Nick:
Heslo:
Registrace
Osoba Helena Rùžičková - Zpěvačka , Herečka
Jméno osoby Helena Rùžičková
Ročník narození:1936
Hlavní stránka
Fotografie
Filmy

Osoba Helena Rùžičková - Zpěvačka , Herečka
herec:
(znám jako ): Helena Rùžičková
Jméno:
Helena
Rodné přijmení:
Málková
obrázek:
Narozen roku:
Národnost:
Česká (cze)
Narozen:
Česko
Přidáno dne:
29.06.2009, 20:47:26
Upravené dne:
09.01.2021, 20:48:25
Narození:
Úmrtí:
Info

Info
Info

Helena Růžičková se narodila jako Helena Málková do rodiny legionáře a úřednice. Otcem byla již od dětství vedena k umění. Jako čtyřletá žačka soukromé baletní školy Heleny Štěpánkové hostovala v baletu pražského Národního divadla a v Německém divadle. Po roce 1948 nemohla kvůli otci studovat medicínu, ani herectví. Po studiích na Vyšší zdravotnické škole na Alšově nábřeží se stala (a i krátce pracovala) zubní laborantkou. Herecké práci se nakonec přeci jenom dostala (i když nebyla dvakrát přijata na DAMU).
Nejdříve pracovala jako choreografka v Mladé Boleslavi a technička v Příbrami. Později jako herečka ve svobodném povolání hostovala v roce 1967 v Činoherním klubu v roli hejtmanky v Gogolově „Revizorovi“ a v letech 1971 – 1973 se stala členkou Divadla Na zábradlí. Hostovala v Malé scéně, na estrádách a se synem na zájezdech. Její herecká činnost spočívala zejména v kinematografii. Byla nevšední komický typ, v němž využívala svůj temperament, postavu, spontánnost a výřečnost. I přes svou pozdější vysokou nadváhu byla (díky svým baletním začátkům) velmi čilá, pohyblivá a mrštná.
Už jako čtyřletá si zahrála v roce 1940 dítě Kudrnových v Čápově BABIČCE a dítě v komedii Z ČESKÝCH MLÝNÙ režiséra Miroslava Cikána. Její jmenovkyně poté hrála starovic dceru Cilku ve Steklého komedii SOUDNÝ DEN. K soustavné filmové práci se ona sama dostala až v roce 1956. Od tohoto roku se už její silná postava začala objevovat v různých komických kreacích jako například divačky na leteckém dni v dramatu NEVĚRA, jako družstevnice v komediích TŘI CHLAPI V CHALUPĚ, BÍLÁ PANÍ, jako redaktorka v komedii MUŽ Z PRVNÍHO STOLETÍ, jako žena v hospodě v komedii ČINTAMANI & PODVODNÍK, jako hostinská Božka v dramatu VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI, jako paní kuchařka se zjevila v komedii ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ…, jako kartářka se objevila v komedii VRAŽDA ING. ČERTA, nápadnici si zahrála v nesmrtelné pohádce TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU, uklízečku Hortenzii si zahrála v komedii ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU…! a CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ…, lakomou trhovkyni ztvárnila v pohádce HONZA MÁLEM KRÁLEM, v roli hosta se mihla v komedii COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT nebo v roli zpěvačky se objevila v komedii TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH.
Z jejích větších a u diváků dodnes populárních rolí si uveïme: zvrácenou vražedkyni Fany Stubovou a pacientku na psychiatrii ve Vorlíčkových komediích „PANE, VY JSTE VDOVA!“ a DÍVKA NA KOŠTĚTI, kněžnu Lotrinskou v UKRADENÉ BITVĚ Erwina Straky, zlodějskou hospodskou Julinku v Schulhoffově komedii PŘÍŠTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ, STAROUŠKU!, čarodějnici v pohádkách O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI a Z PEKLA ŠTĚSTÍ 2 režiséra Zdeňka Trošky a Helenu Karafiátovou (ke které napsala se synem námět a scénář) v Růžičkově komedii TRHALA FIALKY DYNAMITEM, jež vyvrcholily kreacemi omezené malom칝ačky Heduš Homolkové a družstevnice Máni Škopkové v Papouškově ECCE HOMO HOMOLKA, HOGO FOGO HOMOLKA a HOMOLKA A TOBOLKA a Troškově trilogii SLUNCE, SENO, JAHODY / A PÁR FACEK / EROTIKA. Vidět byla také ve slovenských snímcích jako například: KAMARÁTKY; POZOR, IDE JOZEFÍNA! a zahraničním filmu: ZPÍVEJ, KOVBOJI!. Naposled si zahrála zelinářku v komedii KAMEÒÁK 2 režiséra Zdeňka Trošky.
Hojně se také uplatnila v rozhlase, dabingu a televizních inscenacích a to například v inscenaci: SIRKY, ŠEST UPRCHLÍKÙ, ALFONS KARÁSEK V LÁZNÍCH i KRÁLÙV ŠAŠEK a seriálech: ELIŠKA A JEJÍ ROD, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, FANTOM OPERETY, KAMARÁDI, DNES V JEDNOM DOMĚ, ARABELA, NÁVŠTĚVNÍCI, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, GAGMAN, O ZVÍŘATECH A LIDECH, z nichž největší výkony předvedla v úlohách kuchařky Anny Urbanové v seriálovém dramatu VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE a zlodějky Helgy ze seriálu PŘÍTELKYNĚ Z DOMU SMUTKU.
Od devadesátých let, kdy omezila svoji hereckou činnost, se začala věnovat okultním vědám, spoluzaložila Nadaci Slon a neúspěšně kandidovala jako nestraník do Senátu za KSČM. Obdiv celého národa si získala zejména svým nebojácným a optimistickým bojem s rakovinou, který popsala také v několika knížkách, a vynesl ji osmdesáté druhé místo v anketě Největší Čech.
Helena Růžičková byla vdaná, jejím dlouholetým mužem (od kterého získala i své jméno) byl pomocný režisér a herec malých rolí Jiří Růžička starší, s nímž měla syna, také herce Jiřího Růžičku mladšího. Filmová a televizní herečka zemřela 4. ledna 2004 v plzeňské nemocnici v nedožitých šedesáti osmy let na selhání ledvin. Její popel byl rozptýlen na Olšanských hřbitovech v Praze.
Marcela Kopplová (c) 2021

další profese:
Role v seriálech:
V současné době není v db žádný záznam o účinkování v seriálu zkuste záložku FILMY v horní liště profilu
Jmeno Příjmení * nar. : *
Sezmam další osob daného ročníku je omezena na 100 záznamu.! celý naleznete :

<<== Muži

Přečteno: 74 krát
vygenerovano za: 0.2529 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)