Nick:
Heslo:
Registrace

MenuInfoOdkazyVidea V seriálu
Prohlížíte hudební skupinu Psí vojáci
Prohlížíte hudební skupinu Psí vojáci 1.0.10
aktivní od roku: :
aktivní do roku:
vypis skupin od písmene:
Obsah:

vojáci byla pražská undergroundová skupina působící v letech 1979–2011 a 2012–2013, jejíž ústřední postavou byl až do své smrti zpěvák, pianista, skladatel a textař Filip Topol. Skupinu založil už v roce 1979 se svými tehdejšími spolužáky ze základní školy bubeníkem Davidem Skálou a baskytaristou Janem Hazukou. Kapela patřila k nejdůležitějším seskupením českého předrevolučního undergroundu.

Název Psí vojáci si zvolili podle válečného spolku indiánského kmene Šajenů z románu Thomase Bergera Malý velký muž. Hudba Psích vojáků má kořeny ve světovém undergroundu, značný je však i vliv skladatelů druhé půle 18. století. Filip Topol příležitostně vystupoval také sám s pianem a repertoárem ze svých sólových alb, která jsou jeho niternou výpovědí.

V srpnu 2011 skupina ukončila činnost, nakrátko obnovena byla v říjnu 2012, a to v původní sestavě, ale smrt Filipa Topola v červnu 2013 znamenala pro kapelu definitivní konec.


Historie
Luděk Horký

Psí vojáci poprvé veřejně vystoupili už v roce 1979 na IX. Pražských jazzových dnech a vzápětí se stali předmětem zájmu Státní bezpečnosti. Bylo jim tehdy pouhých 13 let. Filip Topol byl u svého prvního výslechu ještě ani neměl občanský průkaz. Skupina nemohla veřejně vystupovat a účastnila se jen soukromých undergroundových akcí (jako například na Hrádečku u Václava Havla). Během několika let skupina prošla změnami stylu i obsazení. Zpočátku textařsky spolupracovala s Filipovým bratrem Jáchymem, později začal skládat texty sám Filip. Od poloviny 80. let kapela vystupovala pod krycím názvem P.V.O. (Psí vojáci osobně) a její domovskou scénou se stal pražský Juniorklub Na Chmelnici (nyní působící v Paláci Akropolis).

Po roce 1989 se Psí vojáci stali oblíbenou koncertní atrakcí a kromě klubových koncertů se účastní i řady festivalů. Podnikli klubová turné po Maïarsku, Rakousku, Německu a Holandsku, představili se na festivalech v Belgii a ve Francii. Jejich písně byly použity ve filmech (Žiletky režiséra Zdeòka Tyce, kde si Filip Topol zahrál hlavní roli), podíleli se i na scénické hudbě k několika divadelním představením.

„V Psích vojácích bylo vždycky něco punkovýho. Pankáče oslovujeme jiným způsobem, než skutečně punkový kapely, ale mám za to, že s tím, co oni cítí, máme hodně společnýho.“ (Filip Topol v rozhovoru pro Rock & Pop 11/99)

ROK

0

0

0

0

0

0

2017

0

0

0

1928

1976

0

0

0

1968

0

0

0

1979

0

0
Přečteno: 357 krát
vygenerovano za: 0.075649 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)