Nick:
Heslo:
Registrace

MenuInfo
Členové
Alba
PísněOdkazyVidea V seriálu
Prohlížíte hudební skupinu Lucie
Prohlížíte hudební skupinu Lucie 1.0.10
aktivní od roku: :
vypis skupin od písmene:
Obsah:

Lucie je česká hudební skupina. Po počátečním období krystalizace personálního obsazení a hudebního stylu (léta 1985–1987) vstoupila na hudební scénu první singlovou nahrávkou v roce 1988. Během následujících šestnácti let vydají sedm řadových studiových alb, dvě koncertní dvoualba a jeden výběr hitů. Od 2. října 2004 měla skupina „plánovanou tvůrčí pauzu“, která skončila v prosinci 2012.

Historie
Počátky

Zakladateli skupiny Lucie jsou kytarista Robert Kodym a baskytarista Petr (Břetislav) Chovanec (P.B.CH.), kteří spolu účinkovali v kapele Prášek. Pak přišel nápad založit vlastní kapelu. Psal se rok 1985 a duo Kodym a Chovanec doplòuje bubeník Tomáš Waschinger. Když došlo na vymýšlení jména, rozhodovali se mezi Patricií a Lucií. Volba připadla na Lucii. Začínají vznikat nové skladby, jednou z nich je i hit Lucie. Dále do kapely přichází Petr Franc, hrající na klávesy. A posledním členem se stal zpěvák Michal Penk. Členové skupiny ale dostávali lepší nabídky, postupně opouští kapelu Kodym a P.B.CH., dále Michal Penk. A tímto prvotní kariéra skupiny Lucie skončila.

Tak jak nahoru, tak i dolů
Za necelý rok přichází oživení kapely s příchodem Davida Kollera. Klávesistu Petra France vystřídá Michal Dvořák a skupinu kvůli povolávacímu rozkazu na vojnu opouští i Waschinger. Skupina se skládá z kytaristů Kodyma, P.B.CH., klávesisty Michala Dvořáka a zpívajícího bubeníka Davida Kollera. Vzniká Lucie, tak jak ji známe dnes. Roku 1988 odehrává skupina svůj první koncert na pražské Chmelnici. V červnu 1989, stále ještě "neznámá" kapela Lucie hraje na koncertu "Zastav To" na pražském Žofíně. V červnu roku 1990 vychází první deska s názvem Lucie, za ni skupina obdržela „Zlatou desku“. V témže roce Lucie "pomáhá" vyprovodit posledního ruského vojáka ve vyprodané Sportovní hale. Další deska přichází s názvem In The Sky. Lucie se stává nejoblíbenější kapelou v zemi a potvrzuje to i vítězství v českých Grammy. Po turné Lucie Live! se cesty jednotlivých členů opět rozcházejí.

Opět spolu
Znovu se scházejí až roku 1993, ovšem bez P.B.CH., který zkouší sólovou cestu. Po P.B.CH. přichází slovenský baskytarista Marek Minárik. Nové nejrockovější album Lucie nese název Černý kočky mokrý žáby. Tato deska je vyhodnocena jako nejlepší album 90. let. [zdroj?] Roku 1994 se stává Lucie absolutním vítězem soutěže Grammy, získává 5 ocenění. Skupina si pak dává roční pauzu. Na konci roku 1996 vychází album Pohyby. Lucie pak vyráží na ohromující turné. Lucie se připravuje na oslavu 10. výročí fungování kapely a navíc chystá další album. Úspěšné projekty kapele vynesou v letech 1996 a 1997 bronzové umístění v čerstvě obnovené anketě popularity Český slavík. Po vydání alba Větší než malé množství lásky se do kapely vrací P.B.CH.. Po koncertním turné Lucii opět stoupá popularita a vrcholí stříbrnou pozicí v anketě Český slavík. Hodně diskutovaným tématem jsou klipy Medvídek a Panic. Album se stává nejprodávanějším, částečně i proto, že TV Nova zakazuje vysílání Medvídka, který má údajně propagovat distribuci a užívání drog. Ve stejném roce vydává skupina výběrovou desku Vše nejlepší 88-99 a dosahuje poprvé zlatého umístění v anketě Český slavík.

Nové tisíciletí, nová deska
V roce 2000 skupina vydává desku Slunečnice a připravuje se na turné po Česku, ale i v Americe. Po turné Lucie obhajuje zlatou příčku v anketě Český slavík a připravuje další desku, která vychází v říjnu roku 2002 s názvem Dobrá kočzka, která nemlsá.[1] V letech 2001 i 2002 kapela obsazuje potřetí a počtvrté první místo v anketě Český slavík. Roku 2003 dostává ze skupiny padáka klávesista Michal Dvořák a jako náhrada přichází kytarista Tomáš Vartecký. Roku 2004 vychází záznam koncertu Lucie v opeře a kapela odehraje několik akustických koncertů u nás, v Anglii a v USA. V letech 2003 a 2004 kapela naposledy obsazuje medailové pozice (stříbro, resp. bronz) v anketě Český slavík.

Současnost
Na přelomu roku 2005 a 2006 byla očekávaná nová deska, ale členové David Koller, Robert Kodym a P.B.CH. se začínají hudebně rozcházet, což se zpečeťuje nečekaným odchodem Davida Kollera z kapely. „O jeho odchodu jsem se dozvěděl stejně jako kdokoli jiný, z ČTK,“ říká Robert Kodym. V médiích se spekuluje o rozpadu a nerozpadu skupiny a její budoucnost je nejistá. Dne 23. února 2011 se v rámci dvacátého ročníku hudebních cen Anděl 2010 na jednom pódiu v přímém přenosu sešla nejslavnější sestava Lucie (Michal Dvořák, Robert Kodym, David Koller, P.B.CH.) za účelem převzetí titulu album dvacetiletí (Černý kočky mokrý žáby, přebírali David s Michalem), skupina dvacetiletí (přišli převzít Robert s P.B.CH., připojili se k nim David s Michalem) a nakonec i interpreta dvacetiletí (přebírala celá skupina). Ke konci roku 2011 Kodym prohlásil, že nevylučuje návrat Lucie zpět na pódia. Ostatní členové tento návrat potvrdili. Tento návrat by se měl uskutečnit roku 2013-2014. Avšak první - zatím jen soukromý koncert se odehrává 7. 12. 2012 v pražském Rudolfinu, kde skupina v původní sestavě hraje po téměř 10 letech na jednom pódiu. 2 dny poté skupina oficiálně potvrzuje, že na jaře 2013 se bude "rozcvičovat" na koncertech pro Kapku naděje.


Členové skupiny
Současní členové
Robert Kodym - kytary, zpěv
P.B.CH. - basa
David Koller - bicí, zpěv, akustické kytary
Michal Dvořák - klávesy, synthezátory

Koncertní členové
Tomáš Marek - bicí, perkuse
Tomáš Vartecký - kytary
Lenka Dusilová - kytary, zpěv
Pavel Plánka - perkuse

Bývalí členové
Marek Minárik - basa
Michal Penk - zpěv
Petr Franc- klávesy
Tomáš Waschinger- bicí
zdroj:
== WIKI ==

ROK

0

1985

0

0

0

0

2015

0

1939

1974

0

1985

1995
Přečteno: 959 krát
vygenerovano za: 0.02694 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)