Nick:
Heslo:
Registrace
MENUInfoRočníkyCenyČlánkyVideaNovinkyNázoryZajímavosti
Prohlte festival MFF Karlovy Vary
41. ronk (2006)
Prohlite festival MFF Karlovy Vary ronk 41 verze 3.1.12
odkaz :
Obsah:

proběhl


30. června - 8. července 2006

statistika


Prodáno 135 820 vstupenek
Promítáno celkem 268 filmů (z toho mělo 13 filmů světovou, 33 mezinárodní a 8 evropskou premiéru) ze 62 zemí
Projekcí 474

Akreditovaných účastníků 11 495
Z toho:
- Festival Pass 9 061
- filmových tvůrců 321
- filmových profesionálů 814
- novinářů 554

hosté


Saffron BURROWS, Velká Británie

Saffron BURROWS Po čtyřech letech se do Karlových Varů vrací herečka SAFFRON BURROWS, aby osobně představila snímek GANGSTER ČÍSLO 1 (v ČR distribuovaný na VHS před pěti lety pod názvem Nejlepší gangster), hvězdně obsazený thriller z londýnského podsvětí šedesátých let minulého století.

Původní profesí modelka (Chanel, Yves Saint Laurent) se na filmovém plátně mihla poprvé jako dvacetiletá ve dramatu VE JMÉNU OTCE (1993). Její první výraznou rolí byla prospěchářská Nan, jedna ze tří hrdinek romantického retra ŠANCE PRO LÁSKU (1995). Zajímavý směr herecké kariéry Saffron Burrows určilo setkání s režisérem Mikem Figgisem. Objevila se v jeho pěti snímcích, mimo jiné ZTRÁTA SEXUÁLNÍ NEVINNOSTI (1997), ČASOVÝ KÓD ((2000) či HOTEL (2001). Všechny tři snímky byly k vidění v Karlových Varech.
Vedle účinkování v komerčních snímcích (FRIDA nebo TROJA) pokračuje Saffron Burrows ve spolupráci s nejoriginálnějšími tvůrci současnosti (Raoul Ruiz – KLIMT, Hal Hartley – FAY GRIM a další).
Hugh DANCY, Velká Británie

Hugh DANCY

Jeden z největších talentů současné britské kinematografie HUGH DANCY přešel k filmu od televizních rolí. Před pěti lety si jej Ridley Scott vybral za jednoho ze členů elitní vojenské jednotky mířící do Somálska v akčním dramatu ČERNÝ JESTØÁB SESTØELEN. Vedle Jessicy Alby, Brendy Blethyn a Boba Hoskinse si zahrál ve snímku SE SLOVNÍKEM V POSTELI (2003). Čeští diváci znají Hugha Dancyho i z filmů KRÁL ARTUŠ (2004) či ZÁKLADNÍ INSTINKT 2 (2006).
Do Karlových Varů přijede uvést drama Michaela Catona-Jonese JAKO PSI, kde spolu s Johnem Hurtem vytvořil dvojici fiktivních postav zasazených do filmové rekonstrukce masakru ve Rwandě.
Andy GARCIA, USA

Andy GARCIA ANDY GARCIA převezme na 41. MFF Karlovy Vary Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

Herec a režisér ANDY GARCIA se narodil v roce 1956 v kubánské metropoli, kde však strávil pouze prvních pět let svého života. S příchodem Fidela Castra byla rodina nucena emigrovat na Floridu.
Po studiích na floridské univerzitě na sebe poprvé upozornil menší rolí ve snímku Hala Ashbyho 8 MILIONÙ ZPÙSOBÙ JAK ZEMØÍT. Rok poté si jej Brian De Palma vybral za představitele italského policisty George Stonea, který v gangsterském dramatu NEÚPLATNÍ stojí po boku Kevina Costnera a Seana Conneryho.
K dalším pozoruhodným režisérům, kteří si talentovaného herce vybrali do svých snímků patří Ridley Scott (ČERNÝ DÉŠ), Stephen Frears (HRDINA PROTI SVÉ VÙLI), především však Francis Ford Coppola, který jej obsadil do třetího dílu své mafiánské ságy KMOTR. Role horkokrevného Vincenta Mancini-Corleoneho vynesla Garciovi nominace na Zlatý globus i Oscara.Ve stejném roce získal ocenění ShoWest Award jako Hvězda roku za výkony ve filmech Kmotr a Vnitřní záležitosti. V polovině devadesátých let měli čeští diváci možnost ocenit jeho komplexní herecký výkon po boku Meg Ryanové ve snímku KDYŽ MUŽ MILUJE ŽENU. O necelou dekádu později byl Garciův chladný majitel kasina Terry Benedict více než důstojným protihráčem George Clooneyho v obou dílech DANNYHO PARÁKÙ Stevena Soderbergha.
V loňském roce debutoval Andy Garcia na poli režie hraných filmů romantickým dramatem THE LOST CITY, kterým se vrací do doby, kdy příchod Fidela Castra do Havany změnil osudy mnoha Kubánců, včetně jeho samotného. Snímek, v němž si Garcia zahrál hlavní roli a který i koprodukoval, bude promítnut v evropské premiéře na 41. MFF Karlovy Vary. Garcia, který je držitelem dvou cen Grammy, je zároveň autorem hudby k tomuto filmu.
Terry GILLIAM, USA

