Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Z mého života
rok natočení:1955
film: Z mého života / Z mého života (1955)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Barevný
délka filmu
114 min.
přidal
admin
film přidaný
20.05.2019, 20:52:14

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Životopisný
Životopisný
info zde :

Obsah filmu:

Skladatel Bedřich Smetana odjede v roce 1856 do švédského Göteborgu, kde se stane váženým a oblíbeným umělcem. V roce 1861 se po úspěšném koncertu setká s dopisovatelem Vídeňských listů, který se pohrdavě vyjádří o české hudbě. Smetana se proto vrací do Čech. Podporován vlastenci požádá spisovatele Sabinu o libreto ke své první opeře "Braniboři v Čechách". Zúčastní se také svojí skladbou velkolepých oslav třísetletého výročí narození Williama Shakespeara, které se stanou i podnětem pro postavení budovy českého Národního divadla. Porota soutěže, kam své první operní dílo poslal, ještě nerozhodla a Smetana už komponuje další operu, "Prodanou nevěstu". Z malicherných důvodů odmítne kapelník Maýr Branibory nastudovat a proto je inscenuje Smetana sám, stejně jako později "Prodanou nevěstu". Jsou položeny základní kameny Národního divadla, přivezené z památných míst země. Smetana dál neúnavně skládá. Jeho zdraví se však zhoršuje a nakonec skladatel přichází o sluch. Na sklonku života se dočká naplnění svého snu - otevření Národního divadla.

================================================================

The year is 1856. The composer Bedřich Smetana leaves for the Swedish Göteborg where he becomes an artist of great repute and popularity. In 1861, after a successful concert, he meets a correspondent of the Viennese News (Wiener Blätter) who makes a contemptuous remark about Czech music. Smetana therefore returns to Bohemia. Supported by the patriots, he asks the writer Sabina to create a libretto to his first opera "Brandenburgers in Bohemia". With one of his compositions, he also takes part in the grandiose celebrations of the 300th anniversary of William Shakespeare's birth, which inspires the building of the Czech National Theatre in Prague. The board of the competition where Smetana had sent his first opera, has not come to a decision yet, but Smetana has already composed another opera, the "Bartered Bride". For pettifogging reasons, the conductor Maýr refuses to stage the "Brandenburgers". Smetana therefore stages the opera himself, and later also the "Bartered Bride". The foundation stones for the National Theatre, brought from memorable places of the country, are layed. Smetana keeps on composing relentlessly. His health, however, worsens, and the composer eventually loses his hearing. Before he dies, however, he lives to see his dream - the opening of the National Theatris.
================================================================


obsazení:
Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
hrabě Harrach
dr.Ladislav Rieger

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
ředitel Thomé
dr.K.Sladkovský
vesnický učitel



Film je v jazycích..
Čeština (1955)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1955)
Formát obrazu
CDS 35mm (1955)

Název
Režie
Přečteno: 125 krát
vygenerovano za: 0.0553 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)