Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Čest a sláva
rok natočení:1968
film: Čest a sláva / Čest a sláva (1968)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
86 min.
přidal
geron
film přidaný
10.02.2012, 17:18:32

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :
Historický
info zde :
War
Válečný
info zde :
Dobrodružný
info zde :

Obsah filmu:

Je rok 1647 a už skoro třicet let zuří válka. Chudá a omšelá je tvrz rytíře Václava Ryndy z Loučky, stejně jako jeho oděv. O rodový majetek přišel už jeho otec, který se pro záchranu holého života musel po bitvě na Bílé hoře vzdát své víry a odpřísáhnout poslušnost katolické církvi. Václav připomíná spíše než šlechtice sedláka, který se snaží sehnat pro sebe a svoji čeládku něco k snědku. Jednoho dne přijede do tvrze návštěva. Císařův komisař Šrandorf s chotí požádají o nocleh. Mezi čtyřma očima pak host Ryndovi prozradí, že Šrandorf není jejich pravé jméno a ve skutečnosti nejsou ani manželé - Jindřich Donovalský a jeho společnice Kateřina přicházejí ve službách francouzského krále a chtějí v Čechách vyvolat vzpouru proti Habsburkům. Ještě té noci přepadne tvrz tlupa marodérů a host je pomůže obráncům tvrze zahnat. Donovalský chce Ryndu přes jeho odmítání přemluvit k odboji a zůstane i se svojí společností jako host dlouhé měsíce. Jeho falešný glejt komisaře zachrání Ryndu v zimě před rekvírováním císařskými vojsky. Pobočník Donovalského zatím cvičí Ryndovy poddané v boji. Při vybírání desátků je nešastně zabit farář a to se stane podnětem k otevřenému odboji. Rynda si připomene své kořeny a staví se do jeho čela, přestože právě přišla zpráva, že válka skončila.

================================================================

It is the year 1647 and the war has been raging for almost thirty years. Poor and dilapidated is the stronghold of the knight Václav Rynda of Loučka and so is his clothing. The family property was spent by his father who, after the loss at the battle at the White Mountain, was forced to give up his faith and had to swear submission to the Catholic Church to save his skin. Václav resembles a peasant rather than a nobleman, as he tries to find something to eat for himself and his domestics. One day, a visit comes to the stronghold. The emperor's commissioner Šrandorf and his wife ask for a night's lodging. The guest then reveals to Rynda in private that Šrandorf is not their real name and that in fact they are not even married - Jindřich Donovalský and his companion Kateřina have come in the French king's employ and want to incite a revolt against the Hapsburgs in Bohemia. That very night, a gang of marauders attacks the stronghold and the guest helps the defenders of the stronghold to put them to flight. Donovalský wants to persuade the diligent Rynda to join the resistance and remains as a guest with his company for many months. His false commissioner's letter of safe-conduct saves Rynda in winter from the requisition by the emperor's army. In the meantime, Donovalský's adjutant trains Rynda's subjects in fighting. During the collection of tithes, a parish priest is unfortunately killed and the accident instigates open resistance. Rynda recalls his own roots and stands at the head of the rebellion although the news that the war is over has just arrived.

================================================================


Film je v jazycích..
Čeština (1968)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1968)
Formát obrazu
CDS 35mm (1968)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1968
Distributor
Československo
Kino

1968
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 604 krát
vygenerovano za: 0.1355 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)