Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Josef Kajetán Tyl
rok natočení:1925
film: Josef Kajetán Tyl / Josef Kajetán Tyl (1925)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
min.
přidal
admin
film přidaný
03.08.2014, 23:22:10

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :
Životopisný
Životopisný
info zde :

Obsah filmu:

Životopisný film líčící život a buditelské dílo Josefa Kajetána Tyla, jemuž se celoživotním posláním stalo divadlo a snaha o probuzení českého národa. Jako malý chlapec žil Tyl v Kutné Hoře, odkud mu přítel - páter Herzán - pomohl na studie do Prahy. Po deseti letech je již herec Tyl obklopen svými celoživotními přáteli, cestuje po venkově jako kočovný herec. Do jeho života vstupuje herečka Magda Forchheimová. Jí je zavázán vděčností, ale nemůže ji milovat, nebo jeho srdce patří Magdině sestře Anně, také herečce. Tyl zřídí v Kajetánském domě české divadlo, píše svou slavnou Fidlovačku.
Poprvé tu zazní Škroupova píseň Kde domov můj, budoucí česká národní hymna. Tyl rediguje časopisy, řídí představení ve Stavovském divadle a sní o Národním divadle. Pro své české smýšlení je rakouskými úřady vyštván z Prahy, působí na venkově a pomáhá zakládat ochotnické spolky. V bídě putuje s kočovným divadlem po Čechách a po těžké nemoci umírá v Plzni.
================================================================

A biographical film describing the life and work of the revivalist Josef Kajetán Tyl whose activities centred on the theatre and the endeavour to awaken the Czech nation. As a small boy he lived in Kutná Hora from where he moved to Prague to study with the help of his friend, Father Herzán. Ten years later Tyl is surrounded by people who would remain friends for life, he travels through the provinces as a touring actor. Magda Forchheimova, an actress, enters his life, to whom he is bound by gratitude but he cannot love her for his heart belongs to her younger sister Anna, also an actress.
Tyl establishes a Czech theatre in the Kajetán house. He writes his famous "Fidlovačka" in which the Škroup's song "Where is my home" ("Kde domov můj"), the future Czech national anthem is heard . Tyl becomes an editor for periodicals, he directs a performance at the Stavovské divadlo and dreams of the National Theatre. He is expelled from Prague for his patriotic views by the Austrian authorities, he then works in the country and helps found the amateur theatre groups. He travels through the Czech countryside as a destitute man and dies in Plzeň after a serious illness.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Kameraman
Architekt

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
František Palacký
novinář a spisovatel Karel Havlíček Borovský
Tillová
Ján Kollár
kníže Windischgrätz
divadelní ředitel Jan Nepomuk Štěpánek
Role neurčená #1
Karel Sabina

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
básník Kalina umělecký poradce
herec Krumlovský
taneční mistr
Till
dáma na plese
Anna Forchheimová-Rajská
místodržící
dr.Smetana
herec Kaška
herec Jan Erazim Voříšek



Film je v jazycích..
Němý film

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Němý
Formát obrazu
CDS 35mm

Název
Režie
Přečteno: 614 krát
vygenerovano za: 0.3257 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)