Terry GILLIAM

TERRY GILLIAM představí v Karlových Varech snímek KRAJINA PØÍLIVU

Terry Gilliam (1940, Minneapolis) začínal jako ilustrátor a komiksový kreslíř. Své jméno nadlouho svázal s britskou kabaretní skupinou Monty Pythonův Létající cirkus (jako režisér, scenárista, animátor a příležitostný herec v jejích televizních skečích). Nejdřív se spolu s Terrym Jonesem podílel na režii celovečerních filmových projektů Monty Pythonů, mimo jiné MONTY PYTHON A SVATÝ GRÁL (Monty Python and the Holy Grail, 1975) či ŽVAHLAV (Jabberwocky, 1977), ale pak se osamostatnil a vypracoval v jednoho z nejoriginálnějších režisérů současnosti. Při namátkovém vhledu do jeho filmografie nelze opominout snímky BRAZIL (1985), DOBRODRUŽSTVÍ BARONA PRÁŠILA (The Adventures of Baron Munchausen, 1988), DVANÁCT OPIC (Twelve Monkeys, 1995), STRACH A HNUS V LAS VEGAS (Fear and Loathing in Las Vegas, 1998) či KLETBA BRATØÍ GRIMMÙ (The Brothers Grimm, 2005). Gilliamovy filmy soutěžily o nejvyšší ocenění na téměř všech významných filmových festivalech. Na letošním MFF v Rotterdamu režisér označil za největší inspiraci svých filmů tvorbu Jana Švankmajera. Příležitost promluvit si opět se svým mentorem se Gilliamovi naskytne v Karlových Varech, kam přijede uvést českou premiéru snímku KRAJINA PØÍLIVU (Tideland, 2005; česká distribuce Hollywood Classic Entertainment).
Leo GREGORY, Velká Británie

Leo GREGORY Talentovaného herce z britských ostrovů si diváci karlovarského festivalu mohli poprvé všimnout v soutěžním snímku ABERDEEN Hanse Pettera Molanda (MFF KV 2000). Gregory na sebe výrazněji upozornil filmem MIMO KONTROLU (Out of Control) Dominika Savage, jehož českou premiéru v rámci letošní sekce Zaostřeno na britský film (2000 – 2005) osobně v Karlových Varech uvede.
Po boku Summer Phoenix se Gregory objevil v romantické komedii SVATBA PO ŽIDOVSKU (Suzie Gold, 2004), s Elijahem Woodem se sešel před kamerou v dramatu HOOLIGANS (2005) a v květnu letošního roku vstoupila do českých kin dobrodružná romance TRISTAN A ISOLDA (2006). Nejvýznamnější položkou Gregoryho filmografie je však role jednoho ze zakládajících členů Rolling Stones Briana Jonese v hudebním dramatu STONED (2005).
V roce 2004 byl Leo Gregory časopisem Screen International vyhlášen Hvězdou zítřka.
Danny HUSTON, USA

Danny HUSTON Zvláštním hostem k sekci POCTA JOHNU HUSTONOVI (1906 – 1987) bude syn legendy americké kinematografie DANNY HUSTON (nar. 1962 v Øímě).

Jeden z nejuniverzálnějších amerických herců střední generace ovšem začal svou kariéru jako televizní režisér v roce 1985. Na plátna kin přešel o tři roky později filmem MR. NORTH, který natočil podle románu Thorntona Wildera Devět měst (Theophilus North). V komediálním snímku si vedle režisérovy nevlastní sestry Anjeliky Huston zahráli i přátelé jejich otce Lauren Bacall a Robert Mitchum.
Z režisérské židle před kameru se Danny Huston přesunul v roce 1995, kdy se objevil ve snímku LEAVING LAS VEGAS. V průběhu deseti let vdechnul život více než dvaceti pozoruhodným filmovým postavám. Objevil se ve snímcích Mika Figgise ČASOVÝ KÓD (2000) a HOTEL (2001), v adaptaci románu Arthura Millera EDEN Amose Gitaie (2001) či v Iñárrituově 21 GRAMECH (2003).
Pozornost filmové kritiky upoutal Huston snímkem IVANSXTC (2000), adaptací Tolstého románu Smrt Ivana Iljiče přenesené do současného Hollywoodu. Ztělesnil v něm slavného agenta hvězd, jehož záhadný skon otřásl továrnou na sny. ZROZENÍ Jonathana Glazera, Scorseseho LETEC nebo NEPOHODLNÝ Fernando Meirellese patří ke snímkům, v nichž měli čeští diváci v poslední době možnost Dannyho Hustona vidět. Na nedostatek zajímavých příležitostí si nebude moci stěžovat zřejmě ani do budoucna – v poslední filmové sezóně ztvárnil jak Josefa II. (MARIE ANTOINETTE Sofie Coppola) tak Orsona Wellese (FADE TO BLACK).
Timothy HUTTON, USA

Timothy HUTTON Karlovarský festival navštíví letos v červenci i herec a režisér TIMOTHY HUTTON, držitel Oscara a Zlatého glóbu za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli v OBYČEJNÝCH LIDECH Roberta Redforda (1980).

