Nick:
Heslo:
Registrace

MenuInfoOdkazyVidea V seriálu
Prohlížíte hudební skupinu Settleři
Prohlížíte hudební skupinu Settleři 1.0.10
aktivní od roku: :
aktivní do roku:
vypis skupin od písmene:
Obsah:

ettleři, původním názvem Settlers či Settlers club, byla legendární trampská vokální skupina, jež působila na scéně české populární hudby od roku 1930 , kdy byla založena, prakticky až do poloviny 80. let 20. století.

V prvopočátcích se jednalo o šestičlenné zájmové amatérské sdružení zaměřené především na interpretaci trampské hudby, v průběhu 30. let 20. století však toto pěvecké sdružení začalo zpívat coby klasické vokální kvarteto mnohem širší repertoár ať už z oblasti operetní a muzikálové, tak i z žánru klasického středního proudu popmusic a stala se (také díky tehdejší značné popularitě klasické trampské hudby) velice oblíbená a populární. Skupina velice často vystupovala nejprve i v Československém rozhlase, posléze i v Československé televizi, často také nahrávala na gramofonové desky, zejména na desky značky Esta, Ultraphon a později i Supraphon. Její zpěv se objevil i v řadě českých filmů, velmi známé jsou její písničky například z animovaného filmu Stvoření světa. Již před druhou světovou válkou byla skupina velice populární a vystupovala v různých operetách, lidových zpěvohrách, jezdila po estrádách, vystupovala často ve varietních a kabaretních programech, apod.
Obsah

Citát
„ Setleři začínali zpívat v roce 1930 a během devíti let se vypracovali v jedno z nejlepších moderních pěveckých těles v celé Evropě. Absolvovali přes 800 veřejných vystoupení, účinkovali v 35 filmech, v 70 rozhlasových půlhodinkách, nazpívali přes 700 gramofonových desek, byli angažováni ve 4 divadlech (Aréně, Divadle Vlasty Buriana, Velké Operetě a Tylově divadle. Setlers Club postavil rekordy, které už asi nikdo nepřekoná. Duší tohoto souboru je Honza Korda. Členů se z ta léta vystřídalo více... Neúnavný Jenda Korda a V. Konvička vedou sbor s takovou vervou, jako kdyby začínali (proto Setlers Club přečkal všechny staré sbory). “
— Bob Hurikán
Zakladatelská sestava z roku 1930

Jenda Korda
Karel Brokenický
Václav Konvička
Rudolf Moš
Václav Šavlík
František Mrázek

Další členové skupiny, výběr

Oldřich Kovář – pozdější sólista Opery Národního divadla
Karel Zeman
Bohumil Dudař
Emil Martínek
Oskat Vait
O. Tesař
J. Valtr
J. Vavřínek

Spolupracující muzikanti, výběr

Eman Fiala – zpočátku de facto manažer skupiny a také občasný doprovazeč na klavír
Dr. Ladislav Vachulka
Bedřich Nikodém – český hudební skladatel
Ota Petránek
Jiří Baštář

Nejznámější poválečná sestava

Václav Konvička – tenor
Josef Maršík – tenor
Dr. Josef Žák – baryton
Bohuslav Kupšovský – bas

ROK

0

0

0

1930

0

1998

1992

0

1968

0

1965

0

0

0

2014

0

0

1960

0

0

0

0

0

1967

1985

0

1992

1961
Přečteno: 238 krát
vygenerovano za: 0.045953 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)