Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Lucerna
rok natočení:1925
film: Lucerna / Lucerna (1925)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
min.
přidal
admin
film přidaný
10.11.2014, 01:04:48

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :
Pohádka
info zde :
Historický
info zde :

Obsah filmu:

Městečko se připravuje na příjezd paní kněžny, jen mlynář, který vychovává sirotka Haničku, nepřijde kněžnu přivítat, protože s vrchností špatně vychází. Hanička objeví v truhle starou lucernu - symbol ponížení svobodného mlynáře, jehož jedinou povinností k vrchnosti je doprovodit s lucernou kněžnu do lesního zámečku. Pan vrchní ze zámku přikazuje, aby byla Hanička dána na vychování vrchnosti a chce porazit starou lípu, která je podle pověsti ochráncem lidí i zvířat.
Kněžně se mlynářova nepoddajnost vcelku líbí. Mlynář jí svítí na cestu při cestě do zámečku a přitom se dozví od staré Kláskové, že Hanička i lípa jsou v nebezpečí. Učitelský Zajíček odmítá vyzradit vrchnosti, kam se Hanička ukryla, přestože mu hrozí odvedení na vojnu. Mlynář chce hájit lípu vlastním tělem. Vtom přichází kněžna, která mlynáře pochopí a zakáže lípu porazit. Před lípou se objeví Hanička, která se do stromu schovala. Kněžna rozbíjí lucernu a zbavuje tím mlynáře povinnosti vůči zámku. Učitelský je jmenován kantorem. Mlynář děkuje paní kněžně a objímá Haničku.
================================================================

A small town is preparing for the arrival of the Duchess, only the miller, who is the guardian of orphaned Hanička does not come to welcome the Duchess because he does not have good relations with the family at the manor. Hanička discovers an old lantern in a trunk which is a symbol of the free miller's degradation since his only duty to the upper classes is to light the Duchesses way to her castle in the wood. The Lord of the Castle gives orders that Hanička is to be educated with the family at the manor and that the old linden tree, which according to legend is a protector of both people and animals, is to be cut down. The duchess, is on the whole taken by the Miller's stubbornness. The miller lights her way and presently finds out from Old Klaskova that Haníčka and the linden tree are in danger. The teacher Zajiček, refuses to give away Hanička's whereabouts to the authorities even though they warn he will have to go into the army if he does not cooperate. The miller intends to protect the tree with his own body. At this point, the duchess arrives, she understands the miller and forbids the tree to be cut down. Hanička appears in front of the tree where she had been hiding. The Duchess breaks the lantern and thus also the miller's duty to the upper classes.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Kameraman
Kameraman
Kostýmní výtvarník
Scénarista
Architekt

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
Kačenka Klásková
kněžna
farář
učitelský mládenec Zajíčak
rychtář Kokoška

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
sirotek Hanička
dvořan#1
vodník Ivan
družička
vodník Michal
pan Franc



Film je v jazycích..
Němý film

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Němý
Formát obrazu
CDS 35mm

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1925
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 422 krát
vygenerovano za: 0.5679 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)