Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Železný dědek
rok natočení:1948
film: Železný dědek / Železný dědek (1948)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
83 min.
přidal
admin
film přidaný
31.08.2019, 17:15:58

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Komedie
info zde :

Obsah filmu:

Strojvůdce Matys zachrání za druhé světové války při náletu hloubkových letců svou lokomotivu, které láskyplně říká Líza. Sám je při útoku zraněn. Čeká pak doma na uzdravení a na konec války a těší se, že bude znovu na opravené lokomotivě jezdit. Konečně je po válce. Matysův ze Vojta se stane také strojvůdcem. V den narození svého syna se Vojta opije a zapomene, že má služební pohotovost. Když je pak volán k plnění povinnosti, není k nalezení. Starý Matys se nechá přemluvit, aby ho tajně zastoupil. Na trati zabrání nehodě, když zastaví odpojené vagony. Všichni se domnívají, že vagony zachránil Vojta. Vojta na nátlak rodiny o celé věci mlčí. Matys je poslán do penze. Ještě předtím, než mu přátelé uspořádají slavnost na rozloučenou, spojí se Matys s učni a s jejich pomocí lokomotivu opraví. A v Matysův den poslední se všechno obrátí - stroj je v pořádku a přednosta vyzve Matyse, aby na něm dál jezdil.

================================================================

The engine-driver Matys rescues his locomotive, which he affectionately calls Lisa, from the Second World War dive-bombers. He himself, however, is wounded during the attacks. Recovering at home, he looks forward to the end of the war so as to be able to ride his repaired locomotive again. The war finally comes to an end. Matys's son-in-law Vojta is an engine-driver, too. On the day his son is born, Vojta gets drunk and forgets about his duty. He is called for, but cannot be found. The colleagues persuade old Matys to secretly substitute for Vojta. Being able to stop the disentagled waggons, the old man avoids a crash on the railway. Everybody thinks that it was Vojta who saved the train. Under family pressure, Vojta holds his tongue about the case. Before the friends organize a good-bye party for old Matys, the man contacts the young apprentices to help him repair the locomotive. And on the last day of his duty before retiring, everything changes - the machine is repaired and the old man is asked by the station principal to ride it again.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
dělník
prodavačka v konzumu



Film je v jazycích..
Čeština (1948)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1948)
Formát obrazu
CDS 35mm (1948)

Název
Režie
Přečteno: 124 krát
vygenerovano za: 0.0789 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)