Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Dva ohně
rok natočení:1949
film: Dva ohně / Dva ohně (1949)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
82 min.
přidal
admin
film přidaný
27.01.2017, 00:36:17

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

Majitel cihelny Detring sabotuje dvouletý hospodářský plán - načerno prodává cihly, kterých je po válce nedostatek. Chce v cihelně zavést výrobu "na dva ohně", což by pro něho znamenalo zdvojnásobení zisku a pro dělníky ohrožení zdraví. Proti Detringovu záměru se postaví závodní výbor ROH v čele s komunistou Noháčem. Závodní výbor rovněž nesouhlasí s vyplacením zvláštních odměn. Detring se pokouší narušit solidaritu dělníků s pomocí úplatků jednotlivcům. O svých "dobrých" úmyslech však přesvědčí jen dělnici Marii a mladého Krameru, který se pro manželčin úraz v cihelně dostal do finančních nesnází. Blíží se 25. únor 1948, dělníci jsou v pohotovosti a tak mohou odhalit Detringovu sabotážní akci. Cihelna je znárodněna. Pro zvýšení výroby navrhne Noháč práci "na dva ohně". Tentokrát dělníci souhlasí. Užitek totiž bude mít nyní celá společnost. Krátce po zahájení dojde v peci k poruše ventilu. Nebezpečnou opravu provede s Noháčem mladý Kramera, který tímto statečným činem našel znovu cestu do dělnického kolektivu.

================================================================

The owner of a brick-factory Detring is sabotaging the two-year economic plan - he is selling bricks, which are in short supply after the war, on the black market. He wants to start a production 'on two fires' which for him would create a double profit and for the workers just endanger their health. The factory's Revolutionary Trade Union Movement Committee, led by the communist Noháč, defies Detring's plan. The committee also disagrees with the payments of the bonuses. Detring attempts to break the solidarity of the workers by bribing people separately. Nevertheless, his talk about the 'good intentions' manages to persuade only worker Marie and young Kramera, who got into financial difficulties after his wife's accident at the brick-factory. The 25th of February 1948 is drawing close, the workers are prepared, and so they manage to reveal Detring's sabotage. The brick-factory is nationalized. To increase the production, Noháč proposes the 'two fires' work. This time, the workers agree. The benefit will be equal for all this time. Soon after the beginning of the work, a valve breaks down in the kiln. Young Kramera joins Noháč in the dangerous work of fixing it, and with this courageous act finds his way back into the workers collective.

================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie


Film je v jazycích..
Čeština (1949)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1949)
Formát obrazu
CDS 35mm (1949)

Název
Režie
Přečteno: 570 krát
vygenerovano za: 0.0616 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)