Nick:
Heslo:
Registrace
TOPlist
Název dílu Vladimír Jiránek - malíř filosof
seriál:Mistři českého animovaného filmu
seriál Mistři českého animovaného filmu - 50.díl - název: Vladimír Jiránek - malíř filosof (verze souboru:3.7.21)

Základní info o díle
Řada:
Číslo epizody:
50
Díl v serii
7
Datum premiéry:
hodnocení dílu
%
Délka dílu:
54 min.
přidáno dne:
28.06.2011, 20:48:35
Změna dne:
28.06.2011, 20:48:35
Zdroj a autorská práva:
ČT
© Česká televize 1956-2029
Seznam žánrů
Animovaný
Dokumentární
Obsah:

Tentokrát si připomeneme tvorbu Vladimíra Jiránka, Josefa Hekrdly, Bohumila Šejdy, Marka Beneše a Borise Baromykina.

Bob a Bobek na výletě
Vladimír Jiránek se ke kreslenému filmu dostal vlastně náhodou. Po sovětské okupaci v roce 1968 mu bylo zakázáno publikovat v novinách a časopisech. A tak se poohlížel po nějaké jiné práci. V roce následujícím pak pracoval na kresleném zakázkovém filmu pro ministerstvo zemědělství. Spolupracoval tehdy s režisérem studia Bratři v triku Václavem Bedřichem. Pracovali pak spolu ještě řadu let. A patrně nejpopulárnějším a nejslavnějším dílem vzniklým z jejich spolupráce byl seriál Králíci z klobouku. My se podíváme na jeden díl ze seriálu Bob a Bobek.

rok výroby: 1978
režisér a scenárista: Václav Jiránek
spolupráce na scénáři: Václav Bedřich
kamera: Dana Olejníčková a Jaroslav Forman
střih: Jiřina Pěčová
zvuk: Benjamin Astrug
hudba: Petr Skoumal
animátoři: Růžena M. Brožková, Libuše Čihařová, Járinka Blagoevová, Věra Kudrnová a Irena Jandová
vypravěč: Josef Dvořák
stopáž: 7 minut

Zpráva o stavu civilizace
Vladimír Jiránek není jen výtvarným tatínkem Boba a Bobka, on je také spolu se svými přáteli Jiřím Šebánkem a Jaroslavem Pacovským vymyslel! A napsal o nich 28 scénářů. A tak se ukázalo, že je nejen vynikajícím výtvarníkem, ale také originálním autorem s režisérským talentem. Při své práci ve studiu Bratři v triku se seznámil s Josefem Hekrdlou, hlavním animátorem filmů Václava Bedřicha. Oba si, jak se říká, padli do oka, nebo kápli do noty, a vytvořili několik snímků, kterými se český kreslený film rozhodně může pyšnit. Podíváme se na strohý obraz dnešního civilizovaného člověka v konzumní společnosti.

rok výroby: 1981
režie a scénář: Josef Hekrdla a Vladimír Jiránek
kamera: Zdenka Hajdová a Eva Kargerová
hudba: Jiří Kolafa
střih: Marta Látalová
výtvarník: Vladimír Jiránek
animátor: Josef Hekrdla
stopáž: 8 minut

Jam-Session
O svém působení ve studiu Bratři v triku Vladimír Jiránek jednou řekl: „Spolupráce s režisérem Václavem Bedřichem nebo animátorem Josefem Hekrdlou byla pro mne nesmírně důležitá. Učil jsem se od nich nejenom jak vyprávět příběhy, jak spojovat gagy, aby směřovaly k nějakému sdělení, nebo jak rozhýbám postavičky, ale hlavně jsem čerpal jejich životní moudrost. Od nich jsem se naučil rozlišovat, co je poctivá práce a co je podvod. To bylo k nezaplacení.“ Ze společné dílny Vladimíra Jiránka a Josefa Hekrdly vzešel i film Jam-session – animovaná muzikantská bajka, která naznačuje paralelu mezi životem lidí a říší brouků.

rok výroby: 1985
režie a scénář: Vladimír Jiránek a Josef Hekrdla
kamera: Eva Kargerová
hudba: Jiří Kolafa
střih: Marta Látalová
výtvarníci: Vladimír Jiránek a Bohumil Šiška
animátor: Josef Hekrdla
stopáž: 7 minut

Co jsme udělali slepicím
Společným jmenovatelem všech filmů, které Vladimír Jiránek spolu s Josefem Hekrdlou vytvořili, byl jejich opravdový zájem o vývoj a osud tohoto světa. Jejich obavy o budoucnost naší planety a údiv nad některými současnými, řekněme globalizačními, praktikami byly zcela zřejmé. Navíc se na to všechno dokázali podívat s humorem a nadhledem. S takto zaměřených filmů se asi nejvíce proslavil snímek Co jsme udělali slepicím. Snímek o tom, kterak si člověk naučil slepice snášet vejce na povel, přičemž jeho nároky se neustále zvyšují, si v roce 1978 přivezl z Berlína hlavní cenu, Zlatého medvěda.

