Nick:
Heslo:
Registrace
TOPlist
Název dílu Hudba: Luboš Fišer
seriál:Mistři českého animovaného filmu
seriál Mistři českého animovaného filmu - 85.díl - název: Hudba: Luboš Fišer (verze souboru:3.7.21)

Základní info o díle
Řada:
Číslo epizody:
85
Díl v serii
42
Datum premiéry:
hodnocení dílu
%
Délka dílu:
54 min.
přidáno dne:
04.07.2011, 18:40:53
Změna dne:
04.07.2011, 18:40:53
Zdroj a autorská práva:
ČT
© Česká televize 1956-2029
Seznam žánrů
Animovaný
Dokumentární
Obsah:

Tentokrát vzdáme hold dvornímu skladateli většiny českých režisérů animovaných filmů Luboši Fišerovi, který zkomponoval více než tři stovky skladeb pro televizi a film.

Luboš Fišer se narodil se roku 1935. V 50. letech vystudoval nejprve pražskou konzervatoř, a poté akademii múzických umění. Tu ukončil v roce 1960, a sice operní jednoaktovkou nazvanou Lancelot. Ta se postupně stala trvalou součástí repertoáru našich divadel. S animovaným filmem začal Luboš Fišer spolupracovat v roce 1966, kdy ho k loutkovému filmu přivedl režisér Pavel Hobl. Pravidelně s ním ale začal spolupracovat režisér Ivan Renč. Jedním z jejich společných filmů byl zvláštní, dobrodružný příběh Strážce majáku.

Strážce majáku
Film byl do našich kin uveden v roce Pražského jara a sovětské invaze, tedy roku 1968. Dokončen byl však o rok dříve, kdy ještě nikdo netušil, jak to u nás dopadne. Přesto má tenhle podivuhodný metaforický příběh, který se spokojí s tím, že zachrání obyčejnou papírovou lodičku, zatímco nechá ztroskotat velkou, skutečnou loï, jakousi zvláštní dobovou symboliku.

rok výroby: 1968
režisér, autor námětu a scenárista: Ivan Renč
kamera: Jiří Šafář
střih: Hana Walachová
hudba: Luboš Fišer
zvuk: Karel Cajthaml a Jan Chalupský
výtvarník: Jaromír Gál
stopáž: 11 minut

Přírodní zákony (ze seriálu Mach a Šebestová)
Nejpopulárnější filmy, ke kterým Luboš Fišer složil hudbu, jsou ale příběhy o Machovi a Šebestové. A protože jsou animované, mohou v nich přestat platit přírodní zákony. A k něčemu takovému jim stačí utržené telefonní sluchátko.

V tomto filmu Mach se Šebestovou potrestali nafoukanost a aroganci nových nájemníků v činžáku.

rok výroby: 1979
režie a scénář: Adolf Born, Jaroslav Doubrava a Miloš Macourek
autor námětu: Miloš Macourek
kamera: Zdenka Hajdová a Emil Strakoò
střih: Marta Látalová a Gaia Vítková
hudba: Luboš Fišer
vypravěč: Petr Nárožný
výtvarník: Adolf Born
animátoři: Jaroslav Doubrava, Josef Hekrdla, Věra Marešová, Nataša Boháčková a Cilka Dvořáková
stopáž: 8 minut

Krakonoš a švec
Výjimečná schopnost Luboše Fišera vytvořit melodickou, romantickou a dramatickou hudbu byla příčinou toho, že ho často žádali o spolupráci režiséři pohádek. To se týká i Stanislava Látala, který v 70. letech pracoval na cyklu loutkových pohádek o Krakonošovi. Tuhle postavu, pána hor, máme společnou s Němci. U nich má trochu drsnější povahové vlastnosti. Právě okolnost, že je společným česko-německým hrdinou způsobila, že tenhle cyklus pohádek byl natáčen v drážïanském studiu DEFA. Režisérem prvního modelového dílu a vlastně jakýmsi supervizorem celého cyklu byl právě Stanislav Látal. A jeho film Krakonoš a švec vlastně rozhodl o tom, že z Krakonoše neudělali zlého, nesmiřitelného pána hor, ale spíše dobrosrdečného strejdu, kterého můžete potkat v krkonošské hospodě na pivě. A právě hudba Luboše Fišera tomuto pojetí velmi napomohla.

