Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Golet v údolí
rok natočení:1995
film: Golet v údolí / Golet v údolí (1995)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Barevný
délka filmu
min.
přidal
admin
film přidaný
02.05.2014, 22:47:08

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
black comedy
Èerná komedie
info zde :
Adaptacion
Adaptace
info zde :

Obsah filmu:

Podle povídek Ivana Olbrachta Zázrak s Julčou a Událost v mikve z knihy Golet v údolí. Vyprávění o všedních starostech příslušníků komunity chasidských Židů na předválečné Podkarpatské Rusi, prodchnuté laskavým humorem a vlídnou ironií. Film byl oceněn Českým lvem za rok 1995 za nejlepší kameru a hudbu. V témže roce dostal hlavní cenu Zlatého ledňáčka na Finále Plzeň 1996.
================================================================

Snímek režiséra Zena Dostála GOLET V ÚDOLÍ vznikl podle stejnojmenné povídkové knihy Ivana Olbrachta, která poprvé vyšla v roce 1937 a která je posledním původním dílem známého českého prozaika a publicisty. Scenáristka Jana Dudková vybrala ze tří povídek dvě první (Zázrak s Julčou a Událost v mikve), jež jsou na rozdíl od balady O smutných očích Hany Karadžičové laděny do laskavého humoru. Obě prózy jsou ve filmu propojeny do plynulého toku vyprávění. Jednoduchý děj zachycuje příběh chuïase Bajnyše, který málem přijde o svou zedřenou kobylku Julču, a události, spojené s neblahou okolností, kdy ve venkovské posvátné lázni mikve je málo vody, a proto se v ní nemohou konat talmudem nařízené očistné obřady. Tvůrci filmu se soustřeïují na idylický popis prostředí v horské vísce Polaně (golet = židovská osada v cizorodém okolí, též vyhnanství) na tehdejší Podkarpatské Rusi a na vykreslení života jejích rázovitých obyvatel, chasidských Židů. V centru pozornosti jsou početné rodiny tří přátel, Bajnyše Zisoviče, Mojšeho Kahana a Pinchese Jakuboviče. Děj je provázen smířlivým komentářem vědoucího vypravěče. Snaha autorů postihnout s přiznanou dávkou nostalgie dávno zmizelý svět židovské komunity se projevuje v každé složce filmového díla, především však v obrazech kameramana Juraje Šajmoviče a v hudbě Luboš Fišer s židovskými písněmi a popěvky. Snímek nijak nepopírá své původní určení pro televizní obrazovku. Natáčel se ve Svobodných Hamrech a ve skanzenu Veselý Kopec u Chrudimi a objevuje se v něm Josef Kemr ve své poslední filmové roli.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 1995/5
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Hlavní kameraman
Hudba

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
Bajnyš Zisovič

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
Pinches Jakubovič



Film je v jazycích..
Čeština (1995)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Formát obrazu

Festivaly a ceny:

cena
festival
ročník
osoba
nominace/cena
Nejlepší kamera
Juraj Šajmovič st.
cena
Nejlepší hudba
Luboš Fišer
cena
Nejlepší vedlejší mužský herecký výkon
Jan Hartl
nominace
Nejlepší hlavní mužský herecký výkon
Ondřej Vetchý
nominace

Název
Režie
Přečteno: 497 krát
vygenerovano za: 0.0523 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)