Na svůj druhý Zlatý glóbus byl talentovaný herec nominován za výkon v dramatu z prostředí vojenské akademie VEČERKA (1981), ve kterém si zahrál po boku mladíků Toma Cruise a Seana Penna. S druhým jmenovaným se setkal před kamerou ve thrilleru Johna Schlesingera DRAVEC A FEÁK (1985). V polovině následující dekády byl v českých kinech k vidění jako Charlie, nesympatický manžel Meg Ryan v romantické komedii FRANCOUZSKÝ POLIBEK (1995). Karlovarský festival uvedl krimi Johna Irvina CITY OF INDUSTRY, kde si Hutton zahrál po boku Harveyho Keitela. Stále častěji dává v posledních letech herec přednost účinkování v amerických nezávislých snímcích, např. OFF THE BLACK či STEPHANIE DALEY, oba uvedeny letos v Sundance.
Na tomtéž festivalu vzbudil velkou pozornost Huttonův režijní debut TUNEL DO ČÍNY s Kevinem Baconem v jedné z hlavních rolí.
John IRVIN,

John IRVIN S tvorbou režiséra JOHNA IRVINA se karlovarští diváci mohli seznámit už třikrát. V roce 1994 na festivalu soutěžil se snímkem NÁVRŠÍ VDOV (cena za herecký výkon pro Natashu Richardson). Přesně o deset let později zahajoval jeho film MUZIKANTI Z CLARE 39. MFF KV a do sekce Zvláštní uvedení byl zařazen thriller CITY OF INDUSTRY, ve kterém se vedle Harveyho Keitela objevil další host letošního festivalu, oscarový Timothy Hutton.
Kim KI-DUK, Korea

Kim Ki-duk KIM KI-DUK na zahajovacím ceremoniálu 41. MFF KV 2006

Kim Ki-duk (1960, Bonghwa, Korea) patří dnes ve světě k nejznámějším asijským režisérům, zčásti také díky karlovarskému festivalu, který jeho tvorbu soustavně sleduje. V roce 2002 zde byl představen jeho tvůrčí profil, v dalších letech vždy jeho nejnovější dílo, přičemž v roce 2003 v soutěžní sekci POBØEŽNÍ HLÍDKA (Haeansun, 2002) . Kim Ki-duk natáčí autorské filmy, které svou obrazovou vytříbeností připomínají jeho zájem o výtvarné umění a vlastní malířskou zkušenost. Jeho díla jsou založena na mnohonásobné konfrontaci vyhrocených protikladů. Mísí se v nich lyrická atmosféra s naturalistickými výjevy a to vše je podřizováno cíli užívat filmu jakožto nástroje k hlubinné úvaze o základních otázkách lidského života.
Kim Ki-duk debutoval v roce 1996, ale teprve svým čtvrtým filmem OSTROV (Seom, 2000) na sebe upoutal pozornost na benátském festivalu. Díky eruptivnímu a činorodému talentu přibývají v jeho filmografii někdy až dva tituly ročně, takže ČAS (Shi gan, 2006), jehož světovou premiéru tvůrce osobně představí na 41. MFF KV, je Kim Ki-dukův již třináctý film. Distribuční práva pro Českou republiku se podařilo získat společnosti Artcam.
Richard P. RUBINSTEIN, USA

Richard P. RUBINSTEIN

Filmový a televizní producent Richard P. Rubinstein založil v polovině sedmdesátých let minulého století společně s režisérem Georgem A. Romerem produkční společnost Laurel Entertainment. K nejúspěšnějším snímkům legendárního režisérsko-producentského tandemu patří MARTIN (1977), DAWN OF THE DEAD (Úsvit mrtvých, 1979), KNIGHTRIDERS (Rytíři, 1981 – s Edem Harrisem v jeho první výraznější roli), CREEPSHOW (1982, podle scénáře Stephena Kinga na motivy jeho vlastních povídek) či DAY OF THE DEAD (Den mrtvých, 1984).
V roce 1995 založil Rubinstein nezávislou produkční společnost New Amsterdam Entertainment, jejímž nejvýznamnější počinem je remake Romerova snímku DAWN OF THE DEAD (2004; v hl. rolích Sarah Polley a Ving Rhames) distribuovaný společností Universal a posléze uvedení v programu canneského festivalu.
Richard P. Rubinstein je členem producentské větve Academy of Motion Pictures Arts and Sciences a Academy of Television Arts & Sciences.
Robert K. SHAYE, USA

Robert K. SHAYE ROBERT K. SHAYE, zakladatel a jeden ze šéfů společnosti NEW LINE CINEMA, bude oceněn Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světovému filmu během závěrečného ceremoniálu 41. MFF Karlovy Vary.

