Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Usměvavá zem
rok natočení:1952
film: Usměvavá zem / Usměvavá zem (1952)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
98 min.
přidal
admin
film přidaný
05.01.2019, 22:05:49

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

V zemědělském družstvu v Darmochlebech potřebují nového účetního, a proto jim patronátní závod Jihočeská automobilka pošle svého brigádníka Bendu. Mladý muž funkci přijme už jenom proto, že má v sousedním Rousově nevěstu, Božku Kratochvílovou. Benda nechtěně vzbudí žárlivost darmochlebského agronoma Drvoty, který je zamilován do místní učitelky Ročkové, ale je příliš nesmělý na to, aby jí dal najevo své city. Zatímco darmochlebské družstvo vzkvétá, rolníci v Rousově dřou jako za starých časů. Úhlavním nepřítelem založení družstva je místní boháč, hostinský Sahula, který intrikuje a svým spoluobčanům nabízí pomoc při polních pracích. Každé zapůjčení potahu si však u něj musí mnohonásobně odpracovat. Rousovským otevře oči až návštěva v prosperujícím darmochlebském družstvu. Nedorozumění mezi Bendou a Drvotou se vysvětlí. V Rousově je založeno družstvo a Sahula je zatčen poté, co se pokusil nakazit družstevní vepře obrnou. Zmizí tak poslední překážka ohrožující rozkvět obou družstev.

================================================================

The farming cooperative in Darmochleby needs a new accountant. Its sponsor, South Bohemian Car Factory, sends their volunteer worker Benda over. The young man accepts the function if only because his girl, Božka Kratochvílová, lives in neighbouring Rousov. Benda unknowingly provokes the jealousy of Drvota, Darmochleby agronomist who is in love with the local teacher Ročková but is too shy to show his feelings. While the Darmochleby cooperative is prospering, farmers in Rousov are toiling just like in the old times. The local money-man, pub-owner Sahula, is the arch-enemy of the idea of forming a cooperative there, instigating trouble by offering help with work in the fields to his fellow-farmers. Each time anyone borrows his span, though, they have to pay it off many times over by working for him. Only after the Rousov people visit the prospering Darmochleby cooperative are their eyes opened. The misunderstanding between Benda and Drvota is settled. Rousov forms a cooperative and Sahula is arrested after getting caught trying to infect cooperative pigs with polio. Hence the last obstacle standing in the way of the flourishing of both cooperatives is removed.

================================================================


obsazení:
Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
chalupník Kasal

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
posluha Hranička



Film je v jazycích..
Čeština (1952)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1952)
Formát obrazu
CDS 35mm (1952)

Název
Režie
Přečteno: 122 krát
vygenerovano za: 0.0911 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)