Nick:
Heslo:
Registrace
Osoba Michal Dočolomanský - Herec
Jméno osoby Michal Dočolomanský
Ročník narození:1942
Hlavní stránka
Fotografie
Filmy

Osoba Michal Dočolomanský - Herec
herec:
(znám jako ): Michal Dočolomanský
Jméno:
Michal
Rodné přijmení:
Dočolomanský
obrázek:
Narozen roku:
Národnost:
Slovenská (skr)
Narozen:
Slovensko
Přidáno dne:
27.05.2019, 19:50:16
Upravené dne:
27.05.2019, 19:50:16
Narození:
Úmrtí:
místo úmrtí
Info

Info
Info

Michal Dočolomanský se narodil v polské Neděci (Niedzica), do rodiny učitele ( Neděca v té době patřila Slovenskému štátu). Jeho mladší sestrou byla herečka Petronela Valentová. Už odmalička měl herecké a atletické vlohy a až do dospělosti bylo jeho koníčkem bezmotorové létání, provádění kaskadérských kousků a automobilové závody. V Praze se vyučil automechanikem a v Bratislavě vystudoval hereckou katedru na VŠMU. Následně byl přijat do Slovenského národního divadla, kde hostoval i jako student a v jehož svazku zůstal až do předčasné smrti.
Svůj herecký a nepopiratelný talent měl možnost předvést v divadelních inscenacích: „Cid", „Bratři Karamazovi", „Peer Gynt", „Lucerna", „Věž naděje", „Ženský zákon", „Meridián", „Stříbrný jaguár", „Dvanáct rozhněvaných mužů", „Sluha dvou pánů" či „Poprask na laguně". Největší popularity získal ale jako Jánošík v muzikále „Na skle ma¾ované", jež od roku 1974 řadu let plnil jeviště bratislavské první scény.
Ve slovenské kinematografii se poprvé objevil v roce 1962 ve snímku režiséra Jána Lacka VÝLET PO DUNAJI, následně vytvořil roli Haruštiaka ve filmu TVÁR V OKNE, Štefana ve snímku KAŽDÝ TÝŽDEN SEDEM DNÍ. Dále hrál ve filmu PETER A LUCIA, MEDENÁ VEŽA, ZLOZOR, HRIECH KATARÍNY PADYCHOVEJ, SKRYTÝ PRAMEÒ, DO ZBRANE, KURUCI!, HORÚČKA , CENA ODVAHY a v mnoha dalších. Naposledy se slovenským filmovým divákům představil jako herec v psychologickém snímku Dušana Hanáka SÚKROMNÉ ŽIVOTY. Pro slovenský film byl jedním z nejvýznamnějších herců své generace, jehož sláva a význam se přenesla i do české filmu.
Od začátku sedmdesátých let se zjevoval v českém filmu jako mladý Dribb ve filmu československo – sovětské koprodukci KOLONIE LANFIERI, dále hrál ve Vávrově historické rekonstrukci událostí roku 1938 DNY ZRADY, v komunistickém snímku Traplově „historické" rekonstrukci roku 1948 VÍTĚZNÝ LID, v Cvrčkově dětské komedii STRAŠIDLA Z VIKÝŘE, v dramatu Ireny Pavláskové CORPUS DELICTI, v dramatu PERNÍKOVÁ VĚŽ a nakonec v romantické komedii BESTIÁŘ režisérky Ireny Pavláskové. V Čechách se stal jedním z mála nejpopulárnějších slovenských herců díky parodickým úlohám: nebojácného soukromého detektiva Nicka Cartera a Čechoameričana Larry Matějky v komedii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA a mírně afektovaného operního pěvce a hraběte Felixe Teleke z Tölökö ve fantasy TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH. I když tento herec sám češtinu ovládal bravurně, v těchto snímcích byl nadabován Františkem Němcem a Ladislavem Županičem.
Významný byl také jako rozhlasový a dabingový herec. Zahrál si ve slovenských inscenacích V HODINE STRACHU, BAČOVA ŽENA, DVĚ FRAŠKY, PARAZIT, DON CARLOS a nebo NEBOJTE SE PRVÁKOV. V seriálech byl obsazen do snímků: JEDENÁSTE PRIKÁZANIE, TISÍCROČNÁ VČELA, SAFARI, ALŽBETIN DVOR či HORSKÁ SLUŽBA. S českou televizí spolupracoval na seriálech INŽENÝRSKÁ ODYSEA, GOTTWALD, CHLAPCI A CHLAPI, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY a ČETNICKÉ HUMORESKY. Za své herectví získal Cenu za mužský herecký výkon na Filmovém festivalu pracujících za kreaci v komedii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA, titul Zasloužilý umělec, Zlatého krokodýla a slovenské národní vyznamenání Řád ¼udovíta Štúra I. třídy.
Michal Dočolomanský byl ženatý, jeho manželkou byla Marta Dočolomanská, se kterou se později rozvedl. Spolu měli syna Michala, který pracuje jako manažer a věnuje se country hudbě ve skupině Belasí. Jejich společná dcera Marta žije v zámoří. Po roce 2004 se herec stáhnul z veřejného života a trpěl několika zdravotními problémy. Zemřel na rakovinu plic (se stejnou nemocí bojoval i jeho syn) 26. srpna 2008 v bratislavské nemocnici ve věku šedesáti šesti let.

další profese:
prohlížíte ===> Herec <=== prohlížíte
Role v seriálech:
V současné době není v db žádný záznam o účinkování v seriálu zkuste záložku FILMY v horní liště profilu
Jmeno Příjmení * nar. : *
Sezmam další osob daného ročníku je omezena na 100 záznamu.! celý naleznete :

Ženy ==>>

Přečteno: 17 krát
vygenerovano za: 0.075 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)