Nick:
Heslo:
Registrace
MENUInfoRočníkyCenyČlánkyVideaNovinkyNázoryZajímavosti
Prohlížíte festival MFF Karlovy Vary
37. ročník (2002)
Prohlížite festival MFF Karlovy Vary ročník 37 verze 3.3.12
odkaz :
Obsah:

proběhl


4. - 13. července 2002

statistika


Prodáno 139 120 vstupenek
Promítáno 292 filmů z 54 zemí
Projekcí 534

Akreditovaných účastníků 10 880
Z toho:
- studentů a běžných diváků 6 850
- filmových profesionálů 820
- novinářů 580

hosté


Jean-Marc Barr, Francie
Bibiana Beglau, Německo
John Boorman, VB
Orla Brady, USA
Saffron Burrows, VB
Ben Chaplin, USA
Brian Cox, USA
Ate de Jong, Nizozemí
Clea DuVall, USA
Roger Ebert, USA
Stephen Fry, VB
Nicholas Hoult, VB
Kim Ki-duk, Jižní Korea
Keira Knightley, VB
Stellan Skarsgard, Švédsko
István Szabó, Maïarsko
Greg Wise, VB
Chris Weitz, USA
Paul Weitz, USA
Michael York, VB

Hlavní porota


Prezident poroty: Jean-Marc BARR, Francie

Jean-Marc BARRJean-Marc Barr si získal pozornost především svými hereckými aktivitami. Studoval na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, na pařížské konzervatoři a na Sorbonně a herecké vzdělání dokončil na Guildhall School of Music and Drama v Londýně. Herecká spolupráce s dánským režisérem Larsem von Trierem ho přivedla k vlastní režijní práci. V rámci manifestu Dogma 95 debutoval v roce 1999 jako režisér, scenárista a producent komorním milostným příběhem Milenci. Ten se stal první částí "trilogie svobody", jejíž dvě další části - drama To je mé tělo (2000) a komedii Blažené bytosti (2001) - spolurežíroval s Pascalem Arnoldem. "Minulý rok jsem měl příležitost uvést na festivalu film To je mé tělo. Zjistil jsem, že v Karlových Varech vládne upřímný festivalový duch a tvůrci mohou své filmy sdílet v podstatě s každým. Musím s lítostí připustit, že se z velkých festivalů naneštěstí právě tato možnost vytrácí. Ohromila mě elegance města, organizace festivalu, výběr filmů a samozřejmě privilegium poznání jiné evropské filmové kultury. Český film je pro mě stále ještě něčím novým. Proto jsem byl nadšen a poctěn, když mě Eva Zaoralová letos pozvala, abych se festivalu znovu zúčastnil," přijal Jean-Marc Barr úlohu předsedy poroty.


Bibiana BEGLAU, Německo

Bibiana BEGLAUMezinárodní herečka brazilského původu. Po studiu jazyků pracovala jako letuška a později jako fotomodelka. Díky své exotické kráse a fotogeničnosti se stala od konce 60. let minulého století populární filmovou herečkou. Spolupracovala s významnými evropskými režiséry, jako byli např. Luchino Visconti (Soumrak bohů), Richard Lester (Royal Flash), Elio Petri (Podivné vyšetřování), Vittorio De Sica (Krátká dovolená). Jako režisérka debutovala autorským snímkem Neznal jsem Tururu (2000).


Roger EBERT, USA

Roger EBERTRoger Ebert vystudoval University of Illinois a od roku 1967 působí jako respektovaný filmový kritik Chicago Sun-Times. V roce 1975 se stal nositelem Pulitzerovy ceny. V televizi uplatnil od roku 1986 své kritické soudy ve velmi sledovaném pořadu Siskel and Ebert, jehož hostem je od smrti Genea Siskela Richard Roeper. Je autorem patnácti knih o filmu (např. A Kiss Is Still a Kiss, The Great Movies, Ebert´s Bigger Little Movie Glossary) a vedle recenzí pro Chicago Sun-Times komentuje filmové dění průběžně i v řadě dalších médií včetně internetu. Přednáší film na University of Chicago. Prosadil se i jako scenárista dramatu Russe Meyera Beyond the Valley of the Dolls (1970).


