Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Rudá záře nad Kladnem
rok natočení:1955
film: Rudá záře nad Kladnem / Rudá záře nad Kladnem (1955)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Barevný
délka filmu
90 min.
přidal
admin
film přidaný
04.11.2018, 12:50:08

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Agitka
info zde :

Obsah filmu:

Skončila první světová válka a vojáci ze všech front se vracejí domů. S nimi i Toník, jehož čeká v Kladně žena s dětmi a práce v sekretariátu sociální demokracie. Toník, plný odvahy a poznatků z revolučního Ruska, se spolu s ostatními členy strany pustí do práce. Ve svém úsilí však nemají podporu ze stranického ústředí, které rychle opustilo revoluční ideály. V prosinci roku 1920 obsadí policie Lidový dům v Praze. Kladenští vyhlásí okamžitě generální stávku a připravují se na ozbrojené povstání. Vedení odborové organizace železničářů však zradí a do Kladna přijede vojsko, které v krátkém čase pozatýká vůdce povstání v čele s Toníkem. Stávka je potlačena, poraženi jsou i dělníci v Praze. Levice sociální demokracie vyvodí z porážky jednoznačný závěr - vedení strany v boji zklamalo. V květnu roku 1921 svolá levice do Prahy sjezd, jehož se zúčastní i Toník s ostatními propuštěnými soudruhy. Na sjezdu je odhlasováno připojení ke III. internacionále a založení Komunistické strany Československa.

================================================================

The First World War has ended and soldiers are returning home from all the front-lines. Among them is Toník, whose wife and children are waiting in Kladno, as is his work in the secretariat of the Social Democratic Party. Filled with courage and lessons drawn from revolutionary Russia, Toník gets down to work together with other party members. However, their efforts have no support from the party's head office, which quickly forsakes its revolutionary ideals. In December 1920, police occupy the People's House in Prague. The people of Kladno immediately call a general strike and prepare themselves for an armed rebellion. Leaders of the railway workers union let them down, however, and the army comes to Kladno and soon arrests the rebellion leaders, headed by Toník. The strike is broken and the Prague workers are defeated. The left wing of the Social Democratic Party draws an unequivocal conclusion from the defeat - the party leadership failed in the struggle. In May 1921, the left wing calls a Congress in Prague, which Toník joins together with other released comrades. The Congress votes for an affiliation to the 3rd International and for the founding of the Communist Party of Czechoslovakia.
================================================================


obsazení:
Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
horník Karel Vrázek



Film je v jazycích..
Čeština (1955)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1955)
Formát obrazu
CDS 35mm (1955)

Název
Režie
Přečteno: 186 krát
vygenerovano za: 0.6184 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)