Nick:
Heslo:
Registrace
anr
nzev nru:

Mýdlová opera

Nzev USA:
soap opera
Obsah:

Soap opera (známá také jako mýdlová opera) je výraz pro rozhlasový či televizní seriál s velkým počtem dílů. Jeho obsahem je řešení mezilidských vztahů a problémů. Hlavní hrdinové nebo hrdinky mají obvykle problémy s nešastnou láskou, rodinnými a pracovními vztahy, finanční situací, intrikami, nechtěným těhotenstvím a podobně. Příběhy jednotlivých soap oper jsou si velice podobné, zápletky jsou jednoduché a předvídatelné, ovšem nechybí dramatický náboj. Některé soap opery jsou téměř nekonečné, mají několik sérií a tisíce dílů. Obvykle se vysílají několik let, dokud je o jejich pokračování zájem.

Počátky soap opery sahají do dvacátých let 20. století, kdy byly uváděny v rozhlasových stanicích. Název soap opera vznikl proto, že v počátcích byly sponzory těchto mýdlových oper kosmetické firmy a firmy vyrábějící prací prášky. Jejich reklamy byly potom cíleně zařazeny do dialogů. Tyto reklamní triky se uplatňují i v dnešní době, je to ale méně násilnou formou. Hlavní hrdinové například mají určitou značku telefonu, bot, auta, mají oblíbený určitý nápoj a podobně. Slovo „opera“ se do názvu dostalo proto, že v rozhlasových vysíláních měla hudba velmi významnou roli. První televizní mýdlová opera potom vznikla přibližně ve třicátých letech 20. století právě z rozhlasových her.

Příběhy o mezilidských vztazích byly určeny především pro ženy v domácnosti a na mateřská dovolené. O tom vypovídá i vysílací čas, protože soap opery jsou v programu televizních stanic většinou v dopoledních hodinách. V dnešní době tyto soap opery sledují převážně ženy, a to v jakékoliv věkové kategorii. Občas s nimi příběhy sledují i muži, ti se to ale stydí veřejně přiznat. Někdy jsou také soap opery považovány za „červenou knihovnu“ a pokleslý žánr. Tento názor zastávají především muži.

I přesto, že je soap opera považována za nízký žánr, má své kouzlo a je součástí života spousty lidí. Jsou důležité při sociální interakci, kdy příznivci určité mýdlové opery sdílejí své dojmy a obavy nad osudy hlavních hrdinů. Tato činnost příznivce tohoto žánru spojuje. Ti potom vytváří různé fancluby, ztotožňují se s hlavními hrdiny a prožívají s nimi jejich osudy. Soap opery také vytváří módní trendy a ovlivňují životní styl svých příznivců.

Soap opery lze rozdělit na dva druhy: V prvním je obvykle hlavní hrdinkou mladá, krásná, laskavá žena, jejímž životním cílem je velká láska. Většinou se zamiluje do muže, ze kterého se později vyklube bohatý a úspěšný muž. Její snahy jsou ale zmařeny intrikami a nenávistí rodiny jejího vyvoleného (především jeho matky) a pohlednými sokyněmi, které usilují o stejného muže. Jiný scénář ukazuje osudy chudých žen v podřízené pozici, které se zamilují do svého pána nebo jeho synů a s pomocí podpory ostatních zaměstnanců si hledají cestu k jeho srdci. Ve druhém typu soap opery je pak hlavní hrdinkou mladá, úspěšná, emancipovaná žena, která se nechce vázat, ale přitom hledá toho pravého. Hlavní hrdinky mají stejnou pozici jako muži, vykonávají stejná zaměstnání, občas jsou i na vyšší funkci. I ve vztazích se potom chovají dle mužského stereotypu – jsou nestálé, jde jim jen „o jedno“ atd.

Ještě před několika lety mohli diváci na obrazovkách českých televizních stanic sledovat zahraniční telenovel, především z latinskoamerických zemí. V poslední době se ale na obrazovkách častěji objevuje „feministický“ typ soap oper a také mýdlové opery z české produkce

nr:Mýdlová opera
Seznam seril tohoto nru
Dynastie
Dallas
Melrose Place
esk nzev Ang. Nzev

vygenerovano za: 0.121279 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)