Nick:
Heslo:
Registrace
Osoba Elia Kazan - Režisér , Scénárista , Producent
Jméno osoby Elia Kazan
Ročník narození:1909
Hlavní stránka
Fotografie
Filmy

Osoba Elia Kazan - Režisér , Scénárista , Producent
reziser:
(znám jako ): Elia Kazan
Jméno:
Elias
Rodné přijmení:
Kazancioglu
obrázek:
Narozen roku:
Národnost:
Americká (usa)
Narozen:
Turecko
Přidáno dne:
12.01.2015, 16:32:03
Upravené dne:
12.01.2015, 17:14:21
Narození:
Úmrtí:
Info

Elia Kazan, rodným jménem Elias Kazanjoglou (7. září 1909 v Istanbulu - 28. září 2003 v New Yorku) byl americký herec, spisovatel, scenárista, divadelní a filmový režisér řeckého pùvodu. Jednalo se o jednu z nejvýraznějších postav americké kinematografie 20. století. Mezi jeho nejznámější a umělecky nejhodnotnější snímky patří film Na východ od ráje natočený na motivy stejnojmenné knihy Johna Steinbecka v roce 1955.
1 Životopis

Narodil se v Istanbulu řeckým rodičùm, nedlouho po jeho narození rodina přesídlila nejprve do Berlína, krátce před první světovou válkou se pak natrvalo usadila v USA. v New Yorku. Zde se otec živil jako obchodník s koberci a přestože očekával, že syn bude v rodinném podniku pokračovat, matka jej podporovala v touze po vlastní cestě. Elia studoval dramatickou tvorbu na univerzitě v Yale.

Poté začal pracovat v divadle, kde začínal v rùzných pomocných divadelních profesích jako kulisák, osvětlovač, inspicient a asistent režie. Na počátku třicátých let také pùsobil jakožto příležitostný filmový herec v malých epizodních rolích. Do tohoto období je datována poněkud kontroverzní kapitola jeho života. Tou se stala výpověï před Výborem pro neamerickou činnost: Kazan se stal jedním z členù newyorské divadelní skupiny Group Theatre a ve stejném období spolu s některými kolegy vstoupil do americké komunistické strany. Právě to se stalo podnětem k jeho výslechu u Výboru pro neamerickou činnost, kde své kolegy udal. Ti pak měli následkem jeho výpovědi velmi ztíženou další profesní kariéru. Pro tento svùj krok byl později velice často kritizován.

Na počátku 40. let se z něj stal úspěšný broadwayský režisér, který velmi rychle prostul tím, že uváděl divadelní hry současných amerických dramatikù, např. Tramvaj do stanice Touha (1951) (autorem hry je Tennessee Williams). Od roku 1944 se datuje jeho dlouholeté pùsobení v Hollywoodu, zde pùsobil až do roku 1976.

V roce 1999 obdržel Cenu Americké filmové akademie Oscar za celoživotní dílo.

Info
další profese:
Role v seriálech:
V současné době není v db žádný záznam o účinkování v seriálu zkuste záložku FILMY v horní liště profilu
Jmeno Příjmení * nar. : *
Sezmam další osob daného ročníku je omezena na 100 záznamu.! celý naleznete :
Přečteno: 38 krát
vygenerovano za: 0.1186 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)