Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Cesta do věku petrolejových lamp
rok natočení:1961
film: Cesta do věku petrolejových lamp / Cesta do věku petrolejových lamp (1961)
Základní info k filmu
typ filmu: Krátky film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
34 min.
přidal
admin
film přidaný
31.12.2020, 23:09:06

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Sci-fi
info zde :

Obsah filmu:

Láïa, Honzík a Karel bloumají městem a trochu se nudí. Pak se však seznámí se starším pánem a ten jim nabídne dobrodružství: letět raketou do minulosti. Hoši rádi přijmou a nasednou i s malou Zuzankou do stroje času. Rázem se ocitnou v Praze roku 1900. Vydají na cestu městem a na každém kroku se setkávají s něčím neobvyklým a zajímavým. Ulicí kráčí flašinetář s ustřelenou nohou. Kolem projede vůz tažený koni a lidé do něho vysypávají popel z krabic. Před studnou je fronta žen a dětí, které musí nanést domů vodu, protože vodovod ještě běžně neexistuje. S dívenkou, které Láïa pomůže odnést putnu vody, se děti dostanou do bytu chudé pradleny. Ta jim nabídne večeři, ale dětem z dvacátého století ubohé jídlo nechutná. Pak poznají situaci ševcovských učedníků a žáků ve škole. Karel na ulici také potká svého dědečka ještě jako malého chlapce a málem dojde k jejich záměně. Děti spatří rovnež automobil, promluví s fotografem a zúčastní se představení v biografu. Ale to už se jim začne stýskat a rády se vrátí do svého doby.

================================================================

Láïa, Honzík and Karel wander around their city and are a bit bored. But then they meet an elderly man who offers them an adventure: to fly to the past in a rocket. The boys eagerly accept and board the time machine along with little Zuzanka. They at once appear in Prague in 1900. Setting off through the city, they see something unusual and interesting on every step. An organ grinder with his leg shot off walks down the street. A wagon drawn by horses drives along and people dump ash from boxes in it. There is a queue standing in front of a well, made of women and children who have to bring water home since the water-supply system is not fully installed yet. With a girl whom Láïa helps to carry a load of water, the kids enter the flat of a poor laundress. She offers them dinner but the children of the 20th century do not enjoy the miserable food at all. They learn about the contemporary life situation of the shoemakers' apprentices and pupils at school. On the street, Karel meets his grandfather as a young boy and they are almost mistaken for each other. The children also see an ancient automobile, talk to a photographer and attend a cinema performance. But by that time, they have begun to miss their own time and eagerly return to it.
================================================================


Film je v jazycích..
Čeština (1961)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1961)
Formát obrazu
CDS 35mm (1961)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1961
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 85 krát
vygenerovano za: 0.2148 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)