Vystudovaný právník, producent a distributor ROBERT K. SHAYE (nar. 1939 v Detroitu) začínal ve filmové branži na režisérské židli. Talentovaný mladík natočil několik krátkých snímků a spolu s Martinem Scorsesem se podělil o prestižní cenu za nejlepší snímek pro filmaře do 25 let udělovanou Society of Cinematologists.
V roce 1967 zakládá ještě ne třicetiletý Shaye ve svém bytě v Greenwich Village skromnou společnost NEW LINE CINEMA, zaměřenou především na distribuci zahraničních filmů na univerzitách a v art kinech. Za pozornost stojí fakt, že k jeho prvním akvizicím patřily kromě Romerovy kultovní NOCI ŽIVÝCH MRTVÝCH i filmy Jana Němce DÉMANTY NOCI či MUČEDNÍCI LÁSKY.
V osmdesátých letech expandovalo NEW LINE CINEMA pod Shayovým vedením i do oblasti filmové produkce. Nad řadou filmů, za jejichž vznikem stála NLC (mimo jiné POLYESTER či HAIRSPRAY, oba od „krále špatného vkusu“ Johna Waterse), ční svým komerčním úspěchem Cravenova NOČNÍ MÙRA V ELM STREET a její pokračování.
Zatímco na začátku poslední dekády minulého století zakládá Shayovo NLC dceřinou společnost FINE LINE PICTURES orientovanou na výrobu a distribuci uměleckých filmů (např. Altmanovy PROSTØIHY, MÉ SOUKROMÉ IDAHO Guse Van Santa nebo GUMMO Harmony Korina), nese se konec desetiletí pro NLC zcela ve znamení fenoménu jménem PÁN PRSTENÙ. K málo známým faktům patří skutečnost, že Jacksonem původně plánované dva díly se na návrh Roberta Shaye rozšířily na části tři, navíc natáčené bezprecedentním způsobem současně.
Po letech se zakladatel dnes nejúspěšnější nezávislé produkční a distribuční společnosti vrací k filmové režii (naposledy BOOK OF LOVE v roce 1990). V příštím roce bude uveden do kin jeho dobrodružný snímek MIMZY (v jedné z hlavních rolí se objeví Timothy Hutton).
Danny TREJO, USA

Danny TREJO Hluboké jizvy ve tváři, dlouhý úzký knír do "podkovy" a svalnaté tělo s mnoha tetováními. Nezaměnitelný DANNY TREJO ( nar. 1944), jeden z nejzaměstnanějších herců současnosti.

Narozen v Los Angeles, Trejo strávil podstatnou část dospívání ve vězení za ozbrojené loupeže a další trestné činy. Navzdory alkoholové a drogové závislosti se výrazně prosadil v boxerském ringu. Začátek herecké dráhy drsného muže spadá do poloviny 80. let minulého století, kdy prostřednictvím známého z anonymních sezení drogově závislých asistoval při natáčení snímku SPLAŠENÝ VLAK.
Od doby, kdy Trejovi nabídl menší roli Andrej Končalovskij, se muž drsného vzezření začal pohybovat po stříbrném plátně ve společnosti mnoha hollywoodských hvězd, mimo jiné Johnnyho Deppa, Nicolase Cage, Charlese Bronsona, Roberta De Nira či Antonia Banderase. Vedle posledně jmenovaného byl nepřehlédnutelný především v kultovním filmu DESPERADO. Ač na poměrně malé ploše, přesto se vryly do paměti Trejovy kreace ve snímcích VÌZNICE, CON AIR, TENKRÁT V MEXIKU nebo OD SOUMRAKU DO ÚSVITU, dalším snímku natočeném jeho bratrancem Robertem Rodriguezem.
S průměrem 5 rolí ročně jde v současné době Danny Trejo doslova z filmu do filmu. Vedle jeho dnes již klasické šarže vězně či nájemného vraha dostává stále častěji nabídky vyzkoušet si charakterní herectví, jak dokazuje i snímek SHERRYBABY, jehož mezinárodní premiéru v soutěžní sekci letošního festivalu Trejo osobně uvede.
Milena VUKOTIÆ,

Milena VUKOTIÆ Slavnostní atmosféru karlovarskému uvedení snímku VÌJÍØ LADY WINDERMEROVÉ dodá svou osobní přítomností i herečka jugoslávsko-italského původu MILENA VUKOTIÆ.

Postavy mlčenlivých služek či naopak distingvovaných dam z vyšší společnosti vždy s neokázalou bravurou ztvárňovala herečka, která vstoupila do světa filmu na přelomu 50. a 60. let minulého století. Jako jedna z mála se může pochlubit spoluprácí s většinou významných italských režisérů druhé poloviny 20. století. Hrála u Federica Felliniho (GIULIETTA A DUCHOVÉ), Maria Monicelliho (MOJI PØÁTELÉ) nebo Franka Zeffirelliho (ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY), role ve svých filmech jí nabídli Dino Risi, Damino Damiani nebo Mauro Bolognini.
Zatímco se herecké příležitosti pro Milenu Vukotiæ v Itálii 70. let omezily na komediální role, ve kterých později pokračovala coby manželka legendárního idiota Fantozziho v dalších dílech slavných MALÉRÙ PANA ÚČETNÍHO, prosazuje se Milena Vukotiæ na mezinárodní úrovni. Nejvýznamnější role desetiletí herečce nabídl Luis Buñuel ve filmech NENÁPADNÝ PÙVAB BURŽOAZIE, PØÍZRAK SVOBODY a TEN TAJEMNÝ PØEDMÌT TOUHY.
V současné době se Milena Vukotiæ věnuje převážně divadlu, ke kterému kdysi přilnula pod pedagogickým vedením a coby členka ansámblu slavné dvojice Rina Morelliová - Paolo Stoppa.
Tom WILKINSON, Velká Británie