Ibolya FEKETE, Maïarsko

Ibolya FEKETEIbolya Fekete vystudovala pedagogiku, specializace maïarština a ruština. Od roku 1989 se věnuje dokumentární režii (Z Berlína do Berlína, 1989-90, Děti Apokalypsy I.-II., 1991-92). Od roku 1990 spolupracuje se studiem Hunnia, kde se uplatnila nejprve jako scenáristka (mj. se podílela na filmech Györgye Szomjase). Její celovečerní hraný debut Bolše Vita (1996) k němuž si napsala scénář, jí vynesl vedle domácích ocenění i řadu cen na různých mezinárodních festivalech. Její druhý hraný snímek Chico získal na loňském MFF v Karlových Varech Cenu za nejlepší režii a Cenu ekumenické poroty. V roce 1991 se stala jedním z iniciátorů projektu Central Express.


Jan MALÍØ, Česká republika

Jan MALÍØJan Malíř patří mezi nejlepší současné české kameramany. V roce 1972 ukončil studia kamery na pražské FAMU. Jako druhý kameraman spolupracoval s Věrou Chytilovou na komedii Hra o jablko (1976). Později s ní natočil komedii Faunovo velmi pozdní odpoledne (1983), dokument Praha - neklidné srdce Evropy (1984) a tragikomedii Šašek a královna (1987). Často spolupracuje i s Janem Hřebejkem (Šakalí léta - 1993, Pelíšky - 1999, Musíme si pomáhat - 2000 - film byl nominován na Oscara). Spolupráce s dalšími předními domácími režiséry mu umožnila pracovat i v zahraničí (např. Prova di memoria - 1992). Podílel se na řadě snímků v Krátkém filmu Praha a natáčí i pro televizi. Založil firmu Flightcam, která se specializuje na letecké natáčení.


Kaynam MYUNG, Korea

Kaynam MYUNGKaynam Myung studoval teologii na univerzitě v Yonsei. Pracoval jako divadelní herec a producent. V roce 1993 obohatil svou hereckou kariéru o první filmovou zkušenost díky snímku To the Starry Island (režie Park Kwang-su). O tři roky později spojil své jméno se společností East Film Co. Své produkční ambice realizoval ve dvojici filmových projektů, na nichž se jako režisér podílel Lee Chang-dong ve filmech Chorok mulgoki (Zelená rybka, 1997) a Bakha satang (Mentolky, 1999), který získal Zvláštní cenu poroty ex aequo, Cenu FICC Don Quijote a Uznání NETPAC na MFF v Karlových Varech 2000.


Assumpta SERNA, Španělsko

Assumpta SERNAAssumpta Serna je velmi známá španělská herečka, která spolupracuje s významnými domácími, ale i se zahraničními, především s americkými tvůrci. S Luisem Garcíou Berlangou natočila Patrimonio nacional (1980), s Carlosem Saurou televizní Dulces horas (1981), s Mariem Camusem La vieja música (1985), s Pedrem Almodóvarem Matadora (1986) a s Bigasem Lunou Lolu (1986). Mohli jsme ji vidět ve filmech Střelec (1995) či Čarodějky (1996). Hraje také v divadle a v televizi, o herectví píše a přednáší a je nositelkou řady španělských i mezinárodních hereckých cen. Je předsedkyní společnosti AISGE, obhajující práva herců, a členkou prezidia Evropské filmové akademie (EFA).

Dokumentární porota


Andrej KALPAKČI, Ukrajina

Andrej KALPAKČIAndrej Kalpakči (1950) získal v rodném Kyjevě vzdělání jako stavební inženýr. Od doby ukončení studií (1977) až do roku 1991 vyučoval na kyjevském Stavebním institutu (Kyiv Civil Engineer Institute). Je autorem řady publikací z tohoto oboru, ale i z oblasti filmu. V roce 1986 spojil své jméno s kyjevským filmovým klubem Dialog a v letech 1991-1992 pracoval pro ukrajinský Státní filmový fond (State Film Fund). Od roku 1992 se na MFF Molodist zavedl jako programový ředitel a od roku 1993 do současnosti je jeho generálním ředitelem. V roce 1995 vyučoval na filmové a televizní katedře kyjevského Divadelního institutu (Kiev Institute of Theatre Art - Film and TV department). Jako člen poroty byl hostem řady mezinárodních filmových festivalů.


Pavel KOUTECKÝ, Česká republika

Pavel KOUTECKÝPavel Koutecký absolvoval pražskou FAMU (1982), kde dnes vyučuje, a studijní pobyty v National Film and Television School v britském Beaconsfieldu. Jako přední český dokumentarista dnes spolupracuje především s Asociací Film a Sociologie, pro niž pracuje i na dlouhodobých časosběrných projektech. Pozornost si získal už krátkometrážním populárně-vědeckým dokumentem Maximalisté v mikrosvětě (1985). Z řady jeho dalších oceňovaných projektů jmenujme středometrážní snímky Zánik Československa v parlamentu (1993) nebo Drahý mistře, Josip Plečnik-architekt Pražského hradu (1996) a krátké filmy O sportovci (1994) a Do života (1997).


