Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Občan Brych
rok natočení:1958
film: Občan Brych / Občan Brych (1958)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
109 min.
přidal
admin
film přidaný
23.09.2017, 22:37:14

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:


Po uchopení moci v únoru roku 1948 organizují komunisté na závodech a úřadech shromáždění, na nichž vyžadují vyjádření podpory. Na celozávodní schůzi Společnosti pro chemickou výrobu se JUDr. František Brych jediný zdrží hlasování. Nerozumí dobře situaci a vnitřně není schopen se připojit k masovému nadšení. Večer ho navštíví dávná láska Irena. Kdysi dala přednost bohatství a vdala se za Ondřeje Ráže, Brychova přítele a majitele továrny. Není však s Rážem šastná. V době zmatků a nejistot hledá porozumění u Brycha, ale ten jí nemůže pomoci. Brych je čestný člověk a proto s nechutí pozoruje kariéristy, kteří se honem přidávají k vítězům. Sám přihlášku do komunistické strany nepodepíše. Zaplete se do aféry s protikomunistickými letáky, z níž se mu snaží pomoci předseda ZV KSČ Bartoš, ale Brych jeho dobré vůli neuvěří. Rozhodne se uprchnout s Rážem, Irenou a dalšími do ciziny. V lesní chatě na Šumavě nedaleko hranic čekají na převaděče. Nervózní utečenci ztratí veškeré zábrany, hádají se, vzájemně se okrádají a nakonec zabijí Němce, který je do chaty dovedl. Znechucený Brych s nimi nechce mít nic společného. Vrátí se domů a s ním i Irena.

================================================================

After gaining power in February 1948 the communists organize meetings in factories and offices where they ask for official support. At the Chemicals Company factory meeting, lawyer František Brych is the only one who abstains from voting. He doesn't understand the situation very well and doesn't feel able to partake in mass enthusiasm. In the evening, his old love Irena comes to visit. A long time ago, she decided to marry for money and married Ondřej Ráž, Brych's friend and the owner of the factory. However, she is not happy with Ráž. In these confusing and uncertain times, she comes looking for Brych's understanding but he is not able to help her. Brych is an honest man and observes with loathing the careerists who are readily joining the winners. He himself doesn't sign the membership application for the Communist Party. He gets involved in an affair with anti-Communist pamphlets and the chairman of the Works Committee of the Czech Communist Party Bartoš tries to help him out of it but Brych doesn't believe in his good intention. He decides to escape from the country and to go abroad together with Ráž, Irena and other people. In a forest hut in the Šumava Mountains not far from the border they are waiting for a man to take them across.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Scénarista

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
vedoucí saldokonta Karel Kazda



Film je v jazycích..
Čeština (1958)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1958)
Formát obrazu
CDS 35mm (1958)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1959
Distributor
Československo
Kino

1919
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 140 krát
vygenerovano za: 0.0788 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)