rok výroby: 1975
režisér, autor námětu a scenárista: Stanislav Látal
kamera: Rolf Hofmann
střih: Anita Uebe
hudba: Luboš Fišer
vypravěč: Bohuš Záhorovský
výtvarník: Ján Černý
animátoři: Eberhart Klotzsche, Barbara Thieme a Zdeněk Vinš
stopáž: 15 minut

Utopená ponorka
Luboš Fišer byl také mezinárodně uznávaným skladatelem klasické hudby. Jeho styl se vyznačoval vysokou dramatičností. A toho vynikajícím způsobem využil režisér Václav Bedřich. V 70. letech natočil 7 dobrodružných příběhů milenců Lucia a Zei, kteří jsou pronásledovaní bandou padouchů, vedenou zločinným doktorem Goadem. Spojení papírkových hrdinů šestákových románů s působivou hudbou Luboše Fišera dodalo filmům nádherně děsuplnou atmosféru.

rok výroby: 1971
režisér a scenárista: Václav Bedřich
autor námětu: Vladimír Vašut
kamera: Jiří Šafář
střih: Helena Lebdušková
hudba: Luboš Fišer
zvuk: Karel Jakl, Karel Cajthaml a Jiří Zobač
výtvarník: Vladimír Kladiva
animátoři: Alfons Mensdorff-Pouilly, Xenie Marešová a Vlasta Pospíšilová
stopáž: 10 minut

Město ve smutku
Luboš Fišer byl skutečně jedním z nejuznávanějších a nejvyhledávanějších skladatelů filmové hudby. Za svoje filmy Golet v údolí a Král Ubu získal v letech 1995 a 1996 Českého lva. Jeho filmová hudba byla významně oceněna například i v Itálii. Posledním animovaným projektem, na kterém Luboš Fišer pracoval, byl seriál Mach a Šebestová na prázdninách z roku 1999. Bohužel v tomtéž roce také Luboš Fišer zemřel. My si dnes posledním filmem připomeneme opět jeho začátky. A opět to bude režisér Ivan Renč a opět to bude rok 1968. A podobně jako Strážce majáku je i film Město ve smutku jakýmsi jinotajným zamyšlením nad lidem, který se sice klepe strachy před drakem, ale vlastně se bez něho neobejde.

Krátký humorný příběh o městě, které ohrožuje drak, jemuž musejí pravidelně občané obětovat krásné panny. Jednoho dne se objeví statečný hrdina, aby draka skolil.

rok výroby: 1968
režisér, autor námětu a scenárista: Ivan Renč
hudba: Luboš Fišer
výtvarník: Miroslav Štěpánek
animátorka: Vlasta Pospíšilová
stopáž: 4 minuty

obsazení:



Díl
Název dílu
díl režíroval
*
44. díl
45. díl
46. díl
47. díl
48. díl
49. díl
50. díl
51. díl
52. díl
53. díl
54. díl
55. díl
56. díl
57. díl
58. díl
59. díl
60. díl
61. díl
62. díl
63. díl
64. díl
65. díl
66. díl
67. díl
68. díl
69. díl
70. díl
71. díl
72. díl
73. díl
74. díl
75. díl
76. díl
77. díl
78. díl
79. díl
80. díl
81. díl
82. díl
83. díl
84. díl
85. díl
Přečteno: 386 krát
vygenerovano za: 0.1234 sek.

* =videa ,=Datum premiéry dílu , =textů , Tato ikonta u dílu Vás upozorní na to , že u dílu je už doplněné herecké obsazení , Hlášky







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)