Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Za ranních červánků
rok natočení:1934
film: Za ranních červánků / Za ranních červánků (1934)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
80 min.
přidal
admin
film přidaný
28.08.2016, 12:29:51

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Historický
info zde :

Obsah filmu:

Josef Dobrovský nepodporuje názor Františka Palackého, že by knihy českých autorů měly být psány pouze v češtině. Na panství svého přítele hraběte Černína slíbí Dobrovský kaplanovi, že promluví s hajným Mrštinou, který údajně ukrývá české knihy. Lidé v kraji Dobrovskému důvěřují, protože se jich vždy v pravou chvíli zastal. Mrština přizná, že má české knihy, a jeho krásná vnučka Madlenka je Dobrovskému donese. Dobrovský teprve potom pochopí Palackého víru v sílu českého jazyka. Obroční Johan chce oženit nevlastního syna Frantíka s hloupou Rézinkou, dcerou starosty Mengera. Frantík však miluje Madlenku a když mu otčím vyhrožuje vyděděním, odejde z domova. Madlenku miluje nezištnou láskou také kaplan. Vyzpovídá se Dobrovskému a prosí ho, aby se přimluvil u hraběte za Madlenku a Frantíka, kteří se chtějí vzít. Hrabě pak ustanoví Frantíka pomocníkem hajného. Před kostelem se koná velkolepé poutní shromáždění, kde Dobrovský poprvé slouží mši v českém jazyce.

================================================================

Josef Dobrovský does not support František Palacký's opinion that books by Czech authors should be written only in Czech. At the demesne of his friend, Count Černín, Dobrovský promises the curate that he will have a talk with gamekeeper Mrština, who apparently has hidden books in Czech. The people in the region trust in Dobrovský because he has always stood up for them at the right moment. Mrština admits that he has books in Czech, and his beautiful granddaughter Madlenka brings them to Dobrovský. Dobrovský only then understands Palacký's faith in the Czech language. The official of the manor Johan would like to marry his step-son Frantík to foolish Rézinka, the daughter of Mayor Menger. Frantík, however, is in love with Madlenka and when his step-father threatens him with disinheritance, he leaves home. The curate also loves Madlenka with a selfless love. He confesses this to Dobrovský and asks him to speak at the count's on behalf of Madlenka and Frantík who want to marry one another. The count then appoints Frantík assistant gamekeeper. In front of the church a grandiose gathering of pilgrims is taking place where for the first time Dobrovský serves mass in the Czech tongue.

================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Kameraman
Scénarista
hudba k písni
text písně

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
dědeček
František Palacký
Josef Dobrovský
Hukal
starosta ze Švihova

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
písecký vikář
ovčák
panský biřic



Film je v jazycích..
Čeština (1934)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1934)
Formát obrazu
CDS 35mm (1934)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1934
Distributor
Československo
Kino

1934
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 267 krát
vygenerovano za: 0.7543 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)