Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Mikoláš Aleš
rok natočení:1951
film: Mikoláš Aleš / Mikoláš Aleš (1951)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
120 min.
přidal
admin
film přidaný
07.05.2017, 17:35:57

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Životopisný
Životopisný
info zde :
Historický
info zde :
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

V rozmezí let 1874 až 1886 je život malíře Mikoláše Alše nabit významnými událostmi. V tomto období Aleš dozrává nejen v umělecké tvorbě, ale také k plnému vědomí o důležitosti umění pro existenci českého národa. Studuje malířství na Akademii výtvarných umění v Praze, kde později krátce působí jako profesor kreslení. Stýká se s kolegy výtvarníky a dalšími českými intelektuály. Brzy se dostane do konfliktu se salonními vlastenci a mladočeským poslancem Grégrem. Ve své tvorbě se orientuje na české motivy. Maluje Husitský tábor, Setkání Jiřího Poděbradského s Matyášem Korvínem a cyklus Vlast o životě dávného českého bohatýra. Alšův přítel statkář Brandejs přiměje Alše, aby s malířem Ženíškem přihlásili Vlast do soutěže o výzdobu Národního divadla. Vlast zvítězí, ale je více ceněna jako dílo Ženíškovo. Společná práce pak přináší spory, Aleš musí stále hlídat své pojetí cyklu. Před dokončením divadlo shoří, národ si však svou "kapličku" postaví znovu. Léta po požáru nejsou pro Alše příznivá. Musí čelit ústrkům a bídě, kterou s ním trpělivě snáší jeho milovaná Marina. Prostým lidem však Aleš svými kresbami přináší radost. Ti ho také spolu se studenty přivítají na svatojánské pouti.

================================================================

During the period 1874 and 1886 the life of painter Mikoláš Aleš was extremely eventful. At this time Aleš not only matured in his artistic work but he also became fully conscious of the importance of art for the existence of the Czech nation. He studied painting at the Academy of Fine Art in Prague where he later worked for a while as a professor holding the chair of drawing. His circle included other artists and Czech intellectuals. He soon came into conflict with the salon patriots and the deputy of the Young Czech Party Grégr. In his work he focused on Czech motifs. He painted The Hussite Camp, The Encounter between George of Poděbrady and Matthias Corvinus and the series Home Country on the life of a legendary Czech hero. Aleš's friend, the landowner Brandejs, urges him and the painter Ženíšek to enter Home Country for the competition to decorate the National Theatre. Home Country wins but is appreciated more as the work of Ženíšek. They work on the project together but their collaboration is hindered by arguments and Aleš must continue to fight for his conception of the series. Before the work is finished the theatre burns down, however, the nation decides to rebuild their "little chapel". The years following the fire are not auspicious for Aleš.
================================================================


obsazení:
Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
malíř Janez Šubiæ
soused šlechtic
ředitel Akademie Swerts
Alešův strýc Tomáš Fanfule
herec František Ferdinand Šamberk

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
malíř v širáku
sluha u Šamberka
vydavatel Čestmír Hlaváč
poslanec dr.Eduard Grégr
mlynářský Kubec
muž s úhledným knírem
Rendlova žena
Rendl
šlechtična



Film je v jazycích..
Čeština (1951)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1951)
Formát obrazu
CDS 35mm (1951)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1951
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 214 krát
vygenerovano za: 0.12 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)