Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Strakonický dudák
rok natočení:1955
film: Strakonický dudák / Strakonický dudák (1955)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Barevný
délka filmu
116 min.
přidal
geron
film přidaný
24.02.2012, 09:44:30

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Pohádka
info zde :
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

Pro lásku k člověku upadla lesní panna Rosava v nemilost u královny lesní říše. Její syn dudák Švanda se nemůže oženit s milovanou Dorotkou, protože je chudý. Zlákán vyprávěním vysloužilce Šavličky se rozhodne odejít do světa a získat tam slávu i peníze. Před odchodem, na prosbu Rosavy, vdechnou lesní panny do jeho hudebního nástroje kouzelné zvuky. Proto má Švanda ve světě úspěch a svou muzikou dokonce uzdraví ze zádumčivosti princeznu Zuliku. Za odměnu se Zulika chce za Švandu provdat. Zpráva o sňatku přivede do paláce Dorotku, která s muzikantem Kalafunou hledá Švandu. Švandův "impresário", taškář Vocílka, namluví králi, že Dorotka i Kalafuna jsou pomatení. Švanda se jich nezastane. Bývalý Zuliččin ženich princ Alamír se nechce své nevěsty vzdát, vtrhne do paláce a Švandu dá uvěznit. Z vězení mu pomohou kouzelné dudy, domů se však musí vrátit bez koruny v kapse. Po čase najdou cestu domů i Dorotka s Kalafunou. Dorotka nechce o Švandovi ani slyšet. Když však hrozí Švandovi smrtelné nebezpečí na šibeničním vrchu, zachrání ho. Královna lesní říše, dojatá Dorotčinou láskou, bere na milost i zapuzenou Rosavu.

================================================================

For the love for human wood nymph Rosava falls into disfavour with the Forest Queen. Her piper son, Švanda, cannot marry his beloved Dorotka because he is poor. Tempted by ex-serviceman Šavlička's stories he decides to go off to the world to become rich and famous. Before he leaves, the wood nymphs, on Rosava's request, breathe magic sounds into his musical instrument. This brings Švanda success in the world and he even heals princess Zulika of melancholy with his music. Zulika wants to marry him in return. The news of the wedding brings Dorotka, who is searching for Švanda together with musician Kalafuna, to the palace. Švanda's "impresario", jester Vocílka, deceives the king into believing that Dorotka and Kalafuna are crazy. Švanda doesn't protect them. Former Zulika's bridegroom, prince Alamír, doesn't want to give up his bride, bursts into the palace and puts Švanda in prison. The magic pipe helps him out of the prison, but he has to return home without a crown in his pocket. After some time, Dorotka and Kalafuna also find their way back home. Dorotka refuses to hear from Švanda. When Švanda finds himself in grave danger on top of the gallows, however, she saves his life. The Forest Queen, touched by Dorotka's love, pardons repudiated Rosava as well.
================================================================


obsazení:
Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
starý dudák Tomáš


Film je v jazycích..
Čeština (1955)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1955)
Formát obrazu
CDS 35mm (1955)

Název
Režie
Přečteno: 753 krát
vygenerovano za: 0.0558 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)