Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Měsíc nad řekou
rok natočení:1953
film: Měsíc nad řekou / Měsíc nad řekou (1953)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
98 min.
přidal
admin
film přidaný
07.05.2017, 12:42:25

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Poetický
info zde :

Obsah filmu:

Pokojným proudem plyne život Jana Hlubiny, který žije se ženou a dcerou Slávkou v domku s výhledem na romantickou řeku. Hlubina byl kdysi nejlepším a nejnadanějším studentem gymnázia. Po maturitě však onemocněl, musel se proto vzdát mladistvých plánů a věnovat se všední práci v papírnictví, které mu zřídila jeho žena. Neklid do jeho rodiny vnese abiturientský sjezd, na který přijíždí také Hlubinův nejlepší přítel Roškot v doprovodu svého syna Vilíka. Večer se Hlubinovi s Roškotem vydají na slavnostní setkání s bývalými spolužáky. A zatímco před nimi Hlubina přiznává rezignaci a zároveň opěvuje krásu věčné vzpomínky na mládí, setká se Vilík v bytě Hlubinových se Slávkou. V sugestivním kouzlu letního večera zalitého měsíční září prožívají oba mladí lidé chvíle sblížení. Slávka však nedovolí ani sobě a ani Vilíkovi, aby podlehli probouzejícímu se citu. Zásluhou Slávky se pak všichni nad ránem rozcházejí zmoudřelí a smíření.

================================================================

Jan Hlubina lives a contented easy life with his wife and daughter Slávka in a house which looks out onto a romantic river. Hlubina was once the best and most talented student at grammar school. After graduation, however, he fell ill and had to abandon his plans for a career and opt instead for a mundane job in a stationer's shop which his wife arranged for him. Jan's peaceful life is disturbed by a planned graduates' meeting attended also by his best friend Roškot accompanied by his son Vilík. In the evening the Hlubinas and Roškot set off for the former students' party. While Hlubina expresses his resignation to his fate and recalls the beauty of his eternal memories of youth, Vilík meets up with Slávka in the Hlubina's flat. The young couple are affected by the suggestive magic of the summer evening bathed in moonlight. Slávka, however, will not allow herself nor Vilík to succumb to their awakening passion. Thanks to Slávka, everyone takes their leave in the morning in a mood of prudence and reconciliation.
================================================================


obsazení:
Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
rybář Pečárka
abiturient děkan



Film je v jazycích..
Čeština (1953)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1953)
Formát obrazu
CDS 35mm (1953)

Název
Režie
Přečteno: 186 krát
vygenerovano za: 0.0749 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)