Nick:
Heslo:
Registrace

MenuInfo
Členové
PísněOdkazyVidea V seriálu
Prohlížíte hudební skupinu Tučòáci -členové
Prohlížíte hudební skupinu Tučòáci 1.0.21 - členové skupiny
člen
narozen
zemřel
od roku
do roku
info
1947.01.11 - Sobota
1995.03.10 - Pátek
1980
1990
Vrcholné období zaèalo v roce 1980, když Michal Tuèný se Zdeòkem Rytíøem opìt založil Tuèòáky, tentokrát už úspìšnì. V této dobì vznikla øada hitù, které sice už tolik nerezonovaly v tábornickém prostøedí, zato se tehdy staly celonárodnì známé. Na televizní obrazovce se objevil v nìkolika estrádních poøadech, jako napøíklad Televarieté. Také mìl svùj poøad Country Club Michala Tuèného v Èeském rozhlase. Michal Tuèný se stal opravdovou hvìzdou èeské country music. Od roku 1982 spolupracoval s americkou country zpìvaèkou Rattlesnake Annie (v Èeskoslovensku známou jako Anka Chøestýš) a nahrál s ní spoleèné album. V této dobì se tìžištì repertoáru pøesunulo více k pùvodním písnièkám, stylovì vycházejícím z moderní americké country. Hudbu k písním z období s Tuèòáky skládal nejvíce Zdenìk Rytíø, k nìkterým sám Michal Tuèný, dále Jiøí Zmožek a další skladatelé. Texty psal opìt nejvíce Zdenìk Rytíø, k øadì písní také Michal Tuèný, dále Michal Horáèek, Miroslav Èerný a další textaøi.

V roce 1971 se seznámil s hereèkou Èerného divadla Laterny magiky Martou Novotnou, se kterou se v roce 1980 oženil. Vyženil dceru Gabrielu. Po svatbì se jim narodila dcera Míša Tuèná, která po smrti otce zpívá jeho písnièky. Vìtšinu života žil Michal Tuèný jako bohém. Navzdory prodìlané žloutence hodnì jedl a pil. Už v roce 1975 pøežil jenom zázrakem, prasklo mu tlusté støevo a zpùsobilo tìžký zánìt. Navzdory bolestem léta pravidelnì vystupoval, skládal a nahrával. Byl mnohokrát hospitalizovaný v nemocnici, absolvoval mnoho operaèních zákrokù. Kvùli zdravotním problémùm také nosil lacláèe. Na pøelomu osmdesátých a devadesátých let dosáhly zdravotní potíže takové míry, že stále èastìji odvolával koncertní turné a nahrávání ve studiu. Zdravotní problémy byly také jedním z dùvodù rozpuštìní skupiny Tuèòáci. Poslední roky už pøestal koncertovat a pøestìhoval se s manželkou na chalupu v Hošticích, kde koupili a zaèali provozovat hospodu. Pak se jeho zdravotní stav doèasnì zlepšil a zaèal znovu pøíležitostnì koncertovat, mimo jiné s jihoèeským Weekendem a s Pavlínou Jíšovou. Z této spolupráce se dochovalo nìkolik spoleèných studiových nahrávek. Ještì snil o sestavení nové kapely a o návratu na koncertní prkna, ale nemoc bohužel byla rychlejší.

Michal Tuèný zemøel 10. bøezna 1995 na rakovinu jater. Je pochován na hoštickém høbitovì, kde má žulový pomník z dílny sochaøe Michala Gabriela, ve tvaru velkého kovbojského klobouku, na kterém hoøí svíèky. V Hošticích je na jeho poèest pojmenována náves. Každoroènì (zatím do roku 2018) se v Hošticích koná country festival Stodola Michala Tuèného. V roce 2002 byl posmrtnì uveden do Sínì slávy èeské Akademie populární hudby. ==WIKI==
ROK

1986

1967

1965

1985

1962

1964

1989

0

vygenerovano za: 0.018078 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)