Nick:
Heslo:
Registrace
Vechny vesnice(roz.dle abecedy);Vechny vesnice; Hledej obec

obec
Lb se ti dej vdt..
Nzev:
Oblast:
Kraj:
Status :
prvn zmnka :
Poet dom:
Obyvatel:
Zempisn ka:
Zempisn dlka:
Nadmosk vka:
PS:
NUTS 1:
NUTS 2:
NUTS 3:
NUTS 4:
NUTS 5:
iso3166-2:
Okres:
Dal obce v okrese

Seznam obc okresu

obce PS z. ka z. dlka: st:
Obsah:

Obec Chlebičov leží v okrese Opava. Katastrální území obce má rozlohu 348 ha. Ke dni 25. 2. 2008 zde žilo 1073 obyvatel, z toho je 519 mužů a 554 žen.

Ve vzdálenosti 4 km jižně leží město Kravaře, 6 km jihozápadně statutární město Opava, 17 km jihovýchodně město Hlučín a 22 km jižně město Bílovec.

Nejvyšší bod obce je Hadí kopec (303 m n. m.).




Členění obce

Části obce
Chlebičov

Katastrální území
Chlebičov

Název
Česky Chlebičov, německy Klebesch (dříve Klebsch), polsky Chlebiczów.

Historie
V době ledové byl na území dnešního chlebičova ledovec,který způsobit pahorkatinový ráz krajiny.Zůstal zde taky po něm bludný balvan jenž je ted umístěn poblížmístní kaple.Archeleogové zde taky našli důkazy o osídlení území dnešního chlebičova už z doby bronzové 1800 let p. n. l. .

První slovanské osídlení je datováno do 8 století kmenem Holasiců.Z latinského pohledů jde vidět že název obce vyplívá ze základní potraviny-chleba.V období 13.století docházelo k rychlému rozvoji zemědělství a hlavně obilnářství.Podle jedné legendy založil obec mnich jménem Chlebiš.Avšak podle historiků mohl být nazván Chlebišem každý kdo přinášel do klášteru obilí či chléb-odtud získala osada své jméno.První kdo o Chlebičově napsal nějaký ten řádek byl papež Inococent IV jenž se o obci zmínil ve svých listinách okolo roku 1250.Podle těchto listin patřila osada CLEBICZTOWE cistercienskému klášteru na Velehradě.V listině biskupa Bruna jenž je starší o pouhých 15 let (1265) se osada jmenuje CHLEBEGOWE.Na Majestátě krále Přemysla Otakara 2 z roku 1270 se vesnice nazývá CHLEBESCHAWE.V období husitských válek se cistercký majetek rozpadal a chátral.Až chlebičov nakonec neudrželi.Po strátě "pána" byl Chlebičov majetkem zeměpanského a disponovali s ním opavští přemyslovci jako s lénem.V roce 1531 obci zakoupil klášter sv Kláry z Opavy.


Po prohrané válce s pruskem postoupila Marie Terezie část slezska Prusku.Poté Chlebičov vlastnilo několik pánu až do 19 stol. kdy byla uskutečněna pozemní reforma.Poklidný rozvoj města zastavila až 1.sv. válka ktera byla pro obec katastrofou. Ze 115 odchozích vojáku z niž 27 se již nevrátilo.V roce 1920 se Chlebičov stal součastí Československé Republiky.Do roku 1928 patřila obec do okresu Hlučín.Až pak se stala součastí okresu Opava.Po mnichovské dohodě se stal chlebičov součastí třetí říše.A s celým Hlučínskem se stal součastí Altreich -staré říše.V roce 1945 se stal terčem leteckých a dělostřeleckých útoků.19.Dubna 1945 obsadily Chlebičov vojska Rudé Armády.Za druhé sv. války padlo 57 obyvatel Chlebičova poviných vojenskou službou.Obci byl předán dar 100000 KČS. V roce 1978 bylo rozhodnuto obci připojit k Velkým Hošticím ale v roce 1990 byly obce zase rozděleny.

NUTS5 Nzev Oblast Okres Status
Peteno: 1 krt
vygenerovano za: 0.4047 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)