Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) O ševci Matoušovi
rok natočení:1948
film: O ševci Matoušovi / O ševci Matoušovi (1948)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
89 min.
přidal
admin
film přidaný
17.09.2017, 22:29:48

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Historický
info zde :

Obsah filmu:

Rok 1848, doba neklidu a vzpour. Revoluční myšlenky se dostávají i na český venkov. V podhorské vesnici silně zapůsobí i na zastánce spravedlnosti - ševce Matouše, který se sousedem Verunáčem učí vesničany znát význam slova "konštytuce" a nabádá je k odvaze. Matouš se také vydá se sousedy na pomoc Praze, kde se střílí. Jejich střetnutí s hulány končí tragicky. Těžce raněného Matouše odvede kamarád Vojta do špitálu. Když se Matouš po čase vrátí, lidé se od něho odvracejí a jeho milá se zatím provdala za jiného. Znovu ševcuje, znovu se dostane do rozporu s mocí a je zatčen. Po propuštění si najde práci ve fabrice, ale ani tady nedokáže mlčet k nespravedlnosti a vyvolá vzpouru. Je odsouzen na dlouhá léta k nuceným pracím, podaří se mu však utéci. A protože mu v Čechách stále hrozí nebezpečí, odchází tajně za starým Verunáčem do Slezska.

================================================================

It is 1848, a time of revolt and great unrest. The revolutionary ideas are reaching even the Czech countryside. In a mountain-side village they heavily influence shoemaker Matouš, known for his strong feelings and struggle for justice, and who is explaining to the villagers, together with his neighbour Verunáč, the meaning of the word "constitution" and urging them to have courage. Matouš, together with his fellow-villagers, sets off to Prague where there is fighting going on. Their clash with the hulans ends tragically. The heavily wounded Matouš is taken to the hospital by his friend Vojta. When Matouš returns to the village the people have turned away from him and his beloved has married another man in the meantime. He makes shoes again, gets into conflict with the authorities again and is imprisoned. After his release he finds work in the factory but even there he is unable to be indifferent to injustice and provokes a rebellion. He is convicted to long years of forced labour but manages to escape. And because he is constantly in danger in Bohemia he secretly leaves for Silesia to join the old Verunáč.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
hajný
chalupník Kykal

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
vrchní Franz Krpetz
Vitáková
účetní v přádelně
hospodský
dozorce v přádelně



Film je v jazycích..
Čeština (1948)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1948)
Formát obrazu
CDS 35mm (1948)

Název
Režie
Přečteno: 161 krát
vygenerovano za: 0.1062 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)