Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Turbina
rok natočení:1941
film: Turbina / Turbina (1941)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
98 min.
přidal
admin
film přidaný
27.07.2016, 19:50:26

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Psychologický
info zde :
Drama
Drama
info zde :
Historický
info zde :

Obsah filmu:

Císařský rada Ullik se rozhodne modernizovat své staré mlýny instalací nové turbíny. Jeho podivínský švagr Artuš se tomu snaží zabránit, nebo stavební práce narušují statiku věže, ve které bydlí. Ullikova starší dcera Tynda je talentovaná zpěvačka. Obletovaná dívka tajně přijímá dvoření mužného Václava, syna nočního hlídače. Její mladší sestra, lékařka Marie, si přes otcův zákaz získá srdce a ruku astronoma Zouplny a odchází z domova. Bohatý Čechoameričan Mour slibuje Ullikovi finanční účast na jeho podniku, ale zájem má především o Tyndu. Ta mu slíbí, že se stane jeho ženou v případě, že neuspěje při svém vystoupení v Národním divadle. V předvečer premiéry vnikne Václav do Tyndiny ložnice a zmocní se jí. Druhý den je spuštěna turbína, ale špatně propočtená instalace způsobí velké otřesy. Rozrušená Tynda na jevišti úplně selže. Téhož večera spadne poškozená věž a Artuš v troskách zahyne. Následný požár zničí mlýny. Zoufalá Tynda ráda nachází útočiště u Václava.

================================================================

Imperial councillor Ullik decides to modernise his old mills by installing new turbines. His peculiar brother-in-law Artuš wants to prevent this because he is worried that the construction work disturbs the statics of the tower he lives in. Ullik's oldest daughter Tynda is a talented singer. She accepts the courting of the manly Václav, son of a night watchman. Her younger sister Marie, a doctor, wins the heart and hand of astronomist Zouplna against her father's wishes and leaves home. A wealthy Czech-American called Mour promises Ullik investment in the company but his real interest is Tynda. She promises to be his wife if her debut concert at the National Theatre is not a success. The night before her performance Václav gets into Tynda's room and ravishes her. The next day a turbine is turned on but the installation is miscalculated and causes great tremors. Tynda, distraught, is an utter failure on stage. That evening the damaged tower collapses and Artuš dies in the rubble. The fire that then breaks out destroys the mills. Tynda gladly seeks refuge with Václav.

================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Scénarista

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
Artuš Fabian
předseda tenisového klubu

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
prokurista firmy Ullik
zřízenec v Národním divadle
ředitel Národního divadla
ing. John Mour



Film je v jazycích..
Čeština (1941)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1941)
Formát obrazu
CDS 35mm (1941)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1941
Distributor
Československo
Kino

1941
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 258 krát
vygenerovano za: 0.2825 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)