Nick:
Heslo:
Registrace
MENUInfoRočníkyCenyČlánkyVideaNovinkyNázoryZajímavosti
Prohlte festival MFF Karlovy Vary
38. ronk (2003)
Prohlite festival MFF Karlovy Vary ronk 38 verze 3.1.12
odkaz :
Obsah:

proběhl


4. - 12. července 2003

statistika


rodáno 122 440 vstupenek
Promítáno 304 filmů z 55 zemí
Projekcí 476

(V rámci 38. MFF KV byly divácké a studentské akreditace nahrazeny kartou Festival Pass a byly zpřísněny podmínky udělení akreditace Filmový profesionál.)

Akreditovaných účastníků 10 480
Z toho:
- Festival Pass (včetně zlevněné verze) 7 010
- filmových profesionálů 420
- novinářů 612

hosté


Cameron Douglas, USA
Diana Douglas, USA
William Forsythe, USA
Kerry Fox, Nový Zéland
Stephen Frears, VB
Morgan Freeman, USA
Kim Ki-duk, Jižní Korea
Udo Kier, Německo/USA
Michelle Monaghan, USA
Ferzan Ozpetek, Itálie
Ulrich Seidl, Rakousko
Joseph Strick, USA
Sylvie Testud, Francie
Deborah Kara Unger, USA
Gus Van Sant, USA

Hlavní porota


Prezident poroty: Rock DEMERS, Kanada

Rock DemersRock Demers, kanadský filmový producent, se již během svého studia v 50. letech angažoval v hnutí filmových klubů a stál u zrodu prvního kanadského filmového časopisu Images. Od roku 1960 byl jedním z organizátorů MFF v Montrealu (od roku 1962 byl jeho ředitelem) a spoluzaložil rovněž Cinémathèque québécoise (1963). Zasloužil se o vznik distribuční společnosti FAROUN (uvádění filmů pro děti) a produkční společnosti La Fête. Za svou práci byl několikrát oceněn, mj. je nositelem významného kanadského řádu Officer of the Order of Canada a francouzská vláda mu udělila hodnost Chevalier des Arts et des Lettres de France.

„Vidět spoustu filmů během několika dní je úžasné. Vidět je v tak nádherném prostředí jako jsou Karlovy Vary je ještě úžasnější. Vidět je jako člen poroty a mít příležitost vyměňovat si ve vší vážnosti pocity a názory na ně s kolegy z různých zemí a různých životních zkušeností je dokonalé… zejména pro toho, jehož kariéra a láska k filmu byla hluboce ovlivněna českými tvůrci. Být pozván jako prezident Hlavní poroty Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je pocta, o jaké jsem si nikdy netroufal ani snít.“


Buddhadeb DASGUPTA, Indie

Buddhadeb DasguptaBuddhadeb Dasgupta patří k nejlepším indickým filmařům střední generace a jeho díla získala řadu domácích i zahraničních ocenění. Vystudoval ekonomii na Kalkatské univerzitě, kde pak pracoval jako odborný asistent. Od začátku 60. let se věnoval psaní básní a svými díly se zařadil mezi přední bengálské literáty. Koncem 60. let vstoupil také do kinematografie, nejprve jako režisér dokumentárních a posléze hraných filmů. Snímek Zápasníci (Uttara), který byl uveden na MFF v Karlových Varech 2001, mu vynesl Zvlaštní cenu za režii na MFF v Benátkách 2000.


Aňa GEISLEROVÁ, Česká republika

Anna GeislerováAnna Geislerová, jedna z nejpopulárnějších a nejvýraznějším českých hereček posledních let, zahájila kariéru jako fotomodelka, ale po prvních zkušenostech s účinkováním ve filmu se začala věnovat herectví. Před kamerou ztvárnila více než dvě desítky filmových a televizních rolí, mezi nimiž nejčastěji figurují postavy osudových, nekonvenčních a svobodomyslných dívek. První velký úspěch slavila ve snímku Requiem pro panenku (1991), s úlohou stopařky z filmu Jízda (1994) se zúčastnila v Ženevě soutěže o titul Hvězda zítřka (1995) a za roli v Návratu idiota (1999) získala Českého lva.


Baltasar KORMÁKUR, Island

Baltasar KormákurBaltasar Kormákur vystudoval Islandskou dramatickou akademii a začal se věnovat divadlu jako herec a režisér. S přáteli založil divadelní soubor, ale režíroval také v Islandském národním divadle i v zahraničí. Své inscenační schopnosti uplatňuje v širokém repertoárovém záběru, od hudebních komedií po klasická dramata. Během 90. let se stal jedním z nejpopulárnějších islandských filmových herců díky ústředním postavám ve Fridrikssonových filmech Ïáblův ostrov a Andělé všehomíra. V roce 2000 debutoval úspěšně jako scenárista a režisér adaptací románu Hallgrimura Helgasona 101 Reykjavík (S milenkou mé matky).


