Nick:
Heslo:
Registrace
MENU
ProducentiDistributořiTitulky NovinkyNázoryZajímavostiCHybyHláškyTechnické infoSouvisející seriály
Zkladn info o serilech
Prohlte : Strážce duší
Seril Strážce duší (verze:2.0.48(29.3.2020))
Nzev Serilu:
Strážce duší
Nzev serilu org.:
Strážce duší
orig. psmeno:
s
es. psmeno:
s
Odkaz na seril:

Strážce duší

Aternativn nzvy serilu
Od roku:
2003
Do roku.:
2008
zem:
Pro zobrazen mus bt pihlen
Novinky k serilu:

pidno: 22.10.2010, 18:21:27


O seriálu


Žánr


Strážce duší je série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Sympatická dvojice spisovatel Armín a studentka Katka pátrá po záhadách dávné minulosti, které se dostávají do nečekaných souvislostí s příběhy zcela současnými. Žánrově se série pohybuje na pomezí detektivky nebo krimi (podle způsobu vyprávění příběhu ze současnosti) a napínavého thrilleru nebo hororu podle toho, nakolik je vysvětlení záhad minulosti a jejich stop fantaskní. Srdcem epizod jsou samozřejmě ony historické záhady, vždy vyplývající z existence nějakých reálií, a proto bude nejlépe zařadit Strážce prostě do žánru mystery, kterému je vlastní napětí stejně jako detektivkám a thrillerům.


Náměty


Náš svět není tak obyčejný, jak se na první pohled zdá. Kdesi hluboko pod nánosem všednosti jsou ukryty stopy fascinujících tajemství. Útržky dávno odvátých dějů, minulost plná záhad a nevysvětlitelných okamžiků. Nic není takové, jak jsme si mysleli. Dějiny jsou plné provokativních záhad, které se navzdory vědeckému zkoumání doposud nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Archeologické nálezy, záznamy v kronikách a starých dokumentech, magické rituály a také četné legendy naznačují, že minulost je daleko vzrušivější, než si vůbec dovedeme představit.


Strážce duší divákům nabízí strhující pátrání po nejzajímavějších z těchto otazníků. V dramatických příbězích jsou rekonstruována tajemstvím obestřená bílá místa na mapě historie a osvětlována s pomocí mnoha zajímavých, obecně ovšem neznámých faktů. Na místech, kde se v minulosti odehrálo cosi tajemného nebo nevysvětleného, dochází k novým záhadným jevům či zvláštním událostem.


Dvojice hrdinů spisovatel Armín a studentka Nelserová za přispění Strážce duší hledají vysvětlení takových otazníků minulosti a leckdy přispějí i k řešení záhady nebo zločinu současného. Mytická postava Strážce duší pracuje jako Katčina inspirace nebo intuice, vyplývající z její citlivé, romantické povahy, s níž si ráda historii oživuje ve fantaskních obrazech. Strážce tak ovšem činí proto, že je ztělesněním morálky nebo etiky celé série... možná jej nejlépe naznat historickou spravedlností, neboť: Oceánem věčnosti putují Strážci duší. Vedeni zákonem prozřetelnosti přicházejí na svět, aby ochránili vše, co musí zůstat utajeno, a odhalili, co má být zjeveno. Ve službách osudu berou na sebe lidskou podobu, ale jen vyvolení mohou spatřit jejich tvář.


Nabízená řešení záhad jsou sice fantazií autora, ale vycházejí z jisté dávky pravděpodobnosti a jsou podpořena množstvím významných indicií. Často jsou zde využívány vědecky potvrzené poznatky a známá i téměř utajená historická fakta. Překvapením pro diváka by měly být nejen jednotlivé poznatky, ale především jejich zařazení do fascinujícího obrazu minulosti. I když jde tedy o fikci, náměty jednotlivých epizod vždy vycházejí ze zcela konkrétní, vědecky prokázané historické události nebo archeologického nálezu. Minulost se tak prolíná se současností, reálné s nadpřirozeným, pochopitelné s nepochopitelným.


Realizace a vysílání


Třináctidílná série (jednotlivé epizody jsou samostatné příběhy) vznikla ve třech fázích: prvních 6 dílů (Tajemství templu, Maska smrti, Démoni noci, Hrobka času, Pozdní návrat, Madonin dar) připravila tvůrčí skupina Arichteva-Prachařová s režiséry Dušanem Kleinem a Jurajem Deákem, další 3 díly v roce 2004 (Brána andělů, Jeskyně běsů, Poslední princezna) a 4 díly z let 2007/8 (Bratrstvo ohně, Syndrom ozvěny, Neviditelný zabiják, Propast věků) vyrobilo centrum dramatické tvorby Televizního studia Ostrava (šéfdramaturg Aleš Jurda, šéfproducent Hana Bílá) s režiséry Pavlem Jandourkem, Romanem Motyčkou a Ivo Macharáčkem.


Prvních 9 dílů se premiérovalo od února 2005 – ty budeme letos reprízovat ve změněném pořadí a na ně naváží 4 premiéry. Vyvrcholením celé série je Propast věků, a to zdaleka ne jen proto, že je závěrečná: jednak je nejbohatší na různé příběhové roviny a jejich prolínání, jednak přichází s překvapením a velkým otazníkem. Je v pravém slova smyslu završením mysteriózní série, jejíž hrdinové zde na svou zálibu v záhadách... doplatí? – jak se to vezme, možná je to naopak splnění jejich nejneuvěřitelnějšího snu.


------------------
Produkce/distributoi Pro zobrazen mus bt pihlen a mus mt level3 a ve(poprosit o nj emailem (filmy2004@volny.cz))
nr:
Seznam nr
Kriminální
Thriller
Peteno: 1129 krt
vygenerovano za: 0.023285 sek.








© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)