Tom WILKINSON TOM WILKINSON (nar. 1948, Leeds, Velká Británie) v Karlových Varech osobně uvede českou premiéru filmové adaptace divadelní hry Oscara Wilda VÌJÍØ LADY WINDERMEROVÉ (2004), kde si zahrál po boku Scarlett Johansson či Helen Hunt.

Původně především divadelní a televizní herec, ve filmu se významněji prosadil v roce 1997, kdy získal cenu Britské akademie za roli Geralda, jednoho z šestice nezaměstnaných dělníků, kteří se ve snímku DO NAHA! pokoušejí uspět na poli pánského striptýzu. V následujícím roce si zahrál po boku Minnie Driver v jednom ze soutěžních snímků MFF KV 1998 GUVERNANTKA, který v Karlových Varech osobně představil. Dosud nejúspěšnější Wilkinsonovou rolí (nominace na Oscara) je maloměstský lékař Matt Fowler, jehož život ze dne na den změní tragická událost v psychologickém dramatu V LOŽNICI (2001). Čeští diváci si jej bezpochyby pamatují z filmů DÍVKA S PERLOU (2003), VÌČNÝ SVIT NEPOSKVRNÌNÉ MYSLI (2004) nebo BATMAN ZAČÍNÁ (2005).
Jasmila ŽBANIÆ, Bosna a Hercegovina

Jasmila ŽBANIÆ Vítězka Berlinale JASMILA ŽBANIÆ osobně uvede snímek GRBAVICA

Jasmila Žbaniæ (1974, Sarajevo), scenáristka a režisérka, vystudovala divadelní a filmovou režii na sarajevské Akademii scénických umění. V roce 1997 založila umělecké sdružení Deblokada, kde působila jako producentka, autorka a režisérka mnoha dokumentárních a krátkometrážních filmů i videosnímků, jež byly uvedeny na řadě prestižních festivalů či výstav. V soutěži dokumentárních filmů 35. MFF Karlovy Vary byly uvedeny její ČERVENÉ GUMOVKY (Crvene gumene čizme, 2000), vyprávějící o bosenské matce hledající své děti. Reflexí nesmyslné války je i snímek SLIKE SA UGLA (Fotografie z rohu, 2003). Krátkometrážní snímek Rodjendan (Narozeniny, 2005) z filmu ZTRÁTY A NÁLEZY (Lost and Found, 2005) sleduje odlišné cesty dvou dívek, Chorvatky a Bosňanky, narozených v jediném dni v Mostaru. GRBAVICA, vítězný snímek letošního Berlinale, je celovečerní hraný debut Jasmily Žbaniæ. Předtím, než distribuční společnost Aerofilms uvede pozoruhodný snímek do českých kin, představí jej talentovaná režisérka osobně na 41. MFF Karlovy Vary.

Hlavní porota


Předseda poroty: Goran Paskaljeviæ

Goran PaskaljeviæJeden z nejvýznamnějších režisérů bývalé Jugoslávie, rodák z Bělehradu, patří mezi příslušníky tzv. „pražské školy“ absolventů FAMU (1972). Pozornost vzbudil už svými krátkými dokumenty, ale mezi přední evropské režiséry ho zařadily jeho celovečerní hrané filmy, jejichž styl, témata a tragikomické ladění nesly stopy vlivu české nové vlny. Mezinárodní uznání mu přinesly zejména snímky Strážce pláže v zimním období (1976), Zvláštní léčba (1980 – nominace na Zlatý glóbus), Soumrak (1983 – Hlavní cena na MFF v Chicagu), Klamné léto’68 (1984), Anděl strážný (1987), Čas zázraků (1989), Sud prachu (1998 – Cena FIPRESCI na MFF v Benátkách), Jak se Harry stal stromem (2001), Sen zimní noci (2004 – Zvláštní cena poroty na MFF v San Sebastiánu). Na podzim 2006 bude mít premiéru jeho nový film Optimisti.

"Když mi bylo patnáct let, vzal mě můj nevlastní otec Filip Aæimoviæ, který byl uměleckým ředitelem filmového archívu v Bělehradě, na festival do Karlových Varů. Byl to vůbec první filmový festival, který jsem navštívil, a na to nikdy nezapomenu. Ve Varech jsem se rozhodl, že budu režisérem a že se pokusím dostat na FAMU. Tušil jsem, že to nebude lehké... A teï se do Varů vracím jako předseda poroty... Jsem z toho rozrušený jako patnáctiletý kluk, který potkal první lásku."