Felice LAUDADIO, Itálie

Felice LaudadioItalský filmový kritik, scenárista, producent a vydavatel. Od konce 60. let spolupracoval s deníkem l´Unita, týdeníkem Rinascita a dalšícmi časopisy. V roce 1979 založil v Rimini filmový festival MystFest, od r. 1984 vedl tamtéž festival EuropaCinema přenesený 1989 do Viareggia. V letech 1090 – 2001 byl ředitelem národního festivalu v Saint-Vincent a 1997-98 stál v čele MFF Benátky. V současné době vede festival v Taormině. Jako scenárista a producent spolupracoval na řadě filmů, mimo jiné produkoval film Michelangela Antonioniho Al di la delle nuvole (Za mraky). Zastával rovněž vedoucí funkce ve filmových institucích.


Sunmin PARK, USA

Sunmin ParkSunmin Park je mladá americká producentka a režisérka korejského původu, která již ve velmi mladém věku vítězila v prestižních národních soutěžích se svými písňovými texty a povídkami. Studovala na Národní univerzitě v Soulu, na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) a na Kolumbijské univerzitě. Absolvovala studia filmové produkce a režie na USC´s School of Cinema. Podílela se mj. na produkci filmů Císař a vrah (1999, r. Chen Kaige) a Ti druzí (2001, r. Alejandro Amanábar). Na loňském MFF v Karlových Varech představila svůj režijní debut - autorské drama Nevinná (2002).


Branko ŠÖMEN, Slovinsko

Branko ŠömenBranko Šömen je slovinský básník, prozaik, publicista, pedagog a filmový a televizní scenárista, jehož scénáře realizovali slovinští, chorvatští a srbští režiséři (např. Živojin Pavlovič, Boštjan Hladnik, Rajko Glič a Karpo Godina). Od konce 50. let působil jako novinář a komentátor v rozhlase a byl dlouholetým šéfredaktorem filmového měsíčníku Ekran. V 70. letech vstoupil do literatury několika básnickými sbírkami a prozaickými díly. Je autorem publicistické knihy o Václavu Havlovi (1991) a překladatelem Hrabalových Ostře sledovaných vlaků.

Dokumentární porota


Předsada poroty: Gunnar BERGDAHL, Švédsko

Gunnar BergdahlGunnar Bergdahl (1951, Stockholm) vystudoval žurnalistiku na göteborské univerzitě. V roce 1989 založil filmový časopis Filmkonst. V letech 1994 – 2002 byl ředitelem Göteborského filmového festivalu. V roce 1997 natočil film Bergmans röst (Bergmanův hlas). Po něm následoval celovečerní dokument Ljudimilin röst (Ljudmilin hlas), který se zúčastnil soutěže dokumentárních filmů na MFF Karlovy Vary 2002. Další jeho dokument Ingmar Bergman; Intermezzo byl promítnut v sekci Quinzane des réalisateurs na MFF v Cannes 2002. Jeho zatím posledním dílem je krátký hraný film Tystnadens röst (2003).


Ivan VOJNÁR, Česká republika

Ivan VojnárIvan Vojnár vystudoval obor kamery na pražské FAMU (1965) a jako kameraman se podílel od roku 1967 na několika desítkách dokumentárních snímků i na hraných TV filmech. Od konce 80. let se věnuje především režii autorských dokumentárních filmů (např. Sen o Pierotovi, 1988; Cesta, 1992; Nespavost, 1993; V zahradě, 1995 – Hlavní cena v soutěži dokumentárních filmů na MFF v Karlových Varech 1995; Proroci a básníci. Kapitoly z kalendáře, 2000).. V posledním letech se soustředil na tvorbu celovečerních hraných filmů Cesta pustým lesem (1997) a Lesní chodci (2003).


Ludmila CVIKOVÁ, Nizozemí

Ludmila CvikovaLudmila Cvikova studovala filologii na Komenského univerzitě v Bratislavě a další vzdělání získala na Amsterdamské univerzitě. Nejprve pracovala ve Filmovém studiu Koliba a v Polském kulturním středisku v Bratislavě. Po přesídlení do Nizozemska organizovala v Nizozemsku přehlídky filmů z východoevropských a postsovětských zemí. Je konzultantkou a poradkyní pro různé filmové festivaly. Od roku 1997 se podílí na programu MFF v Rotterdamu (specializace na filmy východní a střední Evropy), kde v 1999 zorganizovala sekci „Po pádu zdi“. Pro fond Hubert Bals Fund vyhledává nové filmové talenty a projekty z východoevropských zemí.


