Nick:
Heslo:
Registrace
Menu
Info
Videa
Prohlížíte hudební styl Blues
Prohlížíte hudební styl Blues 1.0.1
název český :
Blues
žánry stejného typu:
Obsah:

Blues (z angliètiny smutní) je hudební styl, který vznikl v afro-americké otrocké komunitì v 19. století v USA. Blues je svìtská hudba, vycházející z náboženských gospelù a spirituálù a je velmi výraznì ovlivnìno africkou hudbou pùvodních národù. Na rozdíl od spirituálù byl v pùvodním blues kladen hlavní dùraz na sólový zpìv. Èasté bylo používání modelu zvolání-odpovìï. Sólový hlas byl pozdìji doprovázen hudebním nástrojem, velmi èasto kytarou.

Slovo blues v angliètinì vyjadøuje depresivní, smutný stav, což charakterizuje i mnoho bluesových skladeb. Èasto se však objevují i skladby s veselým, žertovným èi sexuálním obsahem.

Blues dalo pøímý základ jazzu, ragtimu, country (country hudbu blues v 19. století jen ovlivnilo, nebo vznikla v 18. století), rock and rollu, rocku a dalším stylùm západoevropské populární hudby, ovlivnilo i mnoho skladatelù vážné hudby a bylo nepøímým základem pro hip hop, pop music.


Forma

Nejèastìjší a základní formou blues je dvanáctitaktová stále dokola opakovaná harmonická smyèka s následujícím složením:
Takt Harmonická funkce
1. - 4. Tónika
5. - 6. Subdominanta
7. - 8. Tónika
9. Dominanta
10. Subdominanta
11. Tónika
12. Dominanta

Pøíkladem jednoduchého bluesového doprovodu je následující posloupnost akordových znaèek:

| E^7 | E^7 | E^7 | E^7 | A^7 | A^7 | E^7 | E^7 | H^7 | A^7 | E^7 | H^7 | \,\!

Melodie

Melodika vychází z bluesové pentatoniky, která je obvykle rozšiøována do nìkteré z vícestupòových bluesových stupnic. Typická je nevyhranìnost mezi durovým a mollovým charakterem skladby - použití velké i malé tercie a velké i malé septimy (obzvláštì èastý je durový doprovod v kombinaci s mollovou melodickou linkou). Dalším charakteristickým tónem (jedním z tzv. blue notes) je zmenšená kvinta.


Rytmus
Pro blues je typické ètyøètvrové èlenìní taktu, kde je však každá ètvrtina dále èlenìna na dvanáctiny - jedná se o triolový rytmus s odlehèenou (nebo úplnì vynechanou) druhou dvanáctinou v každé triole. Vzniká tím charakteristický „houpavý rytmus“, který lze pøiblížit napøíklad jako opakování slabik „dùba-dùba-dùba-dùba“.

V melodii je s oblibou využíváno synkop a úmyslnì nepøesného frázování, které se „nevejde“ do základního rytmu - tím je kromì harmonického napìtí dosaženo také rytmického napìtí mezi doprovodem a sólovou (zpìvnou) linkou.

Pøedstavitelé
Bluesový kytarista Robert Cray

Eric Clapton
Robert Johnson
Charlie Patton
Leadbelly
Blind Lemon Jefferson
Lonnie Johnson
Bessie Smith
Big Bill Broonzy
Muddy Waters
Howlin' Wolf
Sonny Boy Williamson

==WIKI==
John Lee Hooker
Louisiana Red
Buddy Guy
Otis Rush
Freddie King
Albert King
B. B. King
Ike Turner
Ray Charles
Peter Green
Stevie Ray Vaughan
Jan Spálený
Pepa Streichl

Obsah EN:

název v originále

African blues

Atlanta blues

Blues

Blues-rock

British blues

Canadian blues

Classic female blues

Country blues

Delta blues

Detroit blues

East Coast blues

CHicago blues

Jazz blues

Jump blues

Kansas City blues

Louisiana blues

Memphis blues

New Orleans blues

Piedmont blues

Punk blues

Soul blues

St. Louis blues

Swamp blues

Texas blues

West Coast blues
Přečteno: 18 krát