Bent Hamer

Bent HamerNorský režisér, scenárista, producent a majitel produkční společnosti BulBul Film. Vystudoval filmovou vědu a literaturu na Stockholmské univerzitě a navštěvoval kurzy na Vysoké filmové škole ve Stockholmu. Nejprve se věnoval tvorbě krátkých dokumentárních a hraných filmů. Jeho celovečerní hrané snímky – Vajíčka (Eggs, 1995), Ještě jeden den na slunci (En dag til i sole, 1998), Povídky z kuchyně (2003) a Faktótum (2005) – byly úspěšně uvedeny na mezinárodních festivalech (Cannes, Toronto, Valladolid) a získaly i řadu domácích a zahraničních ocenění. Tři z nich mohli vidět diváci MFF Karlovy Vary (1996, 2003, 2005).


Leila Hatami

Leila HatamiJedna z nejvýraznějších íránských hereček, dcera známého režiséra Aliho Hatamiho a herečky Zari Khoshkamové, se ve filmu poprvé objevila již v jedenácti letech, a to ve snímku Kamalolmolk (1984). Skutečný herecký debut si odbyla jako nevidomá turecká princezna ve filmu Del shodegan (1992). Po studiích ve Švýcarsku hrála titulní roli ve snímku Dariushe Mehrjuiho Leila (1996) a za svůj výkon sklidila řadu pozitivních ohlasů. Zatím největšího mezinárodního úspěchu, jímž bylo ocenění na MFF v Montrealu, dosáhla hlavní ženskou úlohou ve filmu Alirezy Raisiana Zapadákov (Istgah-e matrouk, 2002). Z jejích dalších snímků jmenujme například The Mix (2000), Ertefae Past (2002), Salad-e fasl (2005), Hokm (2005), Portrét neznámé ženy (Sima-ye zani dar doordast, 2005 – byl uveden v soutěži loňského MFF Karlovy Vary), Shaere zobale-ha (2005).


Coleman Hough

Americká spisovatelka, básnířka, scenáristka a performerka. Napsala scénáře k filmům Stevena Soderbergha Hollywood, Hollywood (2002) a Bublina (2005) či ke snímku z produkce HBO o životě bývalé vydavatelky Washington Post Katharine Grahamové. Mezi její nejnovější práce patří adaptace románu Kevina Cantyho Into the Great Wide Open. V New Yorku se proslavila performancí svých vlastních monologů The Ugly Sister, Natural Disaster a She’s No Expert. V losangeleském divadle Theatre of NOTE byly uvedeny její divadelní hry Angel and Mr. Charm, At Night a Alphabet Soup.


Laurence Kardish

Laurence KardishKanaïan Laurence Kardish je uměleckým kurátorem a manažerem filmových a mediálních programů v Muzeu moderního umění MoMA v New Yorku a patří mezi přední filmové odborníky. V MoMA působí v různých funkcích již od roku 1968. Jako kurátor připravil výstavy a retrospektivy řady osobností filmového plátna – Isabelle Huppertové, R. W. Fassbindera, Luise Buñuela, Jeana-Luca Godarda, Alfreda Hitchcocka, Michaela Snowa či Agnès Vardové. Laurence Kardish působil také v řadě mezinárodních porot, pravidelně publikuje v odborných časopisech a v roce 2006 získal na MFF v Berlíně cenu Berlinale Kamera za svoji dosavadní činnost v MoMA.


Juliusz Machulski

Juliusz MachulskiUznávaný polský filmový režisér a producent pochází ze známé herecké rodiny. Vystudoval režii na Vysoké divadelní a filmové škole v Lodži (1978). Kariéru začínal jako herec, ale do mezinárodního povědomí se zapsal jako režisér úspěšných a divácky vděčných filmových komedií (dosud jich natočil šestnáct), v nichž prokázal schopnost zručně kombinovat různé populární žánry a témata. Největší ohlas získaly komedie Vabank (1981), Sexmise (1983), Vabank II (1984), King Size (1987), Déjà vu (1989), V.I.P. (1991), Girl Guide (1995), Kiler (1997), Kiler a ten druhý (1999), Superprodukce (2002) či Vinci (2004). Své tvůrčí aktivity ještě postupně rozšířil o producentskou a pedagogickou činnost. Film Můj Nikifor (2004), jehož byl producentem, získal čtyři hlavní ceny na loňském MFF Karlovy Vary. Machulski je prezidentem Polské filmové akademie.


Karel Roden

Karel RodenPřední český herec střední generace, jemuž se podařilo prosadit i v zámoří, pochází z herecké rodiny. Po absolvování DAMU (1985) prošel řadou divadelních angažmá. Ve filmu, kde začínal už v první polovině 80. let, zaujal psychologicky náročnými a nejednoznačnými rolemi ve filmech mladých režisérů: Čas sluhů (1989), Corpus delicti (1991), Don Gio (1992), Hrad z písku (1994), Král Ubu (1996), Kuře melancholik (1999), Oběti a vrazi (2000), Paralelní světy (2001), Kytice (2000) či Vaterland – Lovecký deník (2004). V posledních letech je často obsazován do výrazných rolí v amerických filmech, např. po boku Roberta De Nira (15 minut, 2001), Wesleyho Snipese (Blade II, 2002) či Rona Perlmana (Hellboy, 2004).

