Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Ezop
rok natočení:1969
film: Ezop / Ezop (1969)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Barevný
délka filmu
93 min.
přidal
geron
film přidaný
26.09.2011, 16:28:36

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :
Historický
info zde :

Obsah filmu:

Ostrov Sámos v Egejském moři, doba zhruba šest set let před naším letopočtem. Na tržišti jsou prodáváni do otroctví zajatci z Frýgie. Krásná Rhodopis se chce raději zabít, ale její bývalý otrok Asarakos zvaný Ezop jí dodá odvahu. Dívku získá vojevůdce Polyfimos, pak je otrokyní básnířky Sapfó a ta ji věnuje egyptskému faraónovi Amazisovi. Pyšný delfský velekněz Kobon zkoumá před koupí Ezopovy zuby a ten mu prokousne prst. Otrok je za to zmrskán. Ezop je velmi vtipný a prostořeký a každou situaci, jíž je přítomen, komentuje bajkou, kterou své okolí upozorní na nebezpečí ztráty svobody a demokracie. Na oslavě u Sapfó tajně poslouchá básně a okouzlen zapomene na své postavení otroka. V noci se setká s Rhodopis, která se zamilovaným mužem zjevně koketuje. Žárlivý Amazis si svou milenku a otrokyni odveze do Egypta. Ezop touží po svobodě, aby mohl odjet za milovanou ženou. Stane se však obětí mocenských her mezi vládci té doby. Získá sice vytouženou svobodu, ale Kobon nezapomněl na pomstu. Nechá do Ezopových věcí nastrčit zlatý pohár a odsoudí ho za krádež k smrti. Nikdo z těch, kterým jeho důvtipnost pomohla, včetně Rhodopis, se ho nezastane, a Ezop je shozen ze skály.

================================================================

The location is the Island of Samos in the Aegean Sea, the time approximately 600 BC. At the market, captives from Phryigia are being sold into slavery. The beautiful Rhodopis would prefer to take her own life, but her former slave Asarakos, known as Aesop, reassures her. The army commander Polyphemus is the first to purchase the girl. Next she becomes a slave to the poetess Sappho, who gives her to the Egyptian pharaoh Amasis. The proud Delphic priest Kobon examines Aesop's teeth before buying him and Aesop bites his finger appart, for which he gets a whipping. Aesop is extremely witty and mischievous and comments on each situation in which he finds himself with a fable warning of the dangers of the loss of freedom and democracy. At a festivity organized by Sappho, he secretly eavesdrops on a poetry reading and, enchanted, forgets he is a slave. At night, he gets together with Rhodopis, who openly flirts with the enamoured man. The jealous Amasis takes his mistress and slave Rhodopis away to Egypt. Aesop longs to win his freedom in order to be able to join his beloved, but he finds himself a victim of power games among the emperors of his era. He wins the freedom that he has longed for, but Kobon has not forgotten his revenge. He plants a golden goblet among Aesop's belongings and sentences him to death for theft. Not a single person who has benefited from his native wit, including Rhodopis, pleads in favour of him, and Aesop is hurled down a cliff.

================================================================


Film je v jazycích..
Čeština (1969)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1969)
Formát obrazu
CDS 35mm (1969)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1969
Distributor
Československo
Kino

1969
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 689 krát
vygenerovano za: 0.0654 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)