Noshka van der LELY, Nizozemsko

Noshka van der LELYNoshka van der Lely studovala psychologii. Poté, co se provdala za předního nizozemského dokumentaristu Johana van der Keukena, začala pracovat u filmu. Spolupracovala se svým mužem více než 30 let - až do jeho smrti v roce 2001. Podílela se např. na zvukové stránce filmů Lucebert, čas a rozloučení (1994), Amsterdam Global Village (1996), 2 minuten stilte a.u.b. (1998) nebo Velké prázdniny (2000), který získal Cenu ekumenické poroty na MFF v Berlíně 2000. Kromě toho se podílela na několika feministicky orientovaných videofilmech a dva natočila také jako režisérka.


David Franca MENDES, Brazílie

David Franca MENDESDavid Franca Mendes je scenárista a režisér, který ve filmu působí od roku 1990. V roce 1990 s Vicentem Amorimem napsal a spolurežíroval krátký film Vaidade! (ocenění za režii na festivalu v Gramadu) a v roce 2000 celovečerní dokument 2000 Nordestes, který získal ocenění na MFF v Miami a který soutěžil na MFF v Karlových Varech 2001. Samostatně natočil krátké snímky Lona a O Curinga (ocenění za scénář na Brasilia Film Festival). Za scénář k filmu A Hora erada získal v roce 1996 uznání Sundance Institutu. V rámci produkční společnosti Tibet Filme pracuje na projektu Rio Negro a na krátkém hraném snímku Nem as Mčes sčo Felizes.


Andrej PLACHOV, Rusko

Andrej PLACHOVAndrej Plachov vystudoval matematiku na univerzitě ve Lvově (1972) a film na moskevském VGIK. Své kritické stati publikuje v předních novinách a časopisech v Rusku i v zahraničí (Guardian, Sight and Sound, Volks-krant). Jeho kniha Sovětský film (1988) byla přeložena do řady světových jazyků. V letech 1986 až 1990 byl tajemníkem Svazu ruských filmařů. Angažoval se rovněž při liberalizaci filmů zakázaných sovětskou cenzurou. Byl programovým ředitelem MFF v Moskvě a nyní zastává funkci koordinátora programu na MFF v Soči. Zasedal v porotách řady festivalů (Tokio, San Sebastian, Berlín) a několikrát byl zvolen do předsednictví FIPRESCI.


Ceny tohoto ročníku:

Seznam cen tohoto ročníku
cena
počet
*
**
***
ad
Cena Don Quijote
= 0 =
Cena FIPRESCI
= 0 =
Cena FIPRESCI - vláštní uznání
= 0 =
Cena Philip Morris
= 0 =
Cena primátora města Karlovy Vary
= 0 =
Cena za dokumentární film - Zvláštní uznání
= 0 =
Cena za mimořádný umělecký přínos světovému filmu
= 0 =
Cena za nejlepší dokumentární film do 30 minut
= 0 =
Cena za nejlepší dokumentární film nad 30 minut
= 0 =
Cena za nejlepší mužský herecký výkon
= 0 =
Cena za nejlepší režie
= 0 =
Cena za nejlepší ženský herecký výkon
= 0 =
Cenu Ekumenické poroty
= 0 =
Cenu Ekumenické poroty - Zvláštní uznání
= 0 =
Divácká cena deníku Mladá fronta DNES
= 0 =
Divácká cena Eutorelu
= 0 =
Nejlepší studenský film
= 0 =
Velká cena - Křišťálový globus
= 0 =
Zvláštní cena poroty
= 0 =
Zvláštní uznání
= 0 =

ročníky jiných festivalů v tomto roce. (kde jsou oceněný)

ročník (2002)
festival
cen
oceněných
Ceny televizní a filmové hudby ASCAP
1
1
TÝTÝ
3
12
Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films
2
2
Cena Sdružení filmových a televizních herců
1
1
Filmový festival Boston
1
1
Ceny Anděl
5
5
Zlatý-Český slavík
1
61


festival MFF Karlovy Vary
ROK
1948
1949
1950
1951
1952
1954
1956
1957
1958
1960
1962
1964
1966
1968
1970
1972
1974
1976
1978
1980
1982
1984
1986
1988
1990
1992
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2019
2022
Přečteno: 12 krát
vygenerovano za: 0.138421 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)