Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Olověný chléb
rok natočení:1953
film: Olověný chléb / Olověný chléb (1953)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
80 min.
přidal
admin
film přidaný
24.10.2017, 22:07:40

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

Rok 1930. Na periferii kolem Kodymovy továrny vyrostla dělnická kolonie. Děti, které zde bydlí, jsou členy několika part. Nejaktivnější z nich vede Toník, učedník z Kodymky. Jeho parta pořádá pro děti loutková představení a všichni chodí cvičit do Federace proletářské tělovýchovy. Do života dětí tvrdě zasáhnou starosti rodičů. Továrník Kodym chce totiž propouštět. Dělníci se tuto zprávu dozvědí včas díky Kodymově sekretářce a tak mohou v předstihu vyhlásit stávku. Děti stávkujícím pomáhají ze všech sil a přitom nezapomínají na přípravy slavnosti komunistické mládeže Rudé letnice. Slavnost se vydaří, mladí jsou však na zpátečním pochodu zaskočeni policií, která do nich začne střílet. Pět dětí je zasaženo a odvezeno do nemocnice. Dělníci protestují a obviní velitele policie a majitele továrny. Oba společně tvrdí, že šlo jen o lehký incident. Toník je však usvědčí ze lži a továrník musí přistoupit na podmínky stávkujících. Stávka končí vítězně.

================================================================

It's 1930. A workers' settlement has been created in the periphery around Kodym's factory. The children who live here are members of several groups. The most active one is led by Toník, an apprentice at the Kodym Works. His group organizes puppet performances for children and everybody goes to exercise at the Federation for Proletarian Physical Education. Their parents' worries start weighing heavily on the life of the children. The factory owner Kodym has decided to start firing workers. The workers find out about this in time from Kodym's secretary and call a strike to stop him. The children are helping the strikers with all their might but they don't forget the preparations for the communist youth celebration Red Whitsun. The celebration is successful but the young people are surprised by the police on their way back and shot at. Five children are wounded and taken to hospital. The workers protest and accuse the police commander and owner of factory. The commander, together with Kodym, claims that this was only a small incident. But Toník proves they are lying and the factory owner has to accept the strikers' terms. The strike ends in victory.
================================================================


Film je v jazycích..
Čeština (1953)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1953)
Formát obrazu
CDS 35mm (1953)

Název
Režie
Přečteno: 117 krát
vygenerovano za: 0.1207 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)