Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Revoluční rok 1848
rok natočení:1949
film: Revoluční rok 1848 / Revoluční rok 1848 (1949)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
122 min.
přidal
admin
film přidaný
10.06.2018, 09:16:44

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Historický
info zde :

Obsah filmu:

Na konci první poloviny 19. století nebylo české obrozenecké hnutí jednotné. Starší generace nabádala ke zdrženlivosti. Mladí, vedení J. V. Fričem a Karlem Sabinou, se kloní k radikálním postojům a společnou řeč nacházejí spíše s prostým lidem a dělnictvem než s bojácnými malom칝áky. Zpráva o vypuknutí revoluce v Paříži je impulsem k sebevědomé aktivitě českých Pražanů, jejímž výsledkem je petice s českými požadavky, vyslaná do Vídně. Metternich musí odstoupit a je vyhlášena konstituce. Gubernátor Stadion nezvládl situaci a na jeho místo je dosazen hrabě Thun, který povolá do Prahy generála Windischgrätze. Bouřlivě probíhá na Žofíně Všeslovanský sjezd. Napětí vzrůstá, zvláště když se Pražané dozvědí, že jejich požadavky Vídeň odmítla. 12. června 1848 dojde k prvnímu ozbrojenému střetnutí, při němž je náhodně zastřelena generálova žena. Praha staví barikády, studentské legie vede mladý Frič. Nemohou však odolat přesile a povstání končí porážkou. Havlíček a Sabina jsou zatčeni, Frič uprchne do ciziny.

================================================================

It's the end of the 1840s and the Czech National Revivalist movement is disunited. The older generation appeals for restraint and moderation. The young, led by J. V. Frič and Karel Sabina, are inclined to a radical position, finding a common language with simple folks and workers rather than the fearful petty bourgeoisie. The news of the revolution's outbreak in Paris becomes the impulse for a self-confident action of the Czech population of Prague, and a petition with Czech demands is sent to Vienna. Metternich has to resign and the constitution is adopted. Governor Stadion cannot cope with the situation and Count Thun, installed in his position, calls on General Count Windischgrätz to come to Prague. The Pan-Slavic Congress on Žofín takes an agitated tone. The tension is growing, especially after the citizens of Prague discover that Vienna refused to meet their demands. On June 12th, 1848 there is the first armed conflict during which the General's wife is shot by accident. Prague is building barricades, student legions are led by young Frič. They cannot resist the superior forces, however, and the uprising ends in defeat. Havlíček and Sabina are imprisoned and Frič escapes abroad.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Námět
Scénarista

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
správce lázní Hošek
hrabě Rudolf Stadion
císař Ferdinand V.
komisař Biel

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
dělník#1
dr.Vaněk
klenotník Franz Houska
vrátný v Portheimce



Film je v jazycích..
Čeština (1949)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1949)
Formát obrazu
CDS 35mm (1949)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1949
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 174 krát
vygenerovano za: 0.1536 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)