Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Svátek matek 1945
rok natočení:1946
film: Svátek matek 1945 / Svátek matek 1945 (1946)
Základní info k filmu
typ filmu: Krátky film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
min.
přidal
admin
film přidaný
13.11.2018, 19:12:19

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

V květnu roku 1945 vypuklo v Praze povstání proti německým okupantům. Mladý muž stačí ještě popřát své manželce, čerstvé mamince Milušce, ke svátku matek a odejde se zbraní na barikády. Do bytu, kde zůstala osamělá žena s miminkem, vtrhnou němečtí vojáci. Jednomu z nich se žena líbí a před jeho obtěžováním ji zachrání jen to, že všichni obyvatelé domu jsou zahnáni do sklepa. Miluška je nešastná, protože lahvička s mlékem, kterou připravila pro svou dcerku, se rozbila. V domě vypukne požár a jen na zásah Červeného kříže musí Němci dovolit ženám a dětem opustit sklep. Německý voják za mladou ženou hodí granát a ona upadne přímo na peřinku se svým dítětem. Miminko nejeví známky života. V krytu se matky ujme zdravotní sestra, která pozná, že dítě žije. Miluščina radost splyne s všeobecným pocitem štěstí lidí, kteří se právě dozvěděli, že je Praha osvobozena.

================================================================

On Mother's Day, May 1945, an uprising against the German invaders broke out in Prague. The young husband has just enough time to congratulate his wife Miluška, who just had a baby, get armed and take his position at the barricades. German soldiers break into the apartment where his wife is alone with the baby. One of them likes the woman and she is saved from his rude advances only by the fact that all the people from the building are driven into the basement. Her little daughter's milk bottle breaks and Miluška is upset. A fire breaks out in the house, the Red Cross intervenes and the Germans are forced to let the women leave the basement. A German soldier throws a hand grenade after the young woman and she falls on the swaddling clothes together with her child. The child shows no signs of life. But inside the shelter a nurse takes care of the mother and realizes the child is alive. Miluška's joy joins the overwhelming feeling of happiness spreading among the people who have just discovered that Prague has been liberated.
================================================================


Film je v jazycích..
Čeština (1946)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1946)
Formát obrazu
CDS 35mm (1946)

Název
Režie
Přečteno: 147 krát
vygenerovano za: 0.6015 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)