Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Stavitel chrámu
rok natočení:1919
film: Stavitel chrámu / Stavitel chrámu (1919)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
40 min.
přidal
admin
film přidaný
23.07.2012, 23:15:48

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Historický
info zde :
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

Příběh je adaptací pražské pověsti o architektovi Petru Parléři, kterému Karel IV. zadal úkol dostavět v Praze gotický chrám, velkolepé dílo tehdejší architektury. Petr přijede na hrad Karlštejn předložit králi plány na stavbu a po jejich schválení se pouští do odvážného díla. Čím více se blíží den, kdy má být sňato podpůrné trámoví, tím více se zvětšuje žárlivost jiných stavitelů a jejich snaha překazit Petrovo dílo.
Rozšíří mezi dělníky zprávu, že chrám je dílo ďáblovo a že se zřítí. Dělnící ze strachu odmítnou odstranit ze stavby dřevěné lešení. I Petr je vyděšen, má pochybnosti, zda se klenba nezhroutí a spojí se proto s ďáblem, který mu slíbí pomoc a donutí vystrašeného Petra spálit lešení. Petr před možnými následky prchá z města. Stavba však vydržela a lid hledá svého architekta, aby mu zvěstoval dobrou zprávu. Petr prchající před davem lidí se zastaví na skále. Ďábel srazí Petra dolů a získává jeho duši jako svou odměnu.
================================================================

The story is an adaptation of a Prague legend about Petr Parléř, architect to Charles IV who was entrusted with the task of building a Gothic cathedral in Prague, a magnificent example of the architecture of the time. Petr arrives at Karlštejn castle to submit his construction project to the king. After its approval, he starts his courageous task. The closer the day draws near on which the support beams are to be taken down, the more jealous other builders become and they try to sabotage his work. News spreads among his workers that the cathedral is the work of the Devil and that it will collapse. The workers, out of fear, refuse to take down the wooden construction supporting the cathedral.
Petr himself is scared and has his own doubts because he does indeed meet with the Devil who promises him help but forces him to burn down the scaffolding. Petr flees the city from the possible consequences. The building, however, remains standing and the people search for their architect to tell him the good news. Petr, fleeing from the crowds comes to the edge of a precipice. The Devil throws him down and receives his soul as reward.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Režie
Scénarista
Scénarista
Asistent kameramana
Kameraman
Architekt

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
první stavitel
zpovědník císaře a krále Karla IV.
druhý stavitel
císař římský a král český Karel IV.

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
stavitel Petr
kameník
Třetí stavitel
Druhý kněz
Ďábel


Epizodní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
dítě


Film je v jazycích..
Němý film

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Němý
Formát obrazu
CDS 35mm

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1920
Distributor
Československo
Kino

1919
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 920 krát
vygenerovano za: 0.2208 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)