právě začíná natáčet dokumentární road movie o cestě místních politiků ze zapadlé vesnice v Karpatech za europolitiky do Bruselu a naopak. Tento snímek realizuje také s podporou ceny Holubice pro talent udělené na Mezinárodním festivalu dokumentárních a animovaných filmů v Lipsku. Jeho loňský celovečerní dokument Iné svety získal na MFF Karlovy Vary Cenu diváků a zvláštní uznání poroty.

Porota Na východ od Západu


PØEDSEDA: Stefan Laudyn

Stefan LaudynV roce 1991 byl jmenován ředitelem varšavského mezinárodního filmového festivalu a tuto funkci zastává dodnes. V roce 1995 založil Varšavskou filmovou nadaci a od roku 2003 je jedním z koordinátorů společnosti CentEast – Sdružení středoevropských a východoevropských filmových festivalů. Působí jako poradce řady režisérů, producentů i filmových festivalů. Je členem Evropské filmové akademie.
Andreas Horvath

Andreas HorvathFotograf a filmový režisér. Publikoval fotografické knihy o americkém Středozápadě (1993) a o sibiřském Jakutsku (2003). Natočil řadu dokumentárních filmů, z nichž vybíráme: Clearance (1989), Poroerotus (1999), The Silence of Green (2002). Za snímek This Ain’t No Heartland (2004) získal několik ocenění, mimo jiné na 2. mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Chicagu. Na 41. MFF Karlovy Vary 2006 byl promítán v soutěži dokumentárních filmů jeho snímek Z pohledu penzionovaného nočního hlídače, za nějž získal Cenu za nejlepší dokument do 30 minut.
Marta Nováková

Marta NovákováStudia na filmové škole ve Zlíně završila adaptací povídky A. P. Čechova Spát a spát. Rok pracovala jako odborná asistentka na téže škole. Během studií režie na pražské FAMU, kde byli jejími pedagogy např. Jaromil Jireš, Karel Smyczek, Karel Kachyňa či Saša Gedeon, strávila v roce 2003 půl roku na stáži v moskevském VGIK. FAMU absolvovala v roce 2005 celovečerním filmem Marta. V současné době dokončuje studia na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, obor rusistika, a přednáší na Vyšší odborné škole grafické v Jihlavě.
Alissa Simon

Alissa SimonFilmová kritička a dlouholetá dramaturgyně festivalů, například mezinárodního festivalu v Palm Springs. V roce 1999 byla listem Chicago Tribune jmenována chicagskou občankou roku za svůj iniciativní přínos ve funkci jednoho z uměleckých ředitelů programové náplně filmové sekce školy při Institutu umění v Chicagu. Svou kariéru začínala ve filmovém oddělení Walker Art Center v Minneapolisu a v Mezinárodním muzeu fotografie v George Eastman House v Rochestru. Publikuje v mnoha odborných časopisech včetně Variety, Film Comment a Village Voice a byla členkou mezinárodních porot řady významných festivalů.
Ivan Shvedoff

Ivan ShvedoffVystudoval herectví na Státní divadelní akademii v Petrohradě. Na letošním MFF Karlovy Vary ho můžeme vidět ve snímku Prosté věci Alexeje Popogrebského . Ztvárnil také role v českých filmech Věry Chytilové (Hezké chvilky bez záruky, 2006) a Romana Vávry (Čert ví proč, 2002). Z dalších filmů: Leaving Lenin (1993), The French Waltz (1996), England (1999), Lichter! (2002), Almaz Black Box (2006). Ivan Shvedoff je držitelem německé Ceny Alfreda Grimmea za nejlepší mužskou roli (2004), stříbrné Iris pro nejlepšího herce (28. EFF v Bruselu, 2001) a ceny Heimat in Europa za rok 2001. Kromě herectví se věnuje psaní scénářů a režii krátkých filmů.

Ostatní poroty


POROTA FIPRESCI

* Beat Glur
* Anita Piotrowska
* Henrik Uth Jensen
* Gorazd Trusnovec
* Jan Foll

POROTA FICC

* Steven Daley
* Kristian Fyllingsnes
* Maciej Gil
* Petr Mašata
* Eva Szuťányiová

EKUMENICKÁ POROTA

* Dietmar Adler
* Jan Eliáš
* Johannes Horstmann
* Denyse Muller
* Květoslava Šamajová
* Teresa R. Tunay

EUROPA CINEMAS LABEL JURY

* Christian Braschi
* Leoš Kučera
* Wanda Lindblom Bendjelloul
* Krijn Meerburg

Evropské filmy soutěžící o cenu Europa Cinemas Label
INDEPENDENT CAMERA JURY

* Michael Málek
* Hrönn Marinosdottir
* Gyda Velvin Myklebust

NETPAC JURY

* Gulnara Abikeyeva
* Philip Cheah
* Ron Holloway

Ceny tohoto ronku:

Seznam cen tohoto ronku
cena
poet
*
**
***
Cena Don Quijote
=( 0 )=
Cena FIPRESCI
=( 0 )=
Cena na východ od západu
=( 0 )=
Cena na východ od západu - Zvláštní uznání
=( 0 )=
Cena za mimořádný umělecký přínos světovému filmu
=( 0 )=
Cena za nejlepší dokumentární film do 30 minut
=( 0 )=
Cena za nejlepší dokumentární film do 30 minut - Zvláštní uznání
=( 0 )=
Cena za nejlepší dokumentární film nad 30 minut
=( 0 )=
Cena za nejlepší dokumentární film nad 30 minut - Zvláštní uznání
=( 0 )=
Cena za nejlepší mužský herecký výkon
=( 0 )=
Cena za nejlepší režie
=( 0 )=
Cena za nejlepší ženský herecký výkon
=( 0 )=
Cenu Ekumenické poroty
=( 0 )=
Divácká cena deníku PRÁVO
=( 0 )=
Label Europa Cinemas
=( 0 )=
Velká cena - Křišťálový globus
=( 0 )=
Zvláštní cena poroty
=( 0 )=
Zvláštní uznání - Za nejlepší scénář
=( 0 )=
Zvláštní uznání - Za roli
=( 0 )=

porota:

porotce
stát
narozen
povolaní


Hosté festivalu

host
stát
narozen
povolaní

Česko
Herečka , Zpěvačka , Tanečnice ....

Česko
Režisér , Produkce , Autor , Herec ....

Česko
Herec , Mluví , Účinkuje ....

Česko
Herečka , Mluví , Dabing , Účinkuje ....

Česko
Herec ....

Česko
Herečka , Mluví , Dabing , Účinkuje ....

Česko
Herec ....

Česko
Herec, Daber ....

Česko
Herečka ....

Česko
Herečka ....

Česko
Režisér , Herec , Odborný poradce , Účinkuje , Aut ....

Česko
Herečka ....

Česko
Herečka ....

Česko
Režisér ....

Česko
Herec ....

Česko
Herec , Moderátor ....



Filmy soutěžní na festivalu:

název film org
název filmu cze
rok
premiéra
žánr
Vratné láhve
Komedie


Nesoutěžní filmy festivalu

název film org
název filmu cze
rok
premiéra
žánr

festival MFF Karlovy Vary
ROK
1948
1949
1950
1951
1952
1954
1956
1957
1958
1960
1962
1964
1966
1968
1970
1972
1974
1976
1978
1980
1982
1984
1986
1988
1990
1992
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2019
2022
Peteno: 16 krt
vygenerovano za: 0.014595 sek.








© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)