rok výroby: 1977
režie a scénář: Vladimír Jiránek a Josef Hekrdla
kamera: Jaroslav Forman a Zdenka Hajdová
hudba: Jiří Kolafa
střih: Marta Látalová a Gaia Vítková
zvuk: Pavel Jelínek a František Černý
výtvarník: Vladimír Jiránek
animátor: Josef Hekrdla
stopáž: 6 minut

Stařec a myš
Vladimír Jiránek přinesl do českého animovaného filmu i téma ekologie. Jeho kreslený brontosaurus se vlastně stal symbolem našeho ekologického hnutí. Především však Vladimír Jiránek přinesl do českého animovaného filmu svou jednoduchou charakteristickou kresbu s velkými pohybovými možnostmi, která je jako stvořená pro animaci. A tak se samozřejmě stal vyhledávaným výtvarníkem i pro filmy jiných režisérů. Jedním z nich byl i animátor a režisér Bohumil Šejda, který přijal v 70. letech úkol obnovit ve zlínských, tehdy gottwaldovských, ateliérech tradici kreslených filmů. Požádal Vladimíra Jiránka o výtvarnou spolupráci na rozmarné grotesce Stařec a myš.

rok výroby: 1974
režisér a scenárista: Bohumil Šejda
kamera: Jaroslav Forman
hudba: Jiří Kolafa
střih: Gaia Vítková
zvuk: Radomír Koutek
výtvarník: Vladimír Jiránek
animátor: Bohumil Šejda
stopáž: 7 minut

Pat a Mat se vrací, epizoda Akvárium
Není pochyb o tom, že Vladimír Jiránek je velice schopným kreslířem. Ale jeho záběr je mnohem širší. Co třeba takoví Kuťáci? Že nevíte, o koho jde? Určitě je znáte pod jmény Pat a Mat. Ano, Vladimír Jiránek jim spolu s režisérem Lubomírem Benešem dal podobu a sám vymyslel a napsal řadu příběhů. Začalo to v roce 1976, kdy Lubomír Beneš ve studiu Jiřího Trnky natočil film Kuťáci. Brzy se ukázalo, že tihle dva nešikové snesou víc než jeden příběh. O seriál projevila zájem bratislavská televize, a tak vzniklo prvních 26 epizod pod názvem A je to. Od té doby uběhlo mnoho času. Pat a Mat se vrátili do rodného studia Jiřího Trnky. Tam vzniklo dalších 6 dílů. V roce 1991 se přesunuli do soukromého studia AIF, tam vzniklo 14 epizod. A pak se jich ujaly ateliéry Bonton-Zlín a natočily 28 příběhů pod souhrnným názvem Pat a Mat se vracejí. Toho se režisér Lubomír Beneš už bohužel nedožil, ale dá se říci: Zůstalo to v rodině. Některé části natočil jeho syn Marek. Pat a Mat za těch 30 let vlastně nezestárli, jen se přizpůsobili moderní době.

rok výroby: 2003
režisér: Marek Beneš
scenárista: Karel Žalud
kamera: Jan Chvojka
střih: Gaia Vítková
hudba. Petr Skoumal
animátor: Jan Smčka
stopáž: 7 minut

Hypotéza
I u našeho dnešního posledního filmu najdeme jméno Vladimíra Jiránka pouze u profese výtvarník. Námět je dílem Františka Vystrčila a film režíroval kameraman Boris Baromykin. Jinak je ale film úplně Jiránkovský. Možná, kdybychom ho promítli bez titulků, i většina odborníků by ho označila za autorský film Vladimíra Jiránka. Má totiž všechny typické znaky jeho humoru tak, jak je výstižně charakterizoval Josef Kroutvor: „Jiránek přemýšlí, klade otázky, ale zároveò si hraje, neboť hra je nedílnou součástí kresleného humoru. Jeho hra zbavuje myšlenkové úsilí hysterie a demagogie, osušuje upocené čelo lovce nápadů, rozhýbává strnulý obraz a vnáší do humoru to nejcennější – pravý vtip, radost, moudrost a fantazii.“

rok výroby: 1988
režisér: Boris Baromykin
scenáristi: Boris Baromykin a František Vystrčil
kamera: Jaroslava Zimová
hudba: Petr Skoumal
zvuk: Jan Kocian
střih: Gaia Vítková
výtvarník: Vladimír Jiránek
animátoři: Josef Hekrdla a Květoslava Zbyòková
stopáž: 6 minut

obsazení:



Díl
Název dílu
díl režíroval
*
44. díl
45. díl
46. díl
47. díl
48. díl
49. díl
50. díl
51. díl
52. díl
53. díl
54. díl
55. díl
56. díl
57. díl
58. díl
59. díl
60. díl
61. díl
62. díl
63. díl
64. díl
65. díl
66. díl
67. díl
68. díl
69. díl
70. díl
71. díl
72. díl
73. díl
74. díl
75. díl
76. díl
77. díl
78. díl
79. díl
80. díl
81. díl
82. díl
83. díl
84. díl
85. díl
Přečteno: 681 krát
vygenerovano za: 0.3117 sek.

* =videa ,=Datum premiéry dílu , =textů , Tato ikonta u dílu Vás upozorní na to , že u dílu je už doplněné herecké obsazení , Hlášky







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)