Dokumentární porota


Fabrizio Grosoli – předseda poroty

Fabrizio GrosoliNovinář, filmový kritik, producent a televizní manažer. V letech 1999 až 2001 byl členem výběrové komise MFF v Benátkách a MF dokumentárních filmů v Turíně (1998, 2002). Téměř deset let vedl MFF Riminicinema (1988 – 97). Pracoval také jako manažer a konzultant televizního kanálu Tele+ (1990 – 2003). V letech 1985 až 1990 byl zástupcem šéfredaktora filmového měsíčníku CIAK. Působí také jako šéf dokumentární sekce nejvýznamnější italské produkční a distribuční společnosti Fandango.


Jana Boková

Jana BokováDokumentaristka původem z Prahy, od roku 1968 žila ve Francii, Velké Británii, v USA a v Argentině. Získala doktorát v oboru umění se specializací na fotografii a surrealismus. Pracovala také jako fotografka např. pro časopis Rolling Stone. Z její bohaté filmografie vybíráme dokumenty Jen o jednu válku víc (1977), Marika and Marevna (1977 – 78), Obývací pokoj (1978), Tak se vidím (1979), Utíkat s Quinnem (1980), Dallas, velký obchod (1981), Lidé ze Sunsetu (1983), Havana (1989 – 90), Avignon (1999) a La confitera Ideal: The Tango Salon (2002/2003). Natočila celovečerní hrané filmy Hôtel du Paradis (1986) a Deník na povídku (1998), který byl uveden v sekci Horizonty na MFF Karlovy Vary 1999.


Tine Fischer

Tine FischerProgramová ředitelka mezinárodního festivalu dokumentárních filmů CPH:DOX, založeného v roce 2002. Absolvovala filmová a mediální studia na univerzitě v Kodani a od roku 1996 pracovala jako programová editorka v Dánském filmovém institutu, kde měla na starost výběr uměleckých, experimentálních a dokumentárních snímků. V posledních deseti letech zorganizovala velké množství seminářů, workshopů a projekcí zaměřených na dokumentární film. Roku 2006 založila distribuční společnost dox-on-wheels.


Marek Hovorka

Marek HovorkaVystudoval dokumentární film na pražské FAMU. Jeho filmografie obsahuje pět krátkých a středometrážních filmů, např. Watchmen: Svoboda je otroctví (2001) či Proměny andělů v rodiče, důchodce a mrtvoly (2001). V roce 1997 spoluzaložil mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě, je i jeho dlouholetým ředitelem. Je také členem redakční rady odborných periodik zaměřených na dokumentární tvorbu Do a Dok.revue.


Guntis Trekteris

Guntis TrekterisVystudoval ekonomii na Lotyšské univerzitě a poté pracoval jako novinář. Jako producent a ředitel vede první lotyšskou nezávislou produkční společnost Kaupo Filma. Produkoval více než 30 dokumentárních a 5 hraných filmů, mezi jinými dokument Vajíčková lady (Olu kundze, režie Una Celmová, 2000) a hraný snímek Jen tak odejít (Pa celam ajzelot, režie Viesturs Kairišs, 2001). Oba snímky byly uvedeny v soutěžích MFF Karlovy Vary. V současné době předsedá Lotyšské filmové radě a je viceprezidentem Asociace lotyšských producentů.

Porota Na východ od Západu


Gulnara Abikejeva – předsedkyně

Gulnara AbikeyevaØeditelka Centra pro středoasijskou kinematografii v Almaty v Kazachstánu. Vystudovala Státní institut kinematografie v Moskvě (VGIK), obor filmová věda, a získala zde i doktorát z kunsthistorie. Působí také jako umělecká ředitelka MFF Eurasia. Má za sebou bohatou vědeckou, publikační a pedagogickou činnost jak doma, tak v zahraničí. V centru jejího zájmu stojí středoasijská kinematografie a nový kazašský film, na jehož přehlídce na MFF Karlovy Vary se v roce 1999 podílela jako konzultantka.


Stefan Kitanov

Stefan KitanovOd roku 2001 organizuje MFF v Sofii, jehož je ředitelem. Vystudoval ekonomii a filmovou vědu na Národní akademii divadla a filmu v Sofii (1991). V letech 1992 až 1999 byl ředitelem a programovým vedoucím Kinematografického centra, nejdůležitějšího uměleckého filmového centra v Bulharsku. V roce 2003 byl členem poroty Opera Prima na MFF v Benátkách, o rok později byl prezidentem poroty Europa Cinemas v rámci sekce Quinzaine des réalisateurs na MFF v Cannes. Je také úspěšným filmovým producentem a distributorem.


