Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Pro kamaráda
rok natočení:1940
film: Pro kamaráda / Pro kamaráda (1940)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
87 min.
přidal
admin
film přidaný
21.12.2015, 18:58:12

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :
Romantický
info zde :

Obsah filmu:

Horník Václav Pešek má před svatbou s Marií. Do městečka přijede jeho kamarád a Mariin bývalý milý, lehkomyslný Jan Dlabal. Marie ho má stále ještě ráda a tak se dá přemluvit, aby s ním odešla do Prahy a stala se jeho ženou. Pešek je zradou hluboce raněn. Dlabal pracuje jako taxikář a dopustí se přestupku, za který je odsouzen do vězení. Marie zůstane opuštěna a vrátí se s malou dcerkou do rodného města. Když Dlabala pustí z vězení, stane se z něho úplně jiný člověk. Pracuje jako horník a nevyhýbá se ani nejhorší práci. Vzorně se stará o svou rodinu a horníci se s ním začnou přátelit. Jen Pešek zůstává stranou a mluví dokonce o pomstě. Jednou oba sami pracují na nebezpečném úseku. Náhle výdřeva povolí a rozdrtí Dlabalovi ruku. Pešek si uvědomí, že kdyby teï utekl, odsoudí Dlabala k smrti, a jeho nenávist mizí. Rozdrcenou ruku usekne, odnese kamaráda na bezpečné místo a tím mu zachrání život.
================================================================

Miner Václav Pešek is about to be married to Marie. His frivolous friend Jan Dlabal, also a former beau of Maria, arrives in town. Marie still loves him and allows herself to be persuaded to go with him to Prague and become his wife. Pešek is deeply hurt at her betrayal. Dlabal works as a cab driver and he commits an offence for which he is sent to prison. Marie is left alone with her little daughter and she returns to her home town. When Dlabal is released from prison, he is a new man. He works as a miner and throws himself into the hardest tasks. He is an exemplary husband and father, and the miners accept him as one of the crowd. Only Pešek cannot forgive him and even speaks of revenge. One day the two of them are working in a particularly dangerous section of the mine. Suddenly the timber supports give way and crush Dlabal's hand. Pešek realises that, if he ran away now, he would be sentencing Dlabal to death, and his hatred evaporates. He cuts off the crushed hand, takes his friend to a safe place and thus saves his life.

================================================================


obsazení:
Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
havíř Dušek
primář nemocnice



Film je v jazycích..
Čeština (1940)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1940)
Formát obrazu
CDS 35mm (1940)

Název
Režie
Přečteno: 280 krát
vygenerovano za: 0.0615 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)