Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Jízda
rok natočení:1994
film: Jízda / Jízda (1994)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Barevný
délka filmu
min.
přidal
admin
film přidaný
05.03.2014, 23:40:13

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Komedie
info zde :

Obsah filmu:

Pro jednoduchý příběh o tom, jak „dva chlapci potkali krásnou dívku“, potřeboval Jan Svěrák jen tři herce a jeden starý kabriolet. V českém dialogu s typickým americkým schématem (Bezstarostná jízda, Thelma a Louise) se však dvojice mladých mužů, Franta a Radek, nevydává na cestu k mexickým hranicím s policií v patách. Protože nemají technický průkaz na auto a protože takové cestování jim vyhovuje, vyhýbají se frekventovaným silnicím.
Kamarádské potulování po jihočeských silničkách nabude nových rozměrů ve chvíli, kdy dvojice naloží do vozu hezkou a zvláštní dívku Aňu. Jízda se místy mění v honičku s dívčiným žárlivým ctitelem v černém opelu: uvnitř kabrioletu zase přítomnost nevinně provokativní spolucestující vytváří napětí, jemuž podléhá především impulzivní Radek. Dívka své společníky vlastně zaplétá do ničivé hry, její konec nemůže být (v souladu s pravidly žánru) jiný než tragický.

Zdroj: ČT
================================================================

Po zatím nejdražším českém filmovém projektu Akumulátor I se režisér Jan Svěrák a kameraman F.A. Brabec rozhodli natočit velmi levný a jednoduchý film. Příležitost dostali v okamžiku, když museli odsunout natáčení dalšího plánovaného snímku; na počátku léta tak vznikl scénář, na němž se Svěrák podílel s přitelem a bývalým kolegou z FAMU Martinem Dostálem. Do pouze "milionového " road movie po česku Jízda investovali jen jeho autoři a producenti (majitelé firmy Lenor: J Svěrák, kameraman F.A. Brabec, producenti Přemysl Pražský
a Bohdan Kysil). Na rozdíl od předchozích, po realizační i myšlenkové stránce značně komplikovaných Svěrákových filmů byla Jízda podřízena požadavkům rychlosti práce a nízkých nákladů. Devítičlenný štáb natáčel tři týdny v jihočeských exteriérech, v "polních" podmínkách a na zlevněný prošlý filmový materiál. Pro jednoduchý příběh o tom, jak "dva chlapci potkali dívku", potřeboval režisér jen tři herce a jeden starý kabriolet. V českém dialogu s typickým americkým příběhovým schematem (mj. Bezstarostná jizda, Thelma a Louise) se ovšem dvojice mladých mužů, Franta a Radek, nevydává na cestu k mexickým hranicím a s policií v patách, protože však nemají technický průkaz na auto a protože takové cestování jim vyhovuje, vyhýbaji se frekventovaným silnicím.
Kamarádské potulování po jihočeských silničkách nabyde nových rozměrů ve chvíli, kdy dvojice naloží do vozu hezkou a zvláštní dívku Aňu. Jízda se místy mění v honičku s dívčiným žárlivým ctitelem v černém opelu; uvnitř kabrioletu zase přítomnost nevinně provokativníí spolucestující
vytváří napětí, jemuž podléhá především impulzivní Radek. Dívka zaplétá své společníky vlastně do ničivé hry, jejíž konec nemůže být (v souladu s pravidly žánru) jiný než tragický. - Podle režisérových slov stačil zlehka nahozený scénář na necelou hodinu; zbytek byl improvizován během natáčení.
Film je proto více sledem volně řazených epizod než dramaticky promyšleným tvarem. Jednoduše vypadající "náhodné" vyprávěni však drží pohromadě díky naléhavé
kráse obrazů F.A. Brabce a díky režisérovu osvědčenému vypravěčskému citu. Svěrák prostřednictvím jemně symbolických náznaků (krabička sirek, mravenci) buduje svou další úvahu o proporcích lidského konání. Bez "tradičního" scenáristického přispění režisérova otce Zdeňka má film drsnější a výrazněji generační charakter. - Vedle Jakuba Špalka a Anny Geislerové ve filmu herecky debutuje zpěvák ostravské skupiny Buty Radek Pastrňák, který je rovněž autorem hudby a písní k filmu.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Námět
Kameraman
Zvukař
Hudba
Producent
Scénarista
Střih
text písně
Výkonný producent

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
Radek
Aňa


Film je v jazycích..
Čeština (1994)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Stereo
Formát obrazu
1.66 : 1

Festivaly a ceny:

cena
festival
ročník
osoba
nominace/cena
Nejlepší kamera
F. A. Brabec
cena
Nejlepší hudba
Radek Pastrňák
cena
Nejlepší střih
Alois Fišárek
nominace
Nejlepší režie
Jan Svěrák
nominace
Nejlepší hlavní ženský herecký výkon
Anna Geislerová
nominace
Nejlepší film
Klára Bukovská
nominace
Nejlepší film
Markéta Hájková
nominace
Cena časopisu Cinema
Klára Bukovská
nominace
Cena časopisu Cinema
Markéta Hájková
nominace

Název
Režie
Přečteno: 457 krát
vygenerovano za: 0.4902 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)