Nick:
Heslo:
Registrace

MenuInfoOdkazyVidea V seriálu
Prohlížíte hudební skupinu -123 min.
Prohlížíte hudební skupinu -123 min. 1.0.10
aktivní od roku: :
aktivní do roku:
vypis skupin od písmene:
Obsah:

123 min byla česká hudební skupina, která ve své hudbě propojovala více žánrů, zejména ovšem jazz, blues, funky a world music. Její síla spočívala především v živých vystoupeních, které byly z velké části tvořené improvizací. Název skupiny vznikl podle slov Zdeòka Bíny zcela náhodně, pouze jako hra slov, a nemá hlubší význam. K popularitě -123 min. značně přispěl zisk ceny Akademie populární hudby za rok 1999 v kategorii Objev roku.

Historie
Skupina -123 min. vznikla v roce 1997, kdy po určité době společného hraní kytaristy a zpěváka Zdeòka Bíny a bubeníka Dominika Tůmy přichází jako třetí hráč baskytarista Fredrik Janáček. Ústřední duo Bína-Janáček od té doby zůstává stejné, často se ovšem mění osoba bubeníka. V roce 1999, kdy skupina nahrává první desku Shooba Dooba, je jím Václav Zima. O rok později ho nahrazuje Emil Valach, který ve skupině zůstává až do konce roku 2002 a stačí nahrát desky Try a Home?. Od ledna 2003 až do jara 2008 bubnoval v kapele Martin Vajgl. V dubnu 2008 nastupuje na místo odcházejícího Martina Vajgla nový bubeník Miloš Dvořáček.

Rozpad kapely
Dne 21.prosince 2009, krátce po vydání nejlepšího alba - Dream, kapela na svých webových stránkách oznamuje rozpad kapely.

"Po tolika krásných koncertech s tak výjimečným publikem jsem došel k tomu, že je čas tento příběh „Minut“ uzavřít. Poslední dobou nás potkala řada starostí, k jejichž překonaní je potřeba tolik energie, že bych se i další rok nemohl věnovat hudbě, která ve mě přirozeně žije teï. Proto jsem rád, že za námi zůstává podle mě nejlepší deska -123min. Dream a vzpomínka na výjimečný koncert s Pražskou komorní filharmonii. Zároveò bych chtěl vyjádřit obrovskou úctu všem, se kterými jsem se potkával na našich koncertech,protože jsem díky nim prožil opravdu šťastná léta. Pevně doufám, že i moje další hudební působeni bude lidem přinášet radost." - Zdeněk Bína


Členové
Zdeněk Bína – zpěv, kytara
Fredrik Janáček – basa, zpěv
Miloš Dvořáček – bicí

Hosté živých vystoupení
Imran Musa Zangi – perkuse
Michal Žáček – flétna, saxofon
Miloš Vacík – perkuse
Zdeněk Zdeněk – klávesy

Diskografie
Shooba Dooba (1999 Intermusic)
Try (2001 Intermusic)
Home? (2002 Indies Records)
XL Live (2004 Indies Records)
Mom (2005 Universal Music)
Dream (2009 Indies Scope)

ROK

1997
Přečteno: 520 krát
vygenerovano za: 0.125178 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)