Nick:
Heslo:
Registrace

nzev zkona Dvorský dekret o øízení ve sporných vìcech manželských
Nzev zkona:
Dvorský dekret o øízení ve sporných vìcech manželských
st:

1/1819

slo zkona:

1595/1819 sb.

Typ ..:

Dvorský dekret

Uinost zkona:

1820.01.01

Text zkona

Paragraf
text
§ 1 .

Se spory manželù vedenými o rozvod od stolu a lože jest nakládati pøi vyšetøování pøedepsaném v § 107 obè. zák. v podstatì podle všeobecných zásad platných pro øízení ve vìcech sporných (a pøi tom jest užíti pøedpisù §§ 21 a 22 západohalièského øádu soudního, pojednávajících o ústním projednávání právních vìcí sporných, avšak jen potud, pokud toho vyžaduje pojem a úèel vyšetøování, jež jest konati z moci úøední.

§ 2 .

Za prvé má soudce zejména sporné strany vždy osobnì obeslati a vyslechnouti, v každém pøípadì má však napøed žalujícího manžela sama pøedvolati a poukázati jej, aby podal pøedbìžné bližší vysvìtlení o vìci a opatøil potøebné dùkazní prostøedky.

§ 3 .

Za druhé se má pokusiti, aby manželské spory vždy po dobrém smíøil tak, aby žádost o rozvod byla buï dobrovolnì vzata zpìt nebo aby dùvodnì žádaný rozvod byl druhou stranou bez právního nálezu na urèitý nebo neurèitý èas povolen.

§ 4 .

Za tøetí není soudce v jednání samém vázán žádnými jinými pravidly než tìmi, která tvoøí podstatu jednoduchého, pøimìøeného a dùkladného vyšetøení právní povahy žádosti o rozvod. Neuvedené pøíèiny rozvodu nemá vplétati do sporu, ani dovoliti stranám nebo jejich zástupcùm, aby prodlužovali vyšetøování rùznými okolky.

§ 5 .

Za ètvrté se mají nezletilí neb pod mocí opatrovnickou jsoucí manželé zastupovati sami co do svých ryze osobních práv a závazkù, vyplývajících z manželského spoleèenství, pøi èemž však buïte s nimi zároveò i jejich rodièové, poruèníci a opatrovníci pøibíráni k soudním jednáním.

§ 6 .

Za páté: nevyhoví-li manžel žalovaný o rozvod soudní obsílce, jest jej vhodnými donucovacími prostøedky pøimìti, aby se dostavil, a jen, kdyby to nebylo možné, budiž proti nìmu, když byl prve varován pøed následky své neposlušnosti, uznáno pro nedostavení se. Byl-li by jeho pobyt neznám, buï postupováno proti nìmu podle pøedpisu § (498 západohalièského) øádu soudního.

Peteno: 101 krt
vygenerovano za: 0.0215 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)