Elena STIŠOVÁ, Rusko

Elena StishovaJelena Stišova, významná ruská filmová kritička a teoretička, vystudovala ruštinu a literaturu na Moskevské státní univerzitě (1958). Během své dlouholeté novinářské praxe publikovala mnoho analytických statí a knih o ruské kinematografii nejen v ruštině, ale také v angličtině a němčině. Jako členka Svazu novinářů a Svazu ruských filmařů se podílí mnoha mezinárodních ženských filmových festivalech, programech, seminářích a konferencích. Nyní je šéfredaktorkou filmového magazínu Kinoforum a redaktorkou časopisu Iskusstvo kino. Zároveň se věnuje pedagogické činnosti na akademické půdě.


Atahualpa LICHY, Venezuela

Atahualpa LichyAtahualpa Lichy je původem z Venezuely. V roce 1961 byl přijat Henri Langloisem jako asistent do Cinémathèque Française. Tři desetiletí se věnuje především organizační, koordinační a poradní činnosti v rámci mnoha mezinárodních filmových festivalů (mj. Grenobl, Lille, Cartagena, Moskva, Soči, Bogota, Mar del Plata, Buenos Aires). Podílel se na vytvoření sekce Directors Fortnight na festivalu v Cannes a od roku 1991 byl konzultantem pro Latinskou Ameriku pro FIPA. Kromě toho natočil přes 70 krátkých a dokumentárních filmů a celovečerní hraný snímek Černá řeka (1990, Río negro).

Ostatní poroty


Na festivalu v Karlových Varech budou zasedat a hodnotit filmy také tyto poroty:
Porota FIPRESCI

* Flavia de la Fuente, Argentina
* Jan Foll, Česká republika
* Susanna Harutyunyan, Arménie
* Jaan Ruus, Estonsko
* Martina Zemlicka, Rakousko

Porota FICC

* Kari Skjerve Bjerkan, Norsko
* Massimo De Grandi, Itálie
* Petr Kulhánek, Česká republika
* Bernt Lindner, Německo
* Natália Soler Gonzáles, Španělsko

Ekumenická porota

* Jan Eliáš, Česká republika
* Piet Halma, Nizozemí
* Mathias Lorenthan, Švýcarsko
* Claire Openshaw, Velká Británie
* Miloš Rajchrt, Česká republika
* Rita Weinert, Německo

Porota NETPAC (hodnotí výhradně asijské filmy)

* Yuka Sakano, Německo
* Erica Gregor, Německo
* Eduardo Antín (Quintín), Argentina

Porota Philip Morris

* Igor Blaževič, Česká republika
* Ron Holloway, USA/Německo
* Sergej Lavrentiev, Rusko
* Derek Malcolm, Velká Británie
* Christina Stojanova, Kanada
Ceny tohoto ronku:

Seznam cen tohoto ronku
cena
poet
*
**
***
Cena Don Quijote
=( 0 )=
Cena FIPRESCI
=( 0 )=
Cena města Karlovy Vary
=( 0 )=
Cena Philip Morris
=( 0 )=
Cena za dokumentární film - Zvláštní uznání
=( 0 )=
Cena za mimořádný umělecký přínos světovému filmu
=( 0 )=
Cena za nejlepší dokumentární film do 30 minut
=( 0 )=
Cena za nejlepší dokumentární film nad 30 minut
=( 0 )=
Cena za nejlepší mužský herecký výkon
=( 0 )=
Cena za nejlepší režie
=( 0 )=
Cena za nejlepší ženský herecký výkon
=( 0 )=
Cenu Ekumenické poroty
=( 0 )=
Cenu Netpac
=( 0 )=
Divácká cena deníku Mladá fronta DNES
=( 0 )=
Velká cena - Křišťálový globus
=( 0 )=
Zvláštní uznání - Za nejlepší debut
=( 0 )=
Zvláštní uznání - Za nejlepší kameru
=( 0 )=
Zvláštní uznání - Za nejlepší scénář
=( 0 )=

festival MFF Karlovy Vary
ROK
1948
1949
1950
1951
1952
1954
1956
1957
1958
1960
1962
1964
1966
1968
1970
1972
1974
1976
1978
1980
1982
1984
1986
1988
1990
1992
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2019
2022
Peteno: 23 krt
vygenerovano za: 0.10519 sek.








© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)