Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Pan Habětín odchází
rok natočení:1949
film: Pan Habětín odchází / Pan Habětín odchází (1949)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
93 min.
přidal
admin
film přidaný
13.11.2017, 22:37:12

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

Pan Habětín v době hospodářské krize verbuje za provizi pracovní síly pro francouzské doly. Za takto vydělané peníze si krátce před válkou koupí od židovského majitele továrnu na výrobu chemického skla. Od prvních dnů okupace se chová loajálně k novým pánům a s dosazeným německým ředitelem vychází víc než dobře jak v továrně, tak v soukromém životě. Pro bezpečnost svého podniku nezaváhá ani před přímou kolaborací s Němci. Na jeho udání je zatčen foukač skla Benetka a inženýr Sladký, který je při potyčce s gestapem zastřelen. Němci však prohrávají na všech frontách a Habětín si začne připravovat půdu pro novou situaci. Zatím posílá Benetkově ženě peníze. Po skončení války se mu podaří získat podporu reakčních sil a po jistou dobu se zdá, že továrna bude vyňata z národní správy a vrácena Habětínovi. Únorové události však tyto plány zhatí. Dělníci vezmou vedení do svých rukou a Habětín musí definitivně odejít.

================================================================

During an economic crisis Mr Habětín is enlisting a work force for the French mines, for which he will receive a commission. From the money he makes he buys a chemical glass factory from its Jewish owner shortly before the War. He behaves loyally towards the new masters from the very first days of the occupation and gets on extremely well with the newly appointed German director, both at the factory and outside working hours. He does not even balk at direct collaboration with the Germans in order to protect his factory. On the basis of his denouncement, the glass-blower Benetka is arrested and the engineer Sladký is shot during a scuffle with the Gestapo. The Germans, however, are losing on all fronts and Habětín begins preparing for the new situation. In the meantime he sends money to Benetka's wife. After the War he manages to secure the support of reactionary forces and, for a time, it seems that the factory will be taken out of state hands and returned to Habětín. The events of February 1948, however, overturn this prognosis. The workers take control of the factory and Habětín is forced to leave for good.
================================================================


obsazení:
Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
foukač skla Josef Benetka

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
balič Šmejkal



Film je v jazycích..
Čeština (1949)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1949)
Formát obrazu
CDS 35mm (1949)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1949
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 134 krát
vygenerovano za: 0.0836 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)