Michaela Pavlátová

Michaela PavlátováPatří mezi nejznámější české tvůrce animovaného filmu. Absolvovala UMPRUM (1987) v ateliéru filmové a televizní grafiky docenta Miloslava Jágra. Ve svých výsostně autorských filmech, které mají podobu existenciálních anekdot o různých úskalích lásky a svízelné komunikaci, využívá vlastní expresivní kresby, jimiž se snaží překročit hranice obvyklého stereotypu. Všechna její animovaná díla byla oceněna na zahraničních a domácích festivalech, včetně nominace na Oscara v roce 1993 za snímek Øeči, řeči, řeči a Zlatého medvěda na MFF Berlín za film Repete (1995). Po povídce z filmu Praha očima (1999) a dokumentu O babičce (2000) natočila celovečerní hraný film Nevěrné hry, oceněný na festivalu v San Sebastiánu 2003. V roce 2006 dokončila animovaný snímek Karneval zvířat.


Ray Privett

Ray PrivettAmerický filmový distributor a programový ředitel nezávislého kina Pioneer Theater v New Yorku, zaměřeného na zahraniční a žánrovou kinematografii, kde v květnu letošního roku proběhla přehlídka filmů ze střední a východní Evropy Brave New Europe: New Films from and About Central and Eastern Europe. V letech 2003 a 2004 byl programovým ředitelem Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Chicagu. Pravidelně publikuje v odborných časopisech. Na MFF Karlovy Vary mimo jiné představil v roce 2003 „golemovskou trilogii“ Amose Gitaie.


Swetlana Sikora

Swetlana SikoraUmělecká ředitelka a spoluzakladatelka festivalu středo- a východoevropských filmů „goEast“ ve Wiesbadenu. Vystudovala historii a estetiku filmu a divadla a kunsthistorii na Státním institutu kinematografie v Moskvě (VGIK). Pracovala jako editorka pro filmový časopis Kinas v Litvě. Od roku 1992 působí v německém filmovém institutu DIF ve Frankfurtu nad Mohanem a od roku 2001 pečuje o program „goEast“. Pravidelně publikuje v ruských a litevských odborných časopisech a podílí se na rozhlasových a televizních pořadech o filmu.

Ostatní poroty



Porota Europa Cinemas

Porota sestavená ze čtyř provozovatelů kin Europa Cinemas vybere vítězný film z evropských děl uvedených v programu hlavní soutěže a v sekci Na východ od Západu (seznam filmů, které porota hodnotí). Vítězný film získá podporu na propagaci a uvedení na plátnech kin Europa Cinemas. Více informací
Porota: Nezávislá kamera, Cena České televize

Letos už potřetí budou nové filmy z Fóra nezávislých soutěžit o Nezávislou kameru, CENU ČESKÉ TELEVIZE PRO NEJLEPŠÍ FILM FÓRA NEZÁVISLÝCH. O vítězi rozhodne mezinárodní porota ve složení: Michael Málek (dramaturg ČT), David G. Filipi (Kurátor Wexner Center for the Arts, USA), Rui Pereira (ředitel Mezinárodního festivalu nezávislého filmu v Lisabonu).
Porota FIPRESCI

Atilla Dorsay, Turecko
Jan Foll, Česká republika
Marita Nyrhinen, Finsko
Fawzi Soliman, Egypt
Christina Stojanova, Kanada
Ekumentická porota

Jan Eliáš, České republika
Jos Horemans, Belgie
Elena Jecu Dulgheru, Rumunsko
Julia Laggner, Rakousko
Miloš Rejchrt, České republika
Kai Voigtländer, Německo
Porota FICC

Michal Ïuríček, Česká republika
Marianne Körver, Estonsko
Joe McMahon, Irsko

Ceny tohoto ronku:

Seznam cen tohoto ronku
cena
poet
*
**
***
Cena divákù
=( 0 )=
Cena Don Quijote
=( 0 )=
Cena Don Quijote - Zvláštní uznání
=( 0 )=
Cena FIPRESCI
=( 0 )=
Cena na východ od západu
=( 0 )=
Cena na východ od západu - Zvláštní uznání
=( 0 )=
Cena za dokumentární film - Zvláštní uznání
=( 0 )=
Cena za mimořádný umělecký přínos světovému filmu
=( 0 )=
Cena za nejlepší dokumentární film do 30 minut
=( 0 )=
Cena za nejlepší dokumentární film nad 30 minut
=( 0 )=
Cena za nejlepší mužský herecký výkon
=( 0 )=
Cena za nejlepší režie
=( 0 )=
Cena za nejlepší ženský herecký výkon
=( 0 )=
Cenu Ekumenické poroty
=( 0 )=
Cenu Ekumenické poroty - Zvláštní uznání
=( 0 )=
Label Europa Cinemas
=( 0 )=
Nezávislá kamera
=( 0 )=
Velká cena - Křišťálový globus
=( 0 )=
Zvláštní cena poroty
=( 0 )=
Zvláštní uznání
=( 0 )=

festival MFF Karlovy Vary
ROK
1948
1949
1950
1951
1952
1954
1956
1957
1958
1960
1962
1964
1966
1968
1970
1972
1974
1976
1978
1980
1982
1984
1986
1988
1990
1992
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2019
2022
Peteno: 13 krt
vygenerovano za: 0